Inom tandvården är man van vid patienter som har antikoagulantia, men på senare tid har flera nya mediciner introducerats på marknaden. Dessa kräver också, liksom övriga mediciner, justering av dosen inför oralkirurgiska ingrepp. Vid symposiet ”Kirurgi, nya antikoagulantia och komplikationer”, gjordes en genomgång om vad man bör tänka på vid ingrepp där patienten har blodförtunnande mediciner.
–Vid varje medicinering bör patientens läkare kontaktas, påpekade Johan Blomlöf, käkkirurg och docent i oralpatologi, Århus.
Han presenterade en checklista över vad den behandlande tandläkaren bör tänka på inför olika ingrepp:
- Planera behandlingen i förväg.
- Informera patienten och dennes läkare om ingreppet.
- Överväg skonsam teknik.
- Packa hemostatika i alveolen.
- Suturera så att god kompression erhålls.
- Vänta i 30 minuter efter ingreppet för kontroll av eventuell blödning.
- Skicka med patienten extra kompresser hem.
- Följ upp patienten.
–Varje patient måste dock behandlas individuellt med tanke på medicineringen och den sjukdom denne har, sade Johan Blomlöf.
Jag 74 år går på Waran och Bisoprolol sedan 7/2012 efter hjärtklaffsbyte. Jag fick enorma biverkningar av alla statiner de satte mig på Atorvastatin, Simvastatin och Crestor, så hjärtläkaren tog bort dessa mediciner och jag mår sedan dess bra.
Jag har en kombinerad brygga/protes i underkäken som är 27 år gammal som sitter fast med glidspår i bryggan som har fungerat perfekt i alla år. Men den börjar bli sliten och protesen passar inte i käken eftersom käken är levande material och har för länge sedan fått en annan form. Jag vill göra om underkäken, men jag misstänker att tänderna under bryggan inte håller för ny brygga.
Tandinplantat har jag hört dåliga saker om i min ålder.
Jag vill att ni rekommenderar en mycket bra tandläkare i Stockholm som är proffs på dessa arbeten med de olika problem jag nämt.
Jag är normalviktig, har aldrig rökt eller nyttjat sprit och motionerar varje dag.