Vanvård orsakade kraftig muninfektion
Munvårdskort med information om brukarens munhälsa har införts på ett boende i Norrbotten sedan en brukare vanvårdades där i somras. Foto: Colourbox

Vanvård orsakade kraftig muninfektion

Lex Sarah 5 mar 2018
Dela artikeln
En kraftig infektion i munnen med skador ned till käkbenet blev följden när en brukare på ett särskilt boende i Norrbotten inte fick tillräcklig hjälp med munhygienen i somras.

Infektionen upptäcktes i juli förra året när brukaren klagade på smärta i munnen. Först då uppdagades det att brukaren hade en brygga i underkäken. Personalen på avdelningen, fem utbildade undersköterskor och två vårdbiträden, trodde att brukaren hade egna tänder.

Händelsen har anmälts enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

För att liknande missförhållanden inte ska inträffa igen har nya rutiner införts. I dag har alla brukare på boendet munvårdskort med information om munhälsan. Personalen har tillgång till skriftlig information om hur tänderna ska skötas och en utbildning för sjuksköterskor om munvård planeras.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat ""

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch