Var tredje klinik saknar planering mot stress
I de flesta fall saknar mottagningarna en skriftlig handlingsplan för att åtgärda orsakerna till arbetsrelaterad stress. Foto: Colourbox

Var tredje klinik saknar planering mot stress

Åtgärdskrav 2 nov 2015
Dela artikeln
Mer än var tredje tandvårdsklinik saknar en handlingsplan för att motverka stress. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Av 101 tandvårdsmottagningar som fick besök av Arbetsmiljöverket under oktober fick 36 stycken krav på åtgärder. I de flesta fall saknar mottagningarna en skriftlig handlingsplan för att åtgärda orsakerna till arbetsrelaterad stress.

Många har inte heller gjort tillräckliga riskbedömningar om vad på arbetsplatsen som kan leda till stress och saknar en skriftlig rutin för att förebygga problemen.

– Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Klinikerna som har fått anmärkningar finns i hela landet. En tredjedel är folktandvårdskliniker. Andra krav på åtgärder handlar om buller, ergonomi och rutiner vid olycka.

Läs även: Därför ökar tandläkarnas stress

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch