Varning för piercing med magneter

27 jun 2011
Dela artikeln

En ny form av »fuskpiercing « kan vara förenad med livsfara. Det varnar barnläkaren Björn Stjernstedt för efter ett patient fall i Sundsvall.

– I stället för att pierca läppen används små och extremt magnetiska metallkulor innanför läppen för att fästa piercingsmycket. Problemet är att det är väldigt lätt att svälja kulorna som riskerar att häfta ihop sig i tarmsystemet och riva upp tarmväggen, säger Björn Stjernstedt.

I det aktuella fallet i Sundsvall drabbades en 13-årig pojke av bukhåleinflammation efter att ha svalt magnetkulor och tvingades till akut operation. Björn Stjernstedt har studerat amerikansk forskning kring de så kallade neodymmagneterna, som är framtagna för industriell användning. I USA finns exempel där ungdomar avlidit efter att ha svalt magnetkulorna.

– Om tandvården kan bidra till att informera om riskerna med detta, tror jag att det kan göra stor nytta.

Stockholmstandläkaren Rita Christidis, som engagerat sig i piercingens inverkan på munhälsan, hade inte hört talas om varianten med »fuskpiercing« tidigare: – Men man måste vara beredd på att ungdomstrender ändras hela tiden och jag ser det som självklart att vi tar upp även detta när vi informerar om riskerna. Och informera ska vi – även om det på ytan kan verka som att unga pojkar och flickor inte är mottagliga för vad vi säger. Men jag märker att det ger effekt. Det är exempelvis färre i dag som piercar sig med de allra värsta stålkulorna som skadar emaljen och jag upplever att andelen som
piercar sig inte ökar längre, säger Rita Christidis.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch