Vem som får göra vad i vården ska bli tydligare
Kunskapen om hur medarbetarnas kompetens kan användas på bästa sätt är bristfällig, konstaterar regeringen. Foto: Colourbox

Vem som får göra vad i vården ska bli tydligare

Handbok 22 feb 2016
Dela artikeln
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att komplettera och på ett bättre sätt sprida sin information om vem som får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården.

Många förknippar vissa arbetsuppgifter inom vården med vissa yrkesgrupper men i själva verket är det få arbetsuppgifter som endast får göras av en särskild yrkesgrupp. Kunskapen om hur medarbetarnas kompetens kan användas på bästa sätt är också bristfällig på vissa håll, konstaterar regeringen. Detta har blivit särskilt tydligt i den pågående flyktingsituationen i Sverige där landstingen efterlyser vägledning i hur de kan använda sin personal vid till exempel hälsoundersökningar och vaccinationer.

Regeringen ger därför Socialstyrelsen i uppdrag att komplettera informationen i handboken Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården?. Socialstyrelsen ska också bli bättre på att sprida information om vad som gäller.

Handboken uppdaterades senast i juni 2015 och utgår från de lagar som styr tandvården samt hälso- och sjukvården.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2016.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch