Vetenskaplig artikel stals
Artikeln i The Journal of Prosthetic Dentistry (till vänster) plagierades till stora delar ordagrant i artikeln i webbtidskriften Journal of Dental Practice (till höger).

Vetenskaplig artikel stals

Upptäcktes av student 24 jun 2015
Dela artikeln
En vetenskaplig artikel publicerad av tre svenska forskare har plagierats. Stora delar av artikeln har återpublicerats i en annan vetenskaplig artikel nio år senare.

Det är en student i Colombia som råkat upptäcka plagieringen och slagit larm om det under våren. Han har tipsat Gunnar E Carlsson, professor emeritus och en av författarna till ursprungsartikeln, om kopian. Så här gick det till:

I september 2003 publicerade Sigvard Palmqvist, Gunnar E Carlsson och Bengt Öwall artikeln ”The combination syndrome: a literature review” i den vetenskapliga tidskriften “The journal of prosthetic dentistry” (JPD).

Stora delar av artikeln har plagierats ordagrant och återpublicerats 2012 i artikeln ”The combination syndrome: an evaluation of literature review” i webbtidskriften ”Journal of dental practice”.

– En så uppenbar plagiering av vetenskaplig litteratur är sällsynt och betraktas mycket allvarligt i akademiska kretsar i Sverige, säger Gunnar E Carlsson.

Han har varit i kontakt med JPD:s chefredaktör som har skrivit till författarna till plagiatet, tre forskare i Indien. Huvudförfattaren ber om ursäkt och meddelar att han inte kände till plagiering då han skrev artikeln.

De svenska artikelförfattarna är inte nöjd med förklaringen, men överlåter åt JPD att avgöra om vidare åtgärder ska tas.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch