Vetenskapsrådet ska samla information om stöd till ukrainska forskare
Foto: Colourbox

Vetenskapsrådet ska samla information om stöd till ukrainska forskare

Ukraina 30 mar 2022
Dela artikeln
Ukrainska forskare som är på flykt behöver stöd under den pågående ryska invasionen av Ukraina. Vetenskapsrådet får nu i uppdrag av regeringen att samlat kommunicera vilket stöd som finns för forskare som lämnar Ukraina och kommer till Sverige.

Rysslands invasion av Ukraina leder till att många människor är på flykt, bland dem många forskare. Svenska lärosäten och forskningsfinansiärer har initierat olika insatser för att stötta ukrainska forskare som vill bedriva sin forskning vid ett svenskt lärosäte.

Vetenskapsrådet får nu i uppdrag att samla informationen om stöd som finns för forskare från Ukraina. Informationen ska bland annat finnas på myndighetens webbplats och ska uppdateras kontinuerligt.

–Det är viktigt att de medel som avsätts, av flera olika aktörer, kommer till användning och ger ukrainska forskare möjlighet att kunna fortsätta sitt arbete. Därför är tydlig, samlad och tillgänglig information viktig, såväl till den svenska forskningsvärlden, som till de ukrainska forskare som nu befinner sig i Sverige, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch