Viktigt att upptäcka retinerade tänder i god tid
För att kunna planera tandreglering optimalt behöver man veta vilka tänder som finns, vilka som saknas och hur tänderna ligger senast när patienten är runt tio år, rekommenderar ortodontisten Krister Bjerklin. Foto: Anna Hållams

Viktigt att upptäcka retinerade tänder i god tid

27 sep 2013
Dela artikeln
Retinerade tänder och agenesi måste upptäckas i tid. Missar tandvården det bör det anmälas enligt lex Maria.

En del barn med bettavvikelser bör visas för ortodontist.

Två grupper som måste upptäckas tidigt är barn med hörntänder som inte har kommit fram i normal tid och barn som saknar anlag för tänder, betonar ortodontisten Krister Bjerklin, övertandläkare vid odontologiska institutionen i Jönköping och docent vid Malmö högskola.

Retinerade hörntänder förekommer hos två till tre procent av alla barn. De måste diagnostiseras mellan nio och elva år, annars kan det leda till resorption av rötterna hos granntänderna. För palatinalt displacerade överkäkshörntänder ger extraktion i dessa åldrar i allmänhet ett gott resultat. För övriga krävs oftast kirurgisk friläggning och fast ortodontisk apparatur.

När tandanlag saknas

Agenesi är en annan avvikelse som måste upptäckas i tid. Sex till åtta procent av alla barn saknar anlag för en eller flera tänder, oftast överkäkslateraler och premolarer i underkäken.

– När patienten är sju till åtta år bör man veta om de laterala incisiverna saknas och senast i tioårsåldern behöver man veta om det saknas premolarer, säger Krister Bjerklin.

– Senast när patienten är runt tio år behöver man veta vilka tänder som finns, vilka som saknas och hur de ligger för att kunna planera behandlingar.

Lex Maria-anmälningar

– Det är inte alla landsting som gör lex Maria-anmälningar när de missar retinerade tänder eller agenesier, men enligt Socialstyrelsen ska man göra det, säger Krister Bjerklin.

Läs mer om samarbetet mellan allmäntandvården och ortodontin i Tandläkartidningen nummer 11 2013 eller i Tandläkartidningen+.

Fyra bettavvikelser som inte får missas

* Retinerade tänder

* Agenesi

* Postnormalt bett med korta läppar

* Tvångsförande korsbett

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch