Vissa måste sockra mer för att känna söt smak
Linda Eriksson har skrivit en doktorsavhandling om karies och ärftlighet.

Vissa måste sockra mer för att känna söt smak

Socker 15 sep 2020
Dela artikeln
Människor med en särskild genvariant behöver äta mer socker för att känna söt smak, visar en doktorsavhandling som Linda Eriksson har lagt fram vid institutionen för odontologi i Umeå.

Hur påverkar genvarianten kariesutveckling?
– Personer som har en variation i genen SLC2A4 har både mindre känsla för söt smak och ökad förekomst av karies. Detta dubbla samband är inte tidigare känt. Vi tror att de behöver sockra mer för att uppnå samma upplevelse av sötma som andra. Även personer som inte har kariesbakterien Streptococcus mutans i munnen kan drabbas.

Hur kan kariesrisken minskas?
– En smaktest eller gentest skulle kunna identifiera personer som är i riskgruppen. De kan behöva särskilda kostråd på ett tidigt stadium. Det är bra att vara medvetna om våra gener för att kunna göra mer åt det som vi kan påverka: kost och munhygien.

Linda Eriksson har gjort fyra studier under fyra år. 300 personer mellan 17 och 23 år har ingått. Uppgifter om saliv, bakterieflora, karies och livsstil har samlats in, och i en studie även smaktester, genundersökningar och enkätsvar.
Janet Suslick

Linda Eriksson

ÅLDER: 41 år.
UTBILDNING: Tandläkarexamen, Umeå universitet, 2007. Doktorsexamen, Umeå, 2020.
AVHANDLINGEN: ”Oral mikrobiota i relation till värdegenskaper, externa faktorer och kariessjukdom” lades fram i Umeå 20 maj 2020.
PÅ FRITIDEN: Umgås med sina barn och sin särbo, gillar hästar, motorcyklar, friluftsliv och att måla tavlor.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch