Lägre tempo – högre lön
Det finns många fördelar med att jobba som tandläkare i Amsterdam, tycker Johanna Weihard.

Lägre tempo – högre lön

15 aug 2013
Dela artikeln
Friare, mindre stressigt, bättre betalt. Det är några av fördelarna med att jobba som tandläkare i Amsterdam jämfört med i Sverige, anser Johanna Weihard från Göteborg. Men det finns avigsidor.

Mond open alstublieft!

Johanna Weihard lutar sig över mannen, som ligger i stolen och gapar stort.

Vid fotänden sitter hans fru och lilla dotter och följer nyfiket behandlingen. I Holland är det vanligt att anhöriga följer med och ofta behandlar Johanna flera familjemedlemmar vid samma tillfälle. Den här gången är det dock bara pappan som får en ny fyllning.

Johannas mage börjar bli lite i vägen, men än så länge går det bra. Hon räknar med att arbeta nästan ända fram till förlossningen.

– Det blir en tjej den här gången, säger hon och ler bakom munskyddet. När jag väntade pojkarna så var magen mycket större.

Lärde genom att lyssna

Rummet är stort och ljust med turkosgröna lådor och golv och vita väggar. En frostad glasvägg vetter ut mot Bilderdijkstraat. Mitt i rummet står två ljusgråa blyskärmar. På andra sidan arbetar kollegan Marien Doevendans.

– Jag lärde mig tala holländska med mina patienter genom att lyssna på vad Marien sade till sina, berättar Johanna.

Hon kunde nämligen inte ett ord holländska när hon sökte jobbet i Amsterdam. Sambon David hade blivit erbjuden ett arbete som tränare åt holländska roddlandslaget och familjen beslutade sig för att pröva lyckan i Amsterdam.

Johanna hittade en platsannons på nätet. De sökte en tandläkare till en privat klinik. Vid den tidpunkten hade hon arbetat heltid som tandläkare inom folktandvården i Dalby i ett och ett halvt år och pendlat från Malmö där familjen bodde. Hon ansökte via e-post.

– Jag fick det första jobbet jag sökte, säger Johanna. Det visade sig ligga fem minuters cykelväg från lägenheten. Perfekt!

Johanna Weihard och de två andra tandläkarna, som arbetar på kliniken, är dock inte anställda utan räknas som egna företagare. »Chefen«, som äger lokalerna och står för alla materialkostnader och för den receptionist som bokar in patienterna, får hälften av Johannas intäkter. Kliniken har öppet klockan 9 till 16 på vardagar men tandläkarna bestämmer själva hur mycket de vill arbeta. Johanna arbetar tre dagar i veckan.

Dagis är dyrt

Att ha barn på dagis är mycket dyrt, 1 500 euro brutto (en del betalas tillbaka i efterhand) per barn och månad är standardtaxan. Det i kombination med att föräldraförsäkringen gäller betydligt kortare tid än i Sverige gör att många föräldrar pusslar för att få ihop det. Men det är inte den främsta anledningen till att Johanna arbetar deltid.

– I Holland är det vanligt att folk unnar sig att arbeta deltid även om de inte har några barn. De prioriterar kortare arbetstid, eftersom de anser att det ger en högre livskvalitet. Det gör jag med!

När Johanna snart föder sitt fjärde barn planerar hon att vara hemma i sex månader. Ungefär fyra av dem täcks av föräldraförsäkringen.

Johanna sprutar desinficeringsmedel på instrumenten och förbereder allt innan hon hämtar nästa patient i väntrummet. Den unga kvinnan ska på en vanlig undersökning. Johanna tänker ta nya röntgenbilder så hon hämtar apparaten.

– Jag gör allt själv, eftersom jag inte har någon tandsköterska, förklarar Johanna. Det tar kanske lite längre tid, men jag har vant mig.

Det finns ergonomiska fördelar med att inte ha en tandsköterska, anser Johanna.

– Eftersom jag aldrig sitter stilla särskilt länge  minskar risken för skador i rygg och nacke.

Finns det andra fördelar eller nackdelar med att arbeta i Holland jämfört med Sverige? Johanna funderar en liten stund och säger sedan att fördelarna överväger.

– Jag tjänar bättre här och därför behöver jag inte arbeta lika mycket. Jag känner mig friare och är sällan stressad.

Lite pappersarbete

Förutom arbetstiden och lönen förklarar Johanna känslan med att arbetet inte alls är lika reglerat som i Sverige.

– Det är knappt något pappersarbete över huvud taget.

Holland är ett hantverkarland. Folk respekterar yrkeskunnande och förlitar sig på att snickaren, målaren eller tandläkaren kan sin sak.

– Trots att holländarna, enligt min erfarenhet, inte tvekar att säga sin åsikt upplever jag att folk är mindre irriterade och kritiska här.

Johanna Weihard är med i Tjänstetandläkarna om hon skulle behöva hjälp. Hon känner flera svenska tandläkare i Amsterdam som inte är med i facket, men de är anställda. Skulle de bli stämda tar deras arbetsgivare smällen.

– Men jag har aldrig behövt vända mig till facket, säger Johanna. Jag tror det är lite här som det var förr i Sverige. Folk ifrågasätter inte en fackman.

Holländarna är inte heller bortskämda med att tandläkaren informerar dem mer än nödvändigt. Här skiljer sig Johanna från sina holländska kolleger.

– Jag informerar inte mer än andra svenska tandläkare, men definitivt mer än holländska tandläkare brukar göra.

Dels berättar hon vilka alternativa behandlingar det finns så att patienten själv kan välja, dels informerar hon om profylax.

– Även högutbildade patienter kan säga att »jag är en sån som alltid får hål i tänderna«. När jag säger att de inte behöver få hål blir de förvånade. Ingen har förklarat hur de ska sköta om sina tänder för att slippa karies.

Överlag är tandhälsan och tandhygienen sämre i Holland än i Sverige.

– Det är inte ovanligt att patienter, även unga, ber mig dra ut alla tänder på dem. De är ändå så dåliga, tycker de.

Socker och drogkulturen ligger bakom, menar Johanna.

– Folk äter väldigt mycket sött här. Barnen äter mackor i skolan och det är vanligt att trösta, belöna och muta barn med godis och kakor.

– Folk röker och dricker också mer och skäms inte för att berätta om det. Marijuana är den enda drogen som är legal, men Johannas patienter medger utan omsvep om de röker heroin eller tar andra droger.

Ingen behandling av drogpåverkad

Amsterdams ökända Red Light district ligger en bra bit från kliniken, men coffeshops finns på varenda gata och drogpåverkade och prostituerade patienter är vardag för Johanna Weihard.

– Jag kan ana att det är traffickingoffer när unga tjejer från Rumänien eller Ryssland, som vaktas av en man, är här. Det berör mig illa.

Är någon drogpåverkad gör Johanna en vanlig undersökning men inga andra behandlingar.

– Bedövningar har oförutsägbar effekt när någon är påverkad. Dessutom är de kanske inte medvetna om vad de tackar ja till. Fast det gäller även skärrade patienter.

Det har hänt att kollegerna fått tillkalla polis när någon patient blivit arg och hotfull, men hittills har Johanna inte råkat ut för det. Kanske för att hon alltid informerar och samråder med patienten innan hon startar en behandling.

Johanna tvekar inte att behandla missbrukare, trots risken att bli smittad av gulsot eller hiv.

– Jag är vaccinerad mot hepatit A och B. Jag frågar också nya patienter om de har någon blodsmitta. Det ska mycket till för att det ska kunna överföras.

Däremot behandlar hon ogärna små barn.

– I Holland sederar man inte barn och därför behandlar jag bara små barn i akuta nödfall. Jag skickar dem hellre till en specialiserad barntandläkare.

Frågan om smärtlindring blir snart aktuell för Johanna själv. Holländska kvinnor föder helst hemma och utan bedövning. Spädbarnsdödligheten är högre än i Sverige.

– Jag ska föda på BB och drar det ut på tiden tänker jag be om smärtlindring.

Det kostar inget extra, vilket däremot bedövning vid tandvårdsbehandlingar gör.

– Trots det är tandvården billigare i Holland och jag har aldrig varit med om att någon avstått från bedövning för att det kostar mer, avslutar Johanna Weihard.

Fotnot. Dottern Bo föddes den 2 maj utan smärtlindring. Efter tre timmar på BB for Johanna och Bo hem.

Amsterdam, huvudstad i Nederländerna

Invånarantal: Cirka 770 000.
Språk: Holländska, de flesta talar mycket bra engelska.
Privat hälsoförsäkring är obligatoriskt.
Tandvårdsförsäkring är frivillig men de flesta har även en sådan.
Det finns fastställda koder för vad olika behandlingar kostar, att extrahera en tand kostar till exempel aldrig mer än 40 euro. Under 2012 införde man fri prissättning på prov men vid årsskiftet återgick man till fasta priser, vilket innebär att i princip alla tandläkare debiterar lika.

Foton/Illustrationer: Text och foto: Anna Rehnberg

Dela artikeln
 1. Kommentar från H. Gabriel 15 augusti 2013:

  Hej, jag bara undrar hur registrar man sig som tandläkare i Holland, vilka myndigheter ska man vända sig till och vilka dokument man behöver.
  Med vänlig hälsning,
  TDL H.G

 2. Kommentar från Linda Persson 19 augusti 2013:

  Hej! Här kommer Johanna Weihards svar på frågan om registrering: Man behöver bara registrera sig till motsvarande hälsovårdsmyndigheten för en sk BIC-kod. För detta behöver man ett svenskt utdrag som visar att man inte blivit prickad eller fått nån påföljd av en anmälan tidigare.
  Hälsningar Linda, webbredaktör

 3. Kommentar från Drs.Z.Tischler 20 augusti 2013:

  I just wish to comment that working without a chair assistant is very unusual in most dental practices in Holland. Amsterdam city has oversupply of dentists since the ACTA faculty deliveres each and every year 128 fresh graduates. The offices in Amserdam city are mostly small and low cost minded. The rest of the country has 2.000 patients per dentist where the % of visiting adults is 85% a year (Sweden 73%). Modern larger offices (4 rooms and more) have all chair assistant, office manager, profylaxis nurses and certified oral hygenists with Bsc. oral health.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch