Mentorprogram ledde till jobb
Elisabeth Eklund började som adept hos Claes Karlsson under utbildningstiden. Nu är hon traineetandläkare på hans nya mottagning i Eskilstuna.

Mentorprogram ledde till jobb

13 mar 2014
Dela artikeln
Att skaffa sig mentor under tandläkarutbildningen kan vara mer än ett sätt att förbereda sig för yrkeslivet. För Elisabeth Eklund ledde det till anställning som trainee direkt efter examen.

Elisabeth Eklund gick ut Karolinska institutets tandläkarutbildning i våras. I augusti 2013 anställdes hon som trainee av Praktikertjänst och sedan dess jobbar hon hos Claes Karlsson, privattandläkare i Eskilstuna.

Steget dit var naturligt. Det började vårterminen 2012 när Elisabeth fick en mentor, Claes, genom Tandläkarförbundets studerandeförening. Hon gick termin åtta på KI och tyckte att mentorprogrammet var ett bra komplement till vardagen på KI.

– Jag åkte till kliniken i Eskilstuna så ofta jag kunde komma ifrån skolan. Det blev ungefär en gång i månaden, berättar hon.

Hon rekommenderar tandläkarstuderande att få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt under utbildningstiden, till exempel genom mentorprogrammet och sommarjobb.

– Det ger otroligt mycket att vara ute i verksamheten. Det är helt annat än att vara på skolan.

Det ger ett extra djup att höra hur tandläkare i verksamhet med sina patienter resonerar och man får se hur teamarbetet fungerar i praktiken.

Hon auskulterade och assi­sterade och fick en inblick i hur det var att arbeta inom Praktikertjänst.

– Mentorsprogrammet gjorde de sista tre terminerna på tandläkarutbildningen mycket roligare, tycker Elisabeth.

Under utbildningstiden hade hon även sommarjobb på folktandvården i Luleå och Karlstad efter termin fyra, sex, och åtta. Där trivdes hon också bra.

Claes Karlsson kallar Elisabeth Eklund för ”ett fynd”.

– Det är spännande när en ny person kommer in i gruppen. Elisabeth passade in på en gång.

Han skojar om begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet”:

– Hon är vetenskap och jag är beprövad erfarenhet, säger han.

– Min utbildning är över 30 år gammal. Jag har fått många bra tips av henne.

Utvecklas i egen takt

Elisabeth Eklund berättar om vad traineeåret innebär.

– Praktikertjänst betalar min lön, inte Claes. Under traineeåret får jag utvecklas i min egen takt.

Det innebär till exempel att hon fram till årsskiftet arbetade tillsammans med ”sin” tandsköterska på ett behandlingsrum, men numera oftast jobbar på två.

En annan fördel med att vara trainee är att Claes kan ägna sig åt att vara Elisabeths handledare utan att samtidigt behöva vara hennes chef.

Under året ingår också fem kursdagar om management och verksamhetsplanering (Addera workshops 1–3) samt fem kursdagar som hon får välja själv.

– Jag har valt kurser om implantat och protetik eftersom jag är intresserad av protetik. Jag är också intresserad av barntandvård, så det kanske blir en kurs om det också.

För att bli anställd som trainee måste det finnas en tandläkare som har tillräckligt många behandlingsrum och patienter, så Elisabeth hade ”tur”.

Än så länge har Elisabeth Eklund inga planer på att själv bli ansvarig för en verksamhet inom Praktikertjänst. När traineeåret tar slut i augusti är det tänkt att hon ska fortsätta på mottagningen och att Claes Karlsson ska bekosta hennes lön.

Till dess hoppas de kunna ta emot lite fler patienter än dagens drygt 1 800. En lördag i mars ordnar de till exempel en familjedag för att locka fler barn.

Farmors förslag

På gymnasiet övervägde Elisabeth alla möjliga yrken men visste inte vad hon ville bli. Det var hennes farmor som föreslog tandläkare på skoj.

– Jag funderade på att bli läkare men bestämde mig för att jag inte ville ha ansvaret för liv och död. Efter hand kom tandläkaryrket högre och högre upp på listan. Till slut stod valet mellan tandläkare och helikopterpilot.

Hon är nöjd med sitt val.

– Tandläkaryrket är i stort sett som jag föreställde mig, men de allra flesta dagar är bättre än jag trodde att de skulle vara. Det är ett så himla roligt jobb!
Janet Suslick

FAKTA – Mentorprogrammet
 • Tandläkarförbundets studerandeförening startade ett frivilligt mentorprogram 2009.
 • Upplägget är ganska fritt, men det är vanligt att adepten (studenten) träffar sin mentor tio gånger under två terminer för att samtala, auskultera och assistera.
 • Programmet riktar sig till studenter på alla fyra studieorter. De som går termin 6 till 10 prioriteras.
 • Det är brist på mentorer på studieorterna med omnejd, men det finns mentorer även på andra orter.
 • 15 studenter har mentorer just nu. Sedan 2009 har ungefär 85 mentorer förmedlats till studenter.
 • Gulistan Akkurt, student på KI, är ansvarig för mentorprogrammet.

Traineeprogram

 • Introduktionsår, traineeprogram och liknande finns för nyutbildade tandläkare inom folktandvården och privata tandvårdsföretag på många håll i landet. Ofta omfattar de ett år, ibland två eller fler år. Villkoren varierar.
 • Praktikertjänsts traineeprogram omfattar ett år. Lönen är 30 000 kronor i månaden. Man arbetar 40 timmar i veckan och har 25 semesterdagar. Tio utbildningsdagar och en del andra förmåner ingår.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Mats Erlandsson

Dela artikeln
 1. Kommentar från Gulistan Akkurt 17 mars 2014:

  Intresseanmälningar för både mentorer och studenter skickas till mentorprogrammet@tandlakarforbundet.se

  Hälsningar
  Gulistan Akkurt

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch