Tandläkare och byggherre
Vid ett möte i januari höll Martha Wedenmark i taktpinnen när hon samarbetade med delar av "orkestern": Hans Christersson, arkitekt, Gunnar Ehrenborg, vd på byggföretaget och Bosse Garton på dentalutrustningsbolaget. Foto: Marie Ullnert

Tandläkare och byggherre

FRÄSCH PRAKTIK 23 maj 2013
Dela artikeln
Att vara byggherre är lite som att vara dirigent. Man leder det konstnärliga arbetet och försöker få orkestern att arbeta som en enhet.

Martha Wedenmark har byggt om och ut sin tandläkarpraktik i centrala Göteborg.

– Det har varit mycket att ta i, sammanfattar hon.

Att vara kvinnlig byggherre i ett mansdominerat lag har varit lärorikt, tycker Martha Wedenmark. Normalt har hon inte svårt att vara ensam kvinna bland manliga kolleger, men i byggbranschen har det varit knepigt.

– Vi har inte alltid haft samma vision om slutresultatet, konstaterar hon.

Att lära sig alla facktermer är som att lära sig ett nytt språk, och språket behövs för att kommunicera hur man vill att slutresultatet ska bli.

– Man får bättre pondus om man kan termerna, säger hon.

– Det har varit många projekteringar och beslut att fatta om el, vatten och ventilation. Många detaljer tänkte jag inte på när vi började bygga – eluttag och rör, till exempel. Och att allt måste samordnas.

Projektledaren har hjälpt till.

Spännande förvandling

Processen har varit både arbetsam, lärorik och intressant.

– Det har varit spännande att se praktiken växa fram, från 3D-ritningar som man kunde »vandra runt i« till det färdiga resultatet.

Nu är den nya praktiken klar och Martha är mycket nöjd med resultatet. Det har blivit som hon och arkitekterna planerade.

”Vi har fått en bättre arbetsmiljö och känner oss stolta över praktiken.”

– Det är en helt ny atmosfär och känsla jämfört med den gamla praktiken. Vi har fått en bättre arbetsmiljö och känner oss stolta över praktiken. Nu kan jag ta hit kolleger och hålla kurser och jag hoppas få fler patienter.

Foto: Marie Ullnert

Den nya praktiken är 170 kvadratmeter stor och har fyra behandlingsrum i stället för tre. Allt ligger i ett plan och logistiken är bättre. Ventilationen och belysningen har också blivit bättre, sterilen större och en handikapptoalett har kommit till.

Martha Wedenmark tog över sin praktik på Berzeliigatan i Göteborg 1988. Lokalerna hade använts till tandvård sedan 1970.

Det fanns tre behandlingsrum på 70 kvadratmeter på plan tre. Till det kom en lokal på 70 kvadratmeter på plan ett med lunchrum, förråd, kontor, omklädningsrum och konferensrum.

– Jag ville fräscha upp praktiken och i samband med det fick jag veta att jag kunde få större lokaler på plan ett, berättar Martha.

Den övre lokalen var ändå för liten och bullrig, tyckte hon, så det var bara att slå till.

– Det var antingen sälja eller satsa. Den gamla praktiken var mysig och personlig, men inte ändamålsenlig.

Tog tid

Processen har varit lång.

– Jag började prata med arkitekten i januari 2012. Rivningen påbörjades i december 2012 och allt blev klart i april i år, berättar Martha Wedenmark.

Eftersom lokalerna på plan ett aldrig hade använts som tandläkarpraktik krävdes en omfattande ombyggnad med olika bygglov, byggstart och slutgodkännanden.

– Det var som att bygga nytt.

Under om- och utbyggnaden kunde Martha Wedenmark arbeta som vanligt i behandlingsrummen på plan tre, men arbetet som pågick på plan ett tvingade fram en del provisoriska lösningar.

– Vi fick samsas med byggarbetarna om lunchrummet och fick klä om oss på behandlingsrummen eller där vi fick plats. Kontoret hade jag delvis i en väska och delvis hemma, och möblerna från lunchrummet stod hemma hos mig under ombyggnaden, berättar hon.

Smygtittade då och då

Det har varit på gott och ont att den nya praktiken har tagit form i samma hus.

– En nackdel var att det bankades, sågades och byggdes hela tiden. Ibland borrade de i betong precis när vi skulle äta lunch.

– De som bor i huset blev också störda, och vi fick förklara varför byggarbetet lät så mycket och pågick så länge. Vi gick runt med tandkrämstuber som plåster på såren. På så sätt fick jag några nya patienter och det var ju positivt, berättar Martha Wedenmark.

En annan fördel med att ha byggplatsen i samma hus var att hon kunde följa processen på nära håll.

– Jag var nere och smygtittade flera gånger om dagen.

– Förändringar är spännande, men också skrämmande ibland, medger Martha.

Det har kostat ungefär en miljon kronor per behandlingsrum att bygga praktiken. Då ingår inredningen och en ny unit. Mycket av maskinparken på plan tre har återanvänts.

– Vi hade fräscha unitar. Dessa har vi tagit med oss ner till plan ett, men eftersom det nu finns ett fjärde behandlingsrum behövdes det ändå en ny unit.

Kostnaderna påverkas av materialval, men beror också på hur lokalerna ser ut från början.

– Byggreglerna är hårdare när man bygger nytt än när man renoverar, exempelvis var vi tvungna att bygga handikapptoalett. Och ventilationen blev dyr – i ett nytt hus hade det kanske funnits bra ventilation från början.

Det ekonomiska löser Martha Wedenmark tillsammans med Praktikertjänst.

Roligare att jobba

Martha Wedenmark har varit tandläkare sedan 1981 och har länge haft som mål att bygga en ny praktik.

”Det blir ännu roligare att arbeta i en ny fräsch praktik.”

– En dröm har gått i uppfyllelse. Det blir ännu roligare att arbeta i en ny fräsch praktik, berättar hon.

Martha tänker också framåt.

– Det blir lättare att sälja en fin praktik än en trång och opraktisk som byggdes på 70-talet.

I oktober firar Martha Wedenmark 25-årsjubileum i huset. Att bjuda in alla patienter till praktiken vid ett tillfälle går inte, men hon funderar på att ordna mindre träffar vid flera tillfällen nu när lokalerna är så fina.

– Då kan vi fira hela året, resonerar hon.

Martha Wedenmark och tandsköterskorna Susanne Chumbo och Roya Jahani. Foto: Marie Ullnert

Martha Wedenmark arbetar delegerat med två sköterskor och en hygienist. De följer kriterierna i verksamhetsutvecklingssystemet Addera.

Teamet gör mycket kosmetisk och estetisk tandvård, till exempel blekning och återskapande av bett som inte är i balans.

– Vi riktar oss främst till kvinnor mellan 25 och 65 år. Det är de som bryr sig om tandvård, och så tar de med sig familjen.

I den nya praktiken kommer Martha Wedenmark att samarbeta med en specialist nu när det finns plats. På sikt kanske det kan bli två team med tandläkare, men det får framtiden utvisa.
Janet Suslick

FAKTA - RÅD TILL KOLLEGOR

Martha Wedenmark har tre tips till kolleger som vill bygga om sin praktik:

  1. Det är dyrt med projektledare och arkitekt, men det är värt att kosta på sig deras tjänster så att man kan vara verksam som tandläkare på heltid. Välj kunniga personer som du känner att du litar på. Ett gott samarbete är viktigt. Avsätt tid för möten som reder ut frågetecken och gör att resultatet blir som du förväntar dig.
  2. Anlita hantverkare som har sinne för detaljer. Helst ska de ha tidigare erfarenhet av att bygga om en tandvårdspraktik.
  3. Räkna med att det tar längre tid än du tror. Var inte otålig. Håll fast vid din vision!

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch