Botten är toppen

13 jun 2013
Dela artikeln
För Erik Bjurström blev tandläkarjobbet en väg till äventyr. Genom åren har han utforskat och fotograferat många unika fartygsvrak som legat orörda på havets botten i mer än hundra år.

Som tandläkare i Saudiarabien i 16 år fick Erik Bjurström chansen att utforska Röda havet från norr till söder. Han har också dykt i hela Medelhavet, kring Galapagosöarna och vid Maldiverna till exempel.

Men de allra häftigaste dykupplevelserna har han haft på hemmaplan.

– Att få se de djupa vraken utanför Öland, som ingen sett på kanske 150 år, var helt fantastiskt. Historien blir oerhört levande när man hittar besättningens bruksföremål och allt är i stort sett intakt, säger Erik Bjurström, som efter återkomsten till Sverige jobbade på en mottagning i Kalmar tills han gick i pension för ett år sedan.

Det var längtan efter äventyr som fick honom att välja tandläkarbanan en gång i tiden.

– Jag ville dyka. Samtidigt ville jag inte leva ett ekonomiskt osäkert liv, som många äventyrare gör. Tandläkeriet gav mig medel att betala för dykningen.

Ofta har han haft kameran med sig i djupet. Bilderna har publicerats över hela världen och vunnit fina priser.

Men ibland har det också varit nära att gå riktigt illa. En gång simmade han vilse i ett vrak i Norge.

– Jag rörde upp dy på vägen in och när jag skulle ut igen såg jag ingenting. Som tur var hörde min dykarkompis mina andningsljud och kunde dra ut mig, säger Erik Bjurström, som gjorde sitt sista dyk för tre år sedan.

– Djupdykningen jag höll på med var väldigt riskfylld, så jag tyckte att det var dags att sluta med tanke på min ålder. Jag hade upplevt allt jag ville uppleva och var väldigt nöjd, säger han.

Intresset för vrakdykning håller han numera vid liv genom att forska i olika arkiv och prata med fiskare för att lokalisera förlista fartyg.

– Det är nästan lika spännande som själva dykningen, säger Erik Bjurström, som bland annat bidrog som forskare när vraksökarorganisationen Ocean Discovery – som han var med om att starta – för ett par år sedan hittade det mytomspunna örlogsfartyget Mars som förliste utanför Öland på 1500-talet.

Text: Katrin Trysell

Foton/Illustrationer: Erik Bjurström

Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från Arne Mild 16 januari 2014:

  Jag hade förmånen att dyka med Erik både i Saudi-Arabien och utanför Port Sudan i härligt kristallklara vatten.
  Erik var ju ett proffs och det gav många minnen.
  Tack Erik!

  • Kommentar från Tommy granholm 10 januari 2015:

   Hej Arne! Jag försöker få kontakt med Erik Bjurström, som du känner, men lyckas inte. Jag skriver för MCHK-tidningen och vi ska ha en artikel om en cykel/moped som heter Guld. Erik poserar vid en sådan cykel på
   http://www.cykelhistoriska.se/cyklarinsarkiv2.htm
   och vi vill därför få kontakt med honom.
   Vänligen/Tommy Granholm i Järfälla

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch