En nödvändig liten sak
Gondolen gjordes på 1800-talet och var ett multiverktyg med tandpetare, öronslev och nagelpetare. Gondolen gjordes på 1800-talet och var ett multiverktyg med tandpetare, öronslev och nagelpetare.

En nödvändig liten sak

29 nov 2012
Dela artikeln
Tandpetare i elfenben var populära på 1800-talet bland dem som hade råd. Dessa små konstverk ingår i John Wesslers konstsamling.

Redan grottmänniskor lär ha petat med redskap mellan tänderna. Det visar kranier från den spanska grottan El Sidrón.

I Mesopotamien användes tandpetare i metall för tusentals år sedan, och kung Agathokles på Sicilien sägs ha lönnmördats omkring 300 år före vår tideräkning genom att hans tandpetare gneds in med gift.

[slideshow]

Betydligt senare, i början av 1900-talet, började tandläkaren John Wessler samla på tandpetare. Det blev uppåt 100 tandpetare från tre århundraden. De gjordes i allt från ben till guld.

»Tandpetarsamlingen visar hur olika tider, olika behov och olika konstskicklighet kunna utforma och utveckla en liten nödvändighetsartikel.«
Så beskrev John Wessler samlingen som han överlämnade till Tandläkare-Institutet i Stockholm 1923.

I dag finns tandpetarna på Hagströmerbiblioteket. De är en liten del i Wesslers stora konstsamling som omfattar historisk konst med odontologiska motiv.

Wessler intresserade sig främst för konst som föreställde skyddshelgonet Apollonia samt för konst som hade tandläkare och tandläkarnas föregångare som motiv. Men tandpetare som konstverk kunde han inte motstå.

 

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Urban Orzolek

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch