Ett finger med i spelet
När tandläkaren Ewa Neuding var ung jobbade hon som sminkös, något hon har nytta av på dotterns teater. Här sminkar hon Patrik Wallin. När tandläkaren Ewa Neuding var ung jobbade hon som sminkös, något hon har nytta av på dotterns teater. Här sminkar hon Patrik Wallin.

Ett finger med i spelet

6 sep 2012
Dela artikeln
Som ung hade Ewa Neuding teaterdrömmar. Nu är dottern Catta teaterchef på Fjäderholmarna och Ewa är med på ett hörn.

Till vardags är Ewa Neuding privattandläkare i Stockholm. En dag i veckan behandlar hon också patienter inom äldreomsorgen. 1969 flyttade hon från Polen till Sverige till följd av en antisemitisk kampanj i hemlandet.
– Jag var 19 år och hade teaterdrömmar, berättar Ewa Neuding.

[slideshow]

Hon läste polska och ryska vid Uppsala universitet och jobbade samtidigt som sminkelev på Stadsteatern i Uppsala.
– På förmiddagarna gjorde jag i ordning perukerna. Senare på dagen gick jag tillbaka till jobbet och sminkade skådespelare. Det var ett fantastiskt sätt att vara på teater och jag kunde få utlopp för den konstnärligheten jag hade.

I tre år jobbade hon på teatern medan hon tog kandidatexamen i slaviska språk. Men sedan skulle man försörja sig också. Intresset för ryska hade varit stort i Sverige, men färre ville lära sig språket in på 1970-talet.

Aldrig ångrat valet

Ewas mamma och farmor var tandläkare och det fanns förväntningar att hon också skulle bli det.
– Jag kom till ett vägskäl och har aldrig ångrat yrkesvalet, förklarar hon.

Ewa Neuding gick på tandläkarhögskolan i Huddinge 1975 till 1980. Sedan arbetade hon som sjukhustandläkare i fem år i Stockholm innan hon började som privattandläkare.
Med åren kom också barnen och Ewa har uppmuntrat dottern Cattas teaterintresse. 2003 startade Catta Bouffonteatern, en fri teatergrupp som satsar bland annat på commedia dell’arte, en gammal italiensk teaterform.

Sedan i höstas är Catta även teaterchef på Fjäderholmarna, som ligger 20 minuter från Stockholm med båt. Tillsammans med sin man har hon regisserat Glimmande nymf, ett lustspel om Carl-Michael Bellman och kalabaliken på Bacchi wärdshus.

Van att vara nära

Ewa Neuding får nytta av sina år som sminkös och tandläkare.
– Jag är van att komma människor nära och ta hand om dem. Skådespelarna är unga och behöver stöd ibland, så jag är lite morsa också.
Bakom kulisserna är det pirrigt när det drar ihop sig. Svettdoften och nerverna hänger i luften en trappa upp bakom scenen i det lilla rummet där ensemblens medlemmar sminkar och klär på sig.

Ewa lägger smink på en av skådespelarna när Catta springer fram med en trasselsudd i händerna. Det är 35 minuter till föreställningen ska börja. Catta frågar stressat:
– Mamma, Luddes peruk har ballat ur. Kan du fixa det?

Ett litet leende sprider sig på Ewa Neudings läppar och hon tar itu med Bellmans peruk.
– Man blir beroende av energin som finns precis inför en föreställning, säger hon.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Pernille Tofte

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch