Friheten en del av fågelperspektivet
Michael Wikinger

Friheten en del av fågelperspektivet

4 jun 2011
Dela artikeln
Tandläkaren Michael Wikinger brinner för fåglar. Ofta tar han bara med sig en minimal kikare ut och spanar och lyssnar efter spännande arter. Ibland kommer kameran med – nu visar vi ett urval av hans bilder.

[slideshow]

Hur det hela började minns han inte riktigt, fågelintresset har alltid funnits där. Främst är det friheten som lockar.
– Fåglarna – de rör sig precis som de vill, och låter sig inte styras av människan – men också friheten som det innebär att själv vara ute i naturen, säger Michael Wikinger, som bor i Nacka.

Som ung fältbiolog släpade han tung utrustning land och rike runt för att få se intressanta arter. Nuförtiden skattar han kanske vardagsupplevelserna som fåglarna ger allra högst: de som fi nns där, om man bara tittar och lyssnar.

– Jag har öron och ögon öppna så fort jag är utomhus. Men att resa till nya platser är förstås också spännande. Fågelskådningen ger extra krydda till den totala resupplevelsen.

Gotland och fjällområdet är några favoritplatser. På Gotland har familjen landställe mitt i en fågellokal och chansen är stor att få se annars sällsynta fåglar – här häckar till exempel både kungsörn och havsörn. Ofta ligger en tät ljudridå av fågelläten över trakten.

– Bland det bästa jag vet är att sitta i en solstol i trädgården en vårmorgon och lyssna och titta. Inför semesterresor förbereder sig Michael Wikinger noga. Planerar och läser på om vilka fågelarter han kan tänkas få se. Sin femtioårsdag firade han till exempel med att titta på grågam uppe i bergen på Mallorca.

Till vardags delar han praktik i Enskede i Stockholm med en kollega. Även på mottagningen syns fågelintresset tydligt. Här finns bland annat fågelbilder och en klocka med olika fågelläten.

– Det öppnar för samtal med patienterna. Jag tror att folk uppskattar att man som tandläkare diskuterar sådant man är intresserad av. Det blir mer personligt då, säger Michael Wikinger.

Fakta

Text: Foto: Ester Sorri och Michael Wikinger (Fågelbilder) Text: Katrin Trysell

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch