Hobby med drag
Anna Lövgren tränar hundkörning fyra kvällar i veckan, ibland i flera timmar.

Hobby med drag

21 feb 2014
Dela artikeln
– Det är jätteroligt att tävla, men det viktiga är att träna hårt och uppleva naturen tillsammans med sin hund, säger Anna Lövgren.

Intresset för hundkörning väcktes i tonåren när familjen skaffade en riesenschnauzer. För drygt tio år sedan ställde hon upp i en tävling på skoj – och vann. 2007 kom hon tvåa på SM.

Det finns olika stilar, grenar, klasser och distanser inom draghundssport. Anna kör nordisk stil och linkörningsklass, vilket innebär att hon åker skidor bakom en draghund med en lina emellan.

– Man åker skidor allt man orkar och hunden drar. En mil kan gå på under 25 minuter om allting stämmer, berättar Anna.

I nedförsbacken har hon kommit upp i över 60 kilometer i timmen.

[slideshow]

Träning på havet

Anna tränar fyra kvällar i veckan, oftast i Umeå­trakten – på skidspår, på älven eller ute på havet. Det blir en eller flera timmar beroende på vädret och vad hon tränar. Ibland blir det riktigt långa turer på förmiddagen också.

– Det som ger mig mest är sena vinterkvällar när jag är alldeles själv i skogen tillsammans med min hund. Det är stjärnklart, pannlampan lyser upp spåret, jag hör att hunden jobbar hårt och vi vill bara köra mer och mer och mer…

– Efteråt är man tokslut i kroppen, men fullständigt överlycklig i själen och fylld av energi.

Naturupplevelse

Tävlingarna är oftast tio kilometer, men det finns undantag. Vindelälvsdraget är en annorlunda draghunds­tävling som pågår i fyra dagar varje mars. Det är en lagtävling på 40 mil med 30 delsträckor som är mellan sex och 22 kilometer. Stafetten börjar i fjällbyn Ammarnäs och följer Vindelälven till Vännäsby. Ekipage med både släde och lina tävlar då tillsammans.

Just nu har Anna ingen egen hund, utan får köra med en väns hund. Men hon har planer på att skaffa en ny hund och letar efter en lämplig valp.

Anna Lövgren

Ålder: 34 år
Arbete: Folktandvården Sävar (föräldraledig), doktorand vid Umeå universitet (forskar om smärta och käkfunktionsstörningar)
Familj: make och fyra barn
Bor: Umeå
Fritid: tränar hundkörning så ofta tillfälle ges, friluftsliv, barnens idrotter, sommarstuga vid havet och ett nyfunnet intresse för trädgård

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Mikael Lundgren

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch