Konst att slappna av till
Höstglöd heter detta färgsprakande fat.

Konst att slappna av till

8 nov 2012
Dela artikeln
Gunilla Klemendz är privattandläkare – och keramiker. Patienterna får en konstupplevelse när de kommer till hennes praktik.

Gunilla Klemendz startade Tandläkarvillan i Vellinge för drygt ett år sedan. Den nya praktiken genomsyras av konst. Det bidrar till en avslappnad miljö, tycker hon. Praktiken har tre behandlingsrum.
– Jag har inrett med konst och skulptur i behandlingsrummen och i väntrummet har jag gjort ett galleri, berättar Gunilla.

Under första året har olika konstnärer visat upp foto, textil, olja, akryl, akvarell och silversmide i väntrummet.
– Konstnärerna får ställa ut för en liten summa. Pengarna som kommer in går till Barncancerfonden. Jag har startat en fond som heter Konsten att hjälpa.

[slideshow]

Vid ingången till praktiken välkomnas patienterna av färgglada löv i keramik. Fler keramiklöv piggar upp en vägg utanför ett fönster. På toaletten finns applikationer. Färgerna på praktiken skiftar med årstiderna. Till jul är det julmotiv, vid påsk går allt i gult.

Patienterna frågar mycket om konsten, berättar Gunilla. Flera av dem är själva konstnärer.

Gillar att forma och skapa

Gunilla Klemendz arbetar fyra dagar i veckan som tandläkare och satsar en dag i veckan på konsten. Att arbeta med keramik på fritiden passar henne utmärkt.
Gunillas stora intresse har alltid varit att forma och skapa. Som barn gillade hon att rita och måla. Numera satsar hon nästan bara på keramik, men det händer att hon någon gång designar kallelsekort eller gör väggmålningar.

Gunilla har ägnat sig åt keramik i minst 15 år. Inspiration får hon ute i naturen när hon till exempel vandrar längs havet – eller när hon studerar människor.
Hon tycker om att experimentera. Hon blandar gärna lera med trä och metall, och samarbetar med en smed.

Som tandläkare tycker Gunilla Klemendz om att arbeta med helheten, både funktion och estetik, och är medlem i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD).
Hennes man Gunnar Klemendz är protetiker och jobbar också mycket med kosmetisk tandvård. I våras började även han arbeta i Tandläkarvillan.

Ett par gånger om året deltar Gunilla Klemendz i olika konstutställningar. Hon har exempelvis ställt ut under Konstrundan, en årlig tradition i Skåne under påskveckan. Konstnärer runt om i landskapet visar då upp sin konst. I slutet av september nästa år ställer Gunilla Klemendz ut på Galleri Engleson i Gamla stan i Stockholm.

Läs mer:

www.gunillak.com

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Gisela Svedberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch