Konst ger balans i livet
Skärgården är ett återkommande motiv i Anna von Elerns konst. Skärgården är ett återkommande motiv i Anna von Elerns konst.

Konst ger balans i livet

15 mar 2012
Dela artikeln
Det är underbart att måla klippor och skär, tycker Anna von Elern, privattandläkare i Fjällbacka i Bohuslän.

Anna von Elern är född och uppvuxen i Bohuslän. Hon bor i sitt gamla barndomshem vid havet i Kämpersvik och arbetar på Fjällbackatandläkarna.
Hon har arbetat på kliniken sedan 1996 och tog över den 2008. Det har varit några hektiska år sedan dess. Som mest jobbade hon 45 timmar i veckan kliniskt och hade tio anställda, bland annat egen tandtekniker.

Sedan förra året finns två delägare på kliniken, vilket gör att hon kan ägna sig mer åt konsten.

– Nu är det bättre balans i tillvaron och jag får mer tid att måla, säger Anna.
– Det är ett bra sätt att återhämta sig.

I vår satsar hon på att måla intensivt ungefär en vecka i månaden. Hon går femdagarskurser på Gerlesborgsskolan, en känd konstskola i Bohuslän. Då bor hon och äter på skolan.
Hon har ateljé hemma, men där pockar familjelivet och annat på. Hon får bättre ro att måla på Gerlesborgsskolan.
När det är kurs jobbar hon måndag och halva tisdag. Sedan åker hon till skolan, 25 minuters bilresa bort, och bor där fram till söndag.

Skönt att måla fritt

– Eftersom man är så bunden i yrket är det skönt att måla fritt.
Men tandläkarens effektivitet är svår att skaka av sig.
– Jag målar snabbt och producerar mycket. Andra kan bli stressade.
Under vissa kurser, som när hon målar blommor eller modell, kan det bli 100 till 150 bilder.
– Allt blir inte bra, men har jag tur kan det bli tio, femton målningar som går att sätta i ram eller skanna in och använda som glichétryck eller vykort, berättar hon.
Anna slänger ingenting. När en bild blir misslyckad använder hon baksidan och målar något nytt. Blir det också misslyckat går det att använda till kollage eller annat.

Svårt att få plats

– Det är svårt att få plats med allting. Tur att jag har stor mottagning, för där hänger många av mina tavlor. En del kommer till kliniken för att titta och ibland köper de, som på ett galleri.
Annas akvareller hänger i väntrummet, i korridorerna och i de fyra behandlingsrummen. Kallelsekorten, visitkorten och mapparna som används till kostnadsberäkningar vid större behandlingar har tryckts med ett Fjällbackamotiv som hon har målat.
– När vi är klara med en stor behandling får patienten en fin bricka. Vykort är också bra goodwill, säger hon.

Huset vid havet i Kämpersvik där Anna bor med sin man och elvaåriga dotter präglas också av Annas konst – inte bara målningar. Hon går också kontinuerligt på keramikkurs.
För sju, åtta år sedan skulle det gamla kaptenshuset totalrenoveras. Då tillverkade Anna 800 kakelplattor i vitt och blått med ett tiotal olika motiv.
Hon hade blivit förtjust i handgjort franskt kakel som kostade 160 kronor styck, och tänkte »det kan jag göra själv«.
– Det tog två terminer. Läraren var inte så glad. Det blev mycket att bränna, berättar hon.

Huset har också ett garage. Där ska hon ställa ut konst hela påskhelgen samt åtta dagar i juli.
– Det är en stor happening i Kämpersvik. Det kallas »Annas garage«. Det är sjunde året vi har utställningar där.
Det blir också en utställning i Norge i juni, och hon hoppas även komma med i några utställningar där en jury väljer bland många bidrag.

Sover gott

Konstresor till utlandet tycker Anna också om. Det blir oftast en vecka per år. I maj åker hon till Turkiet på en kurs med en svensk lärare. Tidigare har det varit måleriresor till Frankrike, Italien och Grekland.

Tar inte konsten mycket tid?
– Man måste prioritera. Jag spelar inte golf och har ingen häst. Och jag sover gott om natten, för då är jag så himla trött, säger Anna von Elern.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Målningar: Anna von Elern

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch