Med karriärbyte i sikte
"Tjohoo! Pappa vill bli tandläkare!" tycks André Rennstams son Elliot utropa. Bilden togs på en delfinföreställning på Teneriffa i januari. Foto: André Rennstam

Med karriärbyte i sikte

3 maj 2012
Dela artikeln
Han är frilansfotograf som har tröttnat på osäkra inkomster. Nu vill André Rennstam bli tandläkare.

André Rennstam bor i Ystad och vill gå tandläkarprogrammet i Malmö. De höga antagningspoängen kan vara ett hinder, men han hoppas på den lokala antagningen. Lyckas han ta sig in på utbildningen kan han vara färdig tandläkare om fem år.

– Tandläkaryrket passar mig nog. Jag tycker om människomöten, hantverk och kreativitet.

Tandläkare verkar vara ett yrke där man kan utvecklas. Det är också viktigt att det finns jobb när jag är klar, säger han.

Hittills har André jobbat främst med hantverk och foto. Han är gift med en danska och har bott åtta år i Danmark. Där gick han en lärlingsutbildning till tv-fotograf på en tv-station. Han jobbade tre år som tv-fotograf och bildingenjör innan paret flyttade till Sverige för tre år sedan. Sedan dess har han frilansat inom film och foto.

Obehaglig konkurrens

– Det är en obehaglig konkurrens på området och stora delar av tiden har gått åt till att söka uppdrag. Det är kämpigt att vara »telefonförsäljare « och uppslitande att inte veta om pengarna kommer in, berättar han.

– Jag har lärt mig läxan att inte vara ekonomiskt beroende av min hobby. Faktiskt blev det så att jag inte använde kameran om det inte genererade pengar. Min entusiasm och kreativitet
bara försvann med åren i jakten på pengar.

Nu har han två små barn att försörja och vill utbilda sig till tandläkare så att han kan känna sig trygg. Det senaste läsåret har han studerat fysik, kemi och matte för att bli behörig. Kommer han inte in på tandläkarutbildningen efter ett par försök kan han även tänka sig att bli tandhygienist.

Kontakt på facebook

Tandläkartidningen efterlyste bilder på facebook för en tid sedan. »Det börjar likna vår! Nu uppmanar Tandläkartidningen tandläkare som gillar att fotografera att ta med kameran ut i det vackra vädret och fånga känslan. Bilderna skulle vi vilja publicera i Tandläkartidningen nummer 6.«

André Rennstam svarade: »Kan det inte räcka med en fotograf som vill bli tandläkare i stället?«

Jovisst, tyckte redaktionen. För Tandläkartidningens läsare har han samlat ihop bilder som visar ljus, värme och variation – bilder som passar på försommaren.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: André Rennstam

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch