Redo att rycka ut
Marco van Geelen är tandläkarstuderande och deltidsbrandman.

Redo att rycka ut

15 aug 2013
Dela artikeln
Han har inte räddat någons liv ännu, men han är redo. Marco van Geelen, tandläkarstuderande i Umeå, jobbar deltid som brandman.

– Var tredje vecka har jag jour. När larmet går ska jag vara på brandstationen tre kilometer hemifrån inom sex minuter, berättar Marco van Geelen.

Marco bor i Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun. Utryckningsområdet är främst närområdet, men kan i princip vara hela kommunen och ibland till och med över länsgränserna.
Larmcentralen kontaktar honom via en personsökare. Det kan vara allt från storbrand och trafikolyckor till att någon har ramlat.

I genomsnitt blir det en utryckning under en vecka. På sommaren kan det bli flera om det är torrt, för då är det ökad risk för skogs- och gräsbränder. När någonting händer kan det bli långa arbetspass.

[slideshow]

För att kunna klara av olika typer av larm, övar deltidsbrandmännen regelbundet: sjukvård, släckningsarbete och rökdykning, bland annat.

– Innan jag började som brandman kunde jag nästan ingen sjukvård, men kommunen ser till att man lär sig det som behövs. Det kan ta upp till en timme innan ambulansen kommer fram. Vi är oftast först på plats och tar hand om folk.

– Nu kan jag första hjälpen och får använda syrgas och hjärtstartare. Men det första man gör är att ställa diagnos. Det kan vara hjärtinfarkt, epilepsianfall eller magsjuka, till exempel.

Rökdykning och vattenlivräddning

– Vi övar på rökdykning ganska ofta. Det är mycket att tänka på för att kunna gå in i ett rökfyllt hus. Man ser ingenting. Det är några hundra grader. Tuberna på ryggen begränsar andningen. Man jobbar två och två och får inte tappa bort varandra. Eventuellt finns det någon kvar i huset som ska ut.

I juni övade Marco och arbetskamraterna vattenlivräddning för att kunna hantera drunkningslarm. Det var första gången. Det är viktigt att tänka sig in i hur man ska agera.

– Vi har inte riktigt rätt utrustning för att rädda liv på sjön. Man får hitta en båt på plats eller kasta ut en lina, jobba med det man har och vara finurlig.

Marco van Geelen börjar fjärde terminen på tandläkarutbildningen i Umeå. Han kom in i januari 2012 efter tre års studier på komvux.

Nu blir det rätt mycket självstudier hemifrån. Förutom att Marco har jourtjänstgöring var tredje vecka är det elva mil till Umeå. Fram och tillbaka med bil tar det runt tre timmar.

– Jag kör inte dit varje dag. Vissa föreläsningar missar jag. Någon gång har jag varit och släckt en brand då jag borde ha varit i skolan. Ibland har det varit svårt att få allting att gå ihop med utbildningen, medger han.

Men för det mesta har det fungerat. Är det viktiga moment i skolan går det att byta jourdagar med arbetskamrater. Studiekamraterna ställer upp med material och det finns också ett webbsystem där han kan ladda ner kompendier och anteckningar från föreläsningar som han missar.

Framöver kommer det att bli tuffare. Praktiska moment kan han inte hoppa över.

Vill satsa på mobiltandvård

Marco van Geelen är 43 år. Han flyttade till Sverige från Nederländerna för kärlekens skull 2008. Men det var inte bara kärleken som lockade. Han var trött på att bo i en tätbefolkad och stressande miljö och längtade till natur och frisk luft.

Nu bor han tillsammans med fru och tre barn i en gammal prästgård i Trehörningsjö.

I sommar har Marco arbetat inom tandvården för första gången, som tandsköterska på folktandvården i Husum.

Efter tandläkarutbildningen funderar han på att satsa på mobiltandvård och köra runt till äldre patienter med en lastbil utrustad som tandvårdspraktik. Han har alla körkort och är van att köra stora fordon. Men först vill han arbeta inom folktandvården ett par år.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Jonas Forsberg

Dela artikeln
 1. Kommentar från Brandman 16 augusti 2013:

  Kul att ni benämner brandman som ”fritidsbrandman”. Jag jobbar både som heltids- och deltidsbrandis. Jag känner mig inte som någon ”fritidsbrandman”. Deltidsbrandmän utgör stommen i svensk räddningstjänst, och åker på precis samma larm som heltsidspersonal (sthlm- området iaf där jag jobbar). Utbildningen skiljer sig heller inte. Det enda som skiljer är anspänningstiden. Deltiden har 3 minuter längre på sig att komma ut med bilen än heltiden.

  • Kommentar från Janet Suslick 16 augusti 2013:

   Tack för påpekandet. Det stod “fritidsbrandman” på ett ställe i artikeln. Jag har ändrat nu.
   Janet Suslick, journalist på Tandläkartidningen

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch