Stjärnspäckad hobby
– Att fotografera stjärnhimlen är något av det svåraste man kan göra och det är nog därför jag håller på med det, säger Fredrik Erhardt.

Stjärnspäckad hobby

31 jan 2013
Dela artikeln
Många är nyfikna på den stora, vita kulan på specialisttandläkaren Fredrik Erhardts tomt. Är det en bastu? Eller ett skyddsrum? Nej, det är ett observatorium där han fotograferar stjärnhimlen – här visar vi ett urval av hans bilder.

Intresset för rymden väcktes när Fredrik Erhardt som nioåring fick boken »Amatörastronomens guide« i julklapp.

Under många år har han då och då gjort försök att fotografera stjärnhimlen, men varken teleskop eller kameror har räckt till.

– Det är inte förrän nu, när tekniken kommit i kapp, som jag får ut något vettigt av det, säger Fredrik Erhardt och visar häpnadsväckande bilder på galaxer, nebulosor, supernovor och annat som är omöjligt att urskilja med blotta ögat.

[slideshow]

På den här seriösa nivån har han fotograferat i tre–fyra år. Observatoriet med kupol på tomten i Sigtuna gör att han numera slipper tillbringa timmar utomhus i kylan – teleskop och kamera fjärrstyrs nämligen med datorer inne i huset.

Det är framför allt skapandet av bilder som fascinerar Fredrik Erhardt. Han har ett stort intresse för fotografering över huvud taget och tar bland annat många bilder på fåglar.

– Att fotografera stjärnhimlen är något av det svåraste man kan göra och det är nog därför jag håller på med det. Jag tycker att det är jättehäftigt att jag, tio meter från min farstu, kan ta bilder som inte skiljer sig så väldigt mycket från dem man tar i de största observatorierna.

Den bild han rankar kanske allra högst tog han dock med fågelkikare och vanlig kamera under en total solförmörkelse i Kina för några år sedan.

– Jag lyckades få en bra bild, men det var nervöst. Solförmörkelsen varade i fyra och en halv minuter och det var mulet hela tiden förutom under tio sekunder.

Till vardags tar Fredrik Erhardt, som är specialist i endodonti, emot patienter på remiss från hela landet på sin mottagning.

Han föreläser ofta för andra tandläkare i såväl Sverige som utomlands och fascinationen inför att skapa bilder går igen även i yrkeslivet.

I höstas skaffade han till exempel en så kallad CBCT-apparat för att kunna åstadkomma tredimensionella bilder av tänder.

– Det hade jag nog inte gjort just nu om jag inte tyckt att det är så spännande med bilder och bildbehandling.

 

Text: Katrin Trysell

Foton/Illustrationer: Foto: Ester Sorri Stjärnbilder: Fredrik Erhardt

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch