Vilt och vackert
En silvertärna jagade i närheten av Ny Ålesund.

Vilt och vackert

5 sep 2013
Dela artikeln
Mäktigt. Orört. Kargt, men fullt av liv. Så beskriver Ninita Lindfors Svalbard, som hon besökte i juli i år.

Ninita Lindfors är klinikchef vid avdelningen för odontologisk radiologi, Odontologiska Institutionen i Jönköping. I tio år har hon pratat om att åka till Svalbard, och i somras blev det äntligen av.

– Det är den bästa resa jag har gjort, säger hon utan förbehåll.

För att kunna minnas och berätta om allt det fantastiska tog Ninita runt 1 500 bilder. Det blir bildvisning på jobbet, bland annat.

I slutet av juni flög hon till Longyearbyen, Svalbards huvudort på Spetsbergen. Där gick hon ombord på ett expeditionsfartyg. Tillsammans med ett 50-tal andra turister färdades hon genom Svalbards arkipelag i drygt en vecka.

[slideshow]

– Det spännande var att komma in i fjordarna och till packisen. Vi fick tillgång till otillgängliga platser som på en riktig expedition. Ett duktigt team som kunde mycket om arktis djur och natur tog väl hand om oss.

Ett par gånger om dagen blev det turer med gummibåtar som rymde ett tiotal personer.

– Vid landstigningar gick vi på olika vandringar för att titta på växter, fåglar och andra djur.

– Vi såg bara en val, men flera isbjörnar, många valrossar och polarrenar. Vi såg också säl, polarräv och väldigt många olika fåglar: silvertärna, lunnefågel, ismås, tretåig mås, spetsbergsgrissla, praktejder, lom, labb och tobisgrissla, bland andra.

Midnattssol i fyra månader

– Det var ljust hela dygnet och midnattssolen var en fantastisk upplevelse. Fick expeditionsteamet syn på något speciellt, blev vi väckta, så det kunde bli utflykt med gummibåtarna även mitt i natten, berättar Ninita Lindfors.

– Det var två till fem plusgrader och vi hade för det mesta jättefint väder. Större delen av året är det minusgrader och på vintern blir det inte ljust. Det är svårt att förstå hur allt kan överleva, hur växter och djur anpassar sig efter de förutsättningar som är.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Ninita Lindfors

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch