Allt löser sig

Blogg / Lyova Torosyan 6 sep 2018
Dela artikeln

Som en ung man som älskar sommarvärmen fick jag anledning att konfronteras med en mängd svåra frågeställningar i somras.

Sommar hör ihop med sol och grillning, i alla fall för mig. Om man går i ett villaområde utanför centrum på en solig eftermiddag eller kväll om sommaren i vilken skandinavisk stad som helst, från tidiga juni till sena augusti, kommer det alltid lukta grillad mat från en eller flera platser.

Jag har alltid älskad grillsprocessen, allt från härliga känslan att lägga de stora platta köttbitarna på gallret, se hur ytan sluter sig och vätskan omedelbart pärlar sig på den, medan bitarna börjar rulla ihop sig på kanterna, till lukten och alla ljuden som följer med, klirret av bestick, samtal och skratt. Med andra ord är grillningens symboliska effekt så stor att det ger ifrån sig mycket mer än bara röksmaken i köttet eller fisken.

MEN! Eftersom grillning räknades som eldning och det rådde ett totalt eldningsförbud under större delen av sommaren (när jag befann mig i Sverige i alla fall) så fick jag tyvärr varken uppleva den härliga känslan av att grilla eller åtminstone njuta av doften av grillat.

Jag som är en alldeles för realistisk individ och som inte förväntar mig att saker och ting ska gå min väg hela tiden, försökte att glida på optimismens bana och tänka positivt ändå!

Jag försökte lura mig med att känslan av att sitta ute, på vår bakgård där det växer rosenbuskar längs staketet och himlen över en lyser gyllenröd i solskenet medan man slappnar av och stretchar hjärnan, är en upplevelse som kan knäcka doften av grillad mat som ligger över parker och badplatser under fina sommarkvällarna.

Om jag lyckades övertala mig själv är en bra fråga men jag lyckades i alla fall skapa en bättre tillvaro och förstå att tråkiga saker är ett måste och de kommer alltid finnas till bara för att vi ska märka skillnad när det roliga kommer sedan.

“Sedan är det naturligtvis så att man inte kan betrakta glaset som fullt när det ligger i bitar på golvet.”

Det tråkiga gäller inte bara grillningen som jag tog som ett skämtexempel utan alla andra svårigheter som vi går igenom både som studenter men också senare i arbetslivet. Svårigheter är alltså inte nödvändigtvis meningslösheter. Tvärtom kan de hjälpa oss att finna andra sidor hos oss själva, som känslor av positivt tänkande och strävande som ofta föds ur motgångarna vi möter.

Som student är det väldigt lätt att man hamnar på en bana där man tycker att inget känns roligt längre på grund av stressen som man har på skolan och en liten röst inne i huvudet som viskar att man inte kommer hinna med alla uppdrag. Men stressen blir negativ när man inte längre kan hantera den och problem blir problem när man uppförstorar dem samt blockerar sitt positiva tänkande.

Min attityd till svårigheter är att det alltid finns en lösning och att allt löser sig förr eller senare. Ingenting blir bättre av oro. Som tandläkarstudent har man ett liv som är fyllt med dagliga utmaningar, vare sig man vill det eller inte.

Man kan inte kontrollera eller påverka det som händer, men man kan alltid påverka sättet som man reagerar på det som händer samt ändra sin inställning. Sedan är det naturligtvis så att man inte kan betrakta glaset som fullt när det ligger i bitar på golvet. Men man kan istället för att söka ett stress- och problemfritt tillstånd, försöka göra problemlösningen till en daglig utmaning för efter ett tag kommer förmågan att lösa problem utvecklas till en njutning.

Nästa gång DU har tenta, examination, en jobbig dag på kliniken eller någon annan svårighet, försök att inte se detta som ett problem och acceptera inga ursäkter, skyll inte på andra, på omständigheterna, på tur eller otur.

Gör bara ditt bästa och kom ihåg att allt löser sig! Ifall det inte löser sig så löser det sig ändå på något annat sätt!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln

Kommer vi verkligen att hänga med?

Blogg / Lyova Torosyan 7 feb 2019
Dela artikeln

Mitt senaste blogginlägg skrev jag precis innan den Odontologiska Riksstämman som ägde rum i Göteborg i fjol. Japp, i fjol!

Efter att ha landat i 2019 har jag inte riktigt hunnit stanna upp inför det nya året och fundera på vad som åstadkommits eller rört på sig sedan förra årsskiftet. I stora drag tror jag att det gått framåt och jag kan med stor säkerhet säga att det har varit ett händelserikt år med många nya utmanande uppdrag och en hel del andra höjdpunkter. Höjdpunkterna har varit så många att jag tvekar ifall de skulle få plats inom ramen för mitt blogginlägg.

“En av dessa höjdare har varit det sistnämnda Odontologiska Riksstämman.”

 En av dessa höjdare har varit det sistnämnda Odontologiska Riksstämman. Då bjöd Studerandeföreningen på tre alldeles fullspäckade dagar med den traditionella studentsittningen som avslutning. Men det jag vill ta upp nu är mina egna upplevelser från den superlyckade Riksstämman som ventilerade många tankar inom mig kring tandvårdens framtidsresa.

Tandvårdens digitalisering har varit och är en komplex process som kommer att förändra denna bransch för alltid. Digitalisering i sig är inget nytt och handlar i grunden om teknik. Men den handlar minst lika mycket om vårt arbetssätt, nya inlärningsmetoder, förändring av våra beteenden och vår syn på världen. Vår bransch i nästa steg förändras i takt med att nya saker blir möjliga och efterfrågas.

Under de senaste åren har vi verkligen fått vara med om ett tekniksprång, och faktum är att förändringstakten aldrig har varit så hög. Nu har man börjat digitalisera den traditionella protesen, det har dykt upp 3D-printat Zirkonia, de digitala avtrycken har fått fast mark under fötterna och detta är bara början på den här framtidsresan.

“Kommer den artificiella intelligensen som redan ersatt våra muskler, ersätta även våra hjärnor?”

Samtidigt skrämmer den snabba utvecklingen mig och nya tankar börjar snurra i huvudet: Kommer vi verkligen hänga med? Kommer tandteknikeryrket vara aktuellt om 10 år? Vilka kompetenser behövs i framtiden? Kommer den artificiella intelligensen som redan ersatt våra muskler, ersätta även våra hjärnor? Kommer våra hjärnor att bytas ut mot tekniska lösningar? Oroväckande frågor som saknar ett definitivt svar.

Trots oron är jag medveten om att tekniken ökar effektiviteten, sparar kostnader, bidrar till ett miljövänligt arbetssätt och även att miljontals människor lyfts upp från fattigdom till god levnadsstandard.

I längden tror jag att digitaliseringen kommer att ge upphov till massor av bra saker för både branschen och för världen. Men som i de flesta paradigmskiften innebär den också stora utmaningar för oss som lever mitt i den.

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera

Fullspäckade dagar

Blogg / Lyova Torosyan 14 nov 2018
Dela artikeln

Saknade vänner, nyantagna studenter, introduktion till ortodonti, pedodonti och implantologi, patienter i väntrummet, tandextraktioner, kronpreparationer, examensarbete, falldiskussioner och mycket annat. Allt detta har jag hunnit uppleva och ta mig igenom sedan terminsstarten. Med andra ord – början på årskurs 4.

Nu går tiden i sin rasande fart som vanligt!

Terminsstarten har väldigt milt sagt varit intensiv och händelserik. För mig i alla fall!

Mycket av det som har bidragit till den spännande höstupptakten har varit förberedelserna inför Nordens största event för tandvårdsbranschen – Odontologisk Riksstämma & Swedental.

För 3 veckor sedan hade Studerandeföreningen sitt sista centralstyrelsemöte för verksamhetsåret. Många punkter stod på dagordningen och vi hann gå igenom alla. Mötet färgades dock främst av planeringen av de sista detaljerna inför den Odontologiska Riksstämman som kommer att äga rum i Göteborg mellan den 14–16 november.

Studerandeföreningen har som vanligt tre fullspäckade dagar att bjuda våra medlemmar på. Vi kommer under samtliga dagar att finnas på Tandläkartorget för att svara på medlemmarnas frågor, men också för att arrangera diverse tävlingar.

Höjdpunkten bland våra aktiviteter är såklart Studerandeföreningens föreläsning. I år är temat ”Estetisk tandvård – vägen till ett vackrare leende” och våra föreläsare är Clas Oscarsson, Cecilia Ömo och Mats Burendahl.

Tre fantastiska tandläkare med en stor erfarenhet inom den estetiska tandvården kommer bland annat att berätta om varför det är viktigt att som tandläkare kunna tänkt estetiskt samt ge en insyn i behandlingsstrategier som hjälper oss att lyckas på vägen till att skapa ett vackrare leende.

Sist men inte minst anordnar vår lokalförening i Göteborg, Västra Studerandeföreningen den traditionella studentsittningen som är en av de största sammankomsterna för Sveriges Tandläkarstudenter.

Sittningen blir som en avslutning på Riksstämman och de tre häftiga dagarna som Studerandeföreningen bjuder på. Jag är riktigt peppad och ser med glädje fram emot dessa dagar!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera

Ta vara på friheten

Blogg / Lyova Torosyan 31 maj 2018
Dela artikeln

Nu är det slut på ytterligare en termin och ett studieår! Större delen av terminen befann vi oss på klinik från klockan åtta på morgonen till cirka klockan fem på eftermiddagen.

Sedan hade vi ett par tentor, administrativt arbete, kliniska examinationer samt examensarbetet som löpte parallellt. Dock har jag haft en någorlunda lugn sista läsperiod när det gäller undervisningen på den här terminen, och nu är alla tentor samt inlämningsuppgifter rättade.

Idag har man officiellt uppfyllt alla kurskrav för att gå vidare till sjunde terminen på tandläkarprogrammet på KI, vilket innebär att det bara är 40 procent av hela utbildningen som är kvar tills man blir en legitimerad tandläkare. Detta firades av ”60-procentarna” med några sommardrinkar.

“60-procentarna” firar med en sommardrink.

 

Helt otroligt! Tiden har gått i sin rasande fart som vanligt och nu, när jag tittar tillbaka och jämför var jag befann mig för ett år sedan när det gäller den teoretiska, kliniska samt personliga utvecklingen, och var jag är nu, så vill jag bara tacka våra härliga lärare och handledare som vi har på KI.

Vidare är den stora frågan: vad är mitt nästa steg?

Sommarlovet är nästan här och vissa blir klara med ytterligare en termin (som jag), andra tar examen och de yngre tar studenten. Men andra ord, folk har avslutningar till höger och vänster. Jag försöker göra mitt bästa för att hålla reda på vilken avslutning för vem och vad de närmaste dagarna har att erbjuda.

Jag har några datum att förhålla mig till under sommaren och saker jag vill göra, men det ser ganska luftigt ut i kalendern och det känns hur underbart som helst!

Just denna känslan att man är fri är svår att ersätta med något annat. Frihet är en extremt värdefull tillgång som man ibland underskattar. Och som student som går en sådan tuff utbildning kan det ibland kännas som att man är bunden till studierna, vissa personer eller karriären.

Men omständigheter och andra personer är inte alltid orsaken till att vi har brist på frihet. Det är oftast vi själva som ger bort eller underskattar vår egen frihet. Så sommaren är ett ypperligt tillfälle att byta miljö och kunna fokusera på något annat.

På sommaren, med färre möten, färre störningar och akuta händelser kan man bryta vanor, skaffa sig nya kunskaper och utmana sina tankemönster. Vi behöver fylla hela tiden på med nya intryck, upplevelser och reflektioner för att skaffa erfarenhet och bli mer kreativa.

Så mitt tips är att passa på att andas ut, stretcha hjärnan, fylla på med helt nya intryck, prova helt nya aktiviteter samt träffa nya människor och slutligen komma tillbaka mer redo än någonsin inför den heta höstterminen.

Trevlig sommar!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera

Högskolepolitik och förbundsstyrelse

Blogg / Lyova Torosyan 23 apr 2018
Dela artikeln

De första dagarna efter påsklovet gick så himla långsamt, men nu går tiden i sin rasande fart igen och andra veckan efter lovet är snart redan förbi. Det har varit en ganska skön och luftig vecka med avseende på studierna men samtidigt mycket händelserik och har färgats främst av arbete kring Studerandeföreningen, diverse möten samt en del träning i gymmet.

Veckan började med en föreläsning om olika parodontala behandlingsmetoder och föreläsaren var inte mindre än Anders Gustafsson, den första tandläkaren någonsin som är dekan för all forskning på KI. En riktig inspirationskälla! Därefter fortsatte dagen med endast föreläsningar och en vilodag som följd.

I onsdags stod det något alldeles så spännande på dagordningen. Det var nämligen dags för ”Akademikernas högskolepolitiska forum” arrangerat av SACO. Ett forum där jag mer än i vanliga fall fick möta människor som fick mig att tänka till en extra gång kring högskolesektorn.

Politikerdebatt under Akademikernas högskolepolitiska forum

Vi träffades under en halv dag på Folkets Hus i Stockholm för att diskutera förutsättningarna för högskolan och dess möjligheter att uppfylla sina uppdrag. En riktig lärorik dag mättad med tänkvärda diskussioner och debatter kring bland annat högskolans kärnuppgifter. Vad krävs av högskoleutbildningen för att möta framtidens utmaningar och hur ska den finansieras?

De här frågorna kräver mer än ett svar, och mer än vad som får plats inom ramen för mitt blogginlägg.

Dagen efter forumet var tiden framme för Tandläkarförbundets förbundsstyrelsemöte. Som ordförande för Tandläkarförbundets Studerandeföreningen är jag automatiskt en del av förbundsstyrelsen. Mitt uppdrag är bland annat att föra vidare studenternas perspektiv, samt ge en återkoppling till Studerandeföreningen så att informationen når ut till alla lokala föreningar runt om i Sverige.

I dag har jag träffat min grupp på KI:s andra campus i Solna (vår kurs är uppdelad i olika grupper) och jobbat med ett projektarbete inom parodontologi. Arbetet flög på extremt effektivt tack vare det fantastiska samarbetet som vi hade inom gruppen.

Trots att det är fredag och vi höll på med arbetet nästan en hel dag så känner jag mig inte alls utsliten, utan precis tvärtom, helt rätt tillfälle att skriva detta blogginlägg då jag sitter på bussen ifrån KI:s campus Solna.

Men var kommer den här energin ifrån? Jo, idag är årets varmaste dag hittills och även dags att avluta blogginlägget för solstrålarna reflekteras på min dataskärm vilket gör det lite svårare för mig att se vad jag skriver. Trevlig helg!

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera

I trygga händer

Blogg / Lyova Torosyan 26 mar 2018
Dela artikeln

I skrivande stund sitter jag på ett fik i Flemingsberg och ser igenom min spegelbild ut på snölagret som långsamt växer (vill påpeka att vi befinner oss i mitten av mars).

Medan jag sitter här efter ett hårt träningspass på Karolinskas gym och njuter av att titta på flingorna som lägger sig på fönstret och smälter av värmen så tänker jag för mig själv att denna utsikt kommer jag att sakna trots allt.

Det som återstår att göra nu efter att jag skrivit klart detta blogginlägg är att jag sätter igång med justeringen av det senaste mötesprotokollet som fördes under centralstyrelsemötet i lördags.

Början på året har minst sagt varit intensiv och händelserik med inslag från både det privata, utbildningen och mitt arbete inom Studerandeföreningen.

Föreningen sammansluter landets samtliga lärosäten och anslutningsgraden idag är en av de högsta som uppmäts i Studerandeföreningens historia med cirka 1500 medlemmar över hela landet.

Förutom av mig så utgörs föreningen av 24 ledamöter. Sex förtroendevalda från varje odontologiskt lärosäte i Sverige, det vill säga Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. Varje lärosäte har sin egna lokala förening och ordförandena från de fyra lokalföreningarna bildar tillsammans med mig den centrala styrelsen.

Som centralordförande sitter jag som adjungerad ledamot i Tandläkarförbundets styrelse och arbetar för studenternas intresse nationellt.

Vår allmänna målsättning är att driva utbildningsfrågor samt arbeta för studenternas fackliga och sociala intressen. Delmålen i arbetet kan variera från år till år beroende på de fastställda fokusfrågorna samt aktuella angelägenheter för varje verksamhetsår. I år blev fokusfrågorna ”Utbildningskvalitet”, ”Kompetensutveckling” samt ”Synlighet och tydlighet”.

För bara några dagar sedan hade vi första centralstyrelsemötet som var ett internatmöte och ägde rum i Stockholm.

Vi summerade början av vårterminen, arbetade med vidareutveckling av våra nationella och internationella program samt utformade diverse dokument och enkäter.

Utöver intressanta diskussioner och alla beslut som togs så hann vi även skratta en del och lära känna varandra.

Efter att ha träffat alla ledamöter i lokala föreningar samt mina kollegor i centralstyrelsen kan jag med säkerhet säga att Studerandeföreningen är i trygga händer.

Text: Lyova Torosyan

Dela artikeln
Kommentera
Lyova Torosyan
Lyova Torosyan
Lyova Torosyan pluggar fjärde året på tandläkarprogrammet i Stockholm och är sedan år 2018 centralordförande för Tandläkarförbundets Studerandeförening. Han är 23 år gammal och kommer från början från Uppsala men bor för nuvarande i Stockholm. Han har sedan 2017 varit aktiv i Studerandeföreningen genom att sitta som ordförande i Östra Studerandeföreningens styrelse.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch