Jag sitter i mitt studentrum och blickar ut genom fönstret. Årets första snö har kommit och jag ser hur snöflingorna faller sakta från himlen ner mot den ogrusade isblanka vägen. Det är först då jag börjar inse – vi har redan läst halva termin åtta! Hur kan tiden gå så fort, det känns ju som att vi nyligen haft terminsstart?
När man tänker efter är det mycket som har hänt sedan mitt senaste blogginlägg här. Under den prekliniska griskursen har vi fått öva på parodontalkirurgi och olika sutureringstekniker.

Iklädd i blåa operationskläder är jag redo inför visdomstandskirurgi
Nu är det äntligen dags att få det stora ansvaret att operera på patienter!
Den efterlängtade dagen med visdomstandskirurgi hade kommit. Jag vaknade klockan 6:30, drog till skolan direkt utan att käka frukost (ingen bra idé). Jag undvek faktiskt att dricka kaffe för att inte få för skakiga händer.
Där i operationsavdelningen träffade jag min kliniska handledare och vi gick tillsammans igenom patientens journal, remiss och så vidare. Jag presenterade mig för patienten, gav hen lugnande följt av lokalbedövning. Under operationen var det jag som var operatör medan läraren stod bredvid och assisterade mig.
Det kändes konstigt med ombytta roller faktiskt, men lärorikt var det minst sagt. Det var när jag höll i skalpellen och läraren gav mig en bekräftande nick som det slog mig att det är just jag som är operatören, ingen annan! Adrenalinet tog över och jag var mer förtjust och taggad än vad jag var nervös.

Griskäke som vi får öva på inför operation
Min första visdomstandsoperation gick bra och patienten blev nöjd över snabbt omhändertagande och att det inte alls var så obehagligt som förväntat. Kanske är det skräckhistorier om visdomständer som bidragit till att många behöver lugnande preoperativt.
När jag gick in till omklädningsrummet hoppade jag runt av lycka! Det kändes som att allt slit och motgångar man gått igenom under utbildningen var värt det trots allt.

Jag utför sårpackning på griskäken efter gingivectomi.
Det svåraste tyckte jag var själva sutureringen. På griskäke är det ingen kind och andra strukturer som står i vägen för nålföraren medan jag upplevde det som trångt och svårt att suturera i patientens mun. Dock är det mängdträning som gäller. Jag får öva mer hemma genom att suturera i en banan!
Utöver kirurgin gör vi mer omfattande behandlingar inom protetik och endodonti vilket är en milstolpe för oss. Vi känner oss mer och mer kliniskt mogna och lärarna ger oss mer förtroende under våra behandlingar. Det är först nu som jag börjar känna att tandläkarrollen väger tyngre och tyngre och studentrollen börjar sakta men säkert överge sin plats.
Med detta sagt har vi mycket kvar att lära oss, framförallt om pedodonti och ortodonti. Härnäst är det parodontalkirurgi som väntar på oss.
I skrivande stund har snöfallen ökat. Den ogrusade isblanka vägen har täckts med färsk snö. Tiden går alldeles för fort under termin åtta, nästan så att man inte hinner att njuta och ta vara på stunden. Nu ska jag unna mig själv att varva ner och ta det lugnt!