Digitala föreläsningar och bruncher

Blogg / Awa Dehghani 30 sep 2020
Dela artikeln

Då är sjunde termin på tandläkarutbildningen i Malmö igång. Det har redan hunnit gå en månad sedan terminsstart. Huvudet är fullt med ny information. Nya intressanta ämnen på våra basgruppsfall, patienter på nya avdelningar, nya covid-19 rutiner på både praktisk och teoretisk utbildning, ny uppsatsskrivning i form av examensarbete.

Ja, visst är det mycket nytt på sjunde termin men turligt nog är det väldigt spännande och roligt också.

Redan första månaden har jag haft patienter på avdelningen för endodonti, protetik och allmän vuxentandvård.  I veckan har jag även bokat i min allra första operativa extraktion, vilket känns oerhört nervkittlande och kul! På avdelningen för bettfysiologi har vi tagit digitala avtryck på varandra för bettskenor och i veckan hade vi även “smärtlabb”.

Detta innebar att utsättas för olika typer av smärta som patienter med bettfysiologiska besvär kan uppleva. Hur undrar ni då. De olika stationerna inkluderade bland annat att sätta handen i en bunke med is, få elektrisk stöt genom pekfingret och få koksalt injicerat i masseter muskeln.

Nu när jag är tillbaka på klinik känner jag en mycket större uppskattning för att en så stor del av utbildningen är praktisk på käftis i Malmö. Redan från termin 2 får vi träffa patienter. Inställd studentklinik under förra terminen kändes därför mycket trist.

Den här terminen är vi endast på universitetet för klinisk verksamhet. Alla föreläsningar, seminarier och basgruppsmöten hålls digitalt. I dagsläget är jag på universitetet tre halvdagar och en heldag i veckan.

Vi har fortfarande många spår kvar av covid-19 på Tandvårdshögskolan. Tomma, mörka lokaler när jag går in och när jag lämnar universitetet. Nästan spöklikt i flera fall. Inte samma välkomnande, glada och livliga känsla som jag annars kännetecknar käftis med. Tråkigt men nödvändigt. Tillsammans följer vi rutinerna för att ta ansvar över spridningen och i hopp om att få glädjas av Tandvårdshögskolans lokaler snart igen.

Utöver studierna hjälper jag även nya internationella studenter på Malmö Universitet att känna sig hemmastadda i Malmö och på Universitetet. Jag medverkar som fadder via Erasmus Student Network och får genom detta träffa studenter från hela världen, dock blir det oftast digitalt under dessa omständigheter. Inte trodde jag för ett år sedan att det skulle bli poppis med digitala bruncher och fikan.

Strax startar vårt digitala seminarium om dentala implantat. Dags för mig att avsluta bloggandet och logga in på Zoom. Jag ser fram emot att fortsätta skriva om livet som student här på Käftis i Malmö. Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln

Flyttkaos och fyra dagar kvar

Blogg / Awa Dehghani 26 aug 2020
Dela artikeln

Min hund Max i flyttkaoset.

Mitt första blogginlägg skriver jag i mitt nya vardagsrum i Malmö i flyttkaos, omgiven av flyttkartonger och uppochnedvända möbler.

Efter tre år i Lund har jag tagit steget och flyttat till Malmö för att vara närmare Käftis och även prova på att bo i en annan stad.

Fyra dagar kvar.. Nedräkningen till terminsstart skapar många känslor. Entusiasm, upprymdhet, spänning. Som många andra tandläkarstudenter på Käftis har jag saknat studentkliniken och våra pre-covid rutiner. Förhoppningsvis får vi ta igen våra missade kliniktillfällen under denna termin.

Ny termin betyder även flera nya kliniska avdelningar vilket känns väldigt spännande och stort då det känns som att vi äntligen börjar knyta ihop säcken.

Tidigare terminer var vi ofta fokuserade på en avdelning till exempel karies eller parodontologi, men ju högre upp i terminerna vi kommer desto mer kan vi koppla ihop och se helheten av patienternas besvär.

När jag drar ut min visdomstand.

Under sommaren har jag även hälsat på min familj i Stockholm och hjälpt till och jobbat på min mammas tandklinik. Jag tycker om att jobba hos olika kliniker under somrarna för att få se den kliniska vardagen utanför skolan också vilket känns väldigt givande.

Min mamma är specialisttandläkare inom parodontologi och driver kliniken Wasa Tandklinik i Stockholm,  så nu när jag var där passade jag även på att få min visdomstand utdragen. Detta är något som jag har försökt att undvika ett tag nu, vilket kanske är ironiskt då jag är tandläkarstudent.

Teamet på Wasa Tandklinik som jag jobbat med.

Under förra terminen läste vi bland annat om just tandextraktioner och allt vad det innebär, vilket gjorde att det kändes lite kul att jag kunde applicera det jag precis läst under terminen på mig själv och få känna hur patienterna kan uppleva en tandextraktion.

Nu ska jag tillbaka till att packa upp mina flyttkartonger. Jag ser fram emot att fortsätta bloggandet när jag är tillbaka på Käftis i Malmö för att påbörja min sjunde termin.

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera
Awa Dehghani
Awa Dehghani
Awa Dehghani är 25 år, född i Lund, men uppvuxen i Stockholm. Hon har återvänt till Skåne för att studera till tandläkare på Malmö Universitet, och går nu sjunde terminen. Hon tycker att det är jätteroligt att vara tillbaka och upptäcka städerna i Skåne på nytt. I hennes blogg får ni läsa om livet som tandläkarstudent på käftis i Malmö med allt vad det innebär. Kanske även något om hennes hund Max.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch