Av en slump hamnade jag i samma jacuzzi som överste Rebecca Seese under min skidsemester på Alyeska Ski Resort i Girdwood, Alaska nu i vintras. Vi började småprata och hon berättade att hon var chef för VA Hospital på Elmendorf Air Force Base i Anchorage där de även har en stor tandläkarmottagning. Jag tycker det är jättespännande att se hur andra tandläkare arbetar runt omkring i världen och hade nu turen att få lov att komma innanför de välbevakade murarna till Air Force Base Elmendorf för att göra ett studiebesök.
Den lilla skylten säger att det är förbjudet att ta med vapen in på basen.
Alaska har ca 720 000 invånare. 320 000 av dessa har rätt att få läkarvård på VA Hospital Elmendorf. För militären och hans/hennes familj är behandlingen helt gratis. Av de som är anställda i militären är 25 procent kvinnor.
Överste James L Cocklin och överste Rebecca Seese tar emot mig på flygbasens sjukhus.
En placering vid basen i Alaska räknas som ”over seas” och de som är här tjänar mera än de som är stationerade vid andra baser i USA. Arton tandläkare arbetar på mottagningen. Här finns alla specialiteter; protetiker, ortodontist, parodontolog, endodontist och käkkirurg. Det är enbart militärens anställda som får tandvård här. Tandvården är gratis för de anställda och det är tandläkarna själva som bestämmer vilken terapi som är lämplig för den enskilda patienten. I stora och komplicerade fall som kräver omfattande implantatbehandling eller ortognatkirurgi diskuteras terapivalet i en kommitté bestående av flera specialister. Hela kostnaden betalas av militären.
I ett behandlingsrum jobbar tandläkare Daniel P True. Han lägger bedövning och sätter på en kofferdamduk på patientens framtänder innan han börjar borra. Solglasögon placeras givetvis på patienten innan någon behandling alls påbörjas! Det här är USA och här måste man eliminera all risk för att patienterna ska få något i ögonen eller bli bländade av den starka op-lampan! Dr True är noggrann med att inte ta på annat än tänderna. Varje gång jag besöker en tandläkarmottagning i USA förvånas jag över hur dåligt ergonomiskt det är för tandläkaren. Dr True berättar att det första han fick lära sig i skolan var att inte ha kroppskontakt med patienten. Hans assistent Williams hänger över ett långt armstöd på sin stol för att få avlastning.
Daniel True och hans assistent är noga med att inte ha kroppskontakt med patienten.
Daniel True fick ett treårigt stipendium från militären medan han utbildade sig till tandläkare. I USA är tandläkarutbildningen fyra år. Innan han påbörjade själva odontologistudierna gick han fyra år på college och läste ”pre med”. Att utbilda sig till tandläkare i USA kostar! Prisarna varierar men någonstans mellan 150 000 och 280 000 dollar brukar slutnotan vara för att gå på ”käftis”. Till det kommer kostnaden för boende och mat. Att söka stipendium och få sin utbildning betalad av militären är för många det enda sättet att skaffa sig en utbildning. De som får sina studier betalda av militären förpliktar sig att arbeta för dem efteråt. För varje år man får stipendium måste man arbeta ett år i det militära. Dan True har nu blivit antagen till militärens egen specialistutbildning i San Antonio, Texas. Om fyra år blir han färdig käkkirurg.
Intrycken jag fått efter mitt besök på US Air Force Base Elmendorf är många. Jag har besökt en stat i staten. Becky öppnade dörren till en för mig helt ny och okänd värld och jag har plötsligt blivit klar över varför folk i USA värvar sig till militären. I ett land där det kostar enorma pengasummor att utbilda sig är det här en möjlighet att få studera vidare. Som anställd i militären säkrar man sin familj vad det gäller sjukvård. Flera miljoner amerikanare står i dag utan någon som helst form av sjukvårdsförsäkring och många har hamnat i total fattigdom efter att ha råkat ut för olyckor eller blivit allvarligt sjuka. Militären står även för bostaden till den anställda och man får pension när man fyller 62 år. De kan också njuta av 30 dagars semester, mycket mer än amerikaner med civila jobb.
Jag lämnar Alaska, de höga häpnadsväckande fjällen, ödemarken och alla de vilda djuren och återvänder till Sverige där vi ser det som en självklarhet att högskolor och universitet är gratis. Vi har en välfungerande sjukvård, en bra tandvård, pension och fem veckors semester och jag inser att det är mycket att vara tacksam över.
Skidsemestern i Alaska är över för den här gången.