I dagarna återskapade vi selfien från första dagarna på termin ett. På exakt samma plats, med exakt samma personer och ganska exakt 5 år senare.
Med håret som insats lyckades jag ta mig igenom programmet – det hängde på håret!

Edith, jag och Sebastian
På bilden till vänster ses tre nyblivna odontologstudenter termin 1. Den ohärdade blicken vittnar om frånvaro av både muntor, kvoter och patientstress.
När jag betraktar skillnaden mellan de båda bilderna tänker jag på Ulla Holms forskning om empati. Att läkarstudenter tenderar att bli mindre empatiska desto längre utbildningen progredierar. Du läste rätt… MINDRE empatiska! I tandläkarfallet hoppas jag verkligen att det inte stämmer.
En hypotes är att läkarna under utbildningen anlägger ett tydligt fokus på kroppens beståndsdelar. Att identifikationen med människan bakom symptomen minskar och besvären dekonstrueras till medicinska termer och teorier.
Jag hoppas verkligen att tandläkarprogrammet inte inneburit en sådan biologisk-medicinsk dehumanisering. Vad som tycks hoppfullt är att många möten med patienter ökar möjligheten att lära sig att agera humant.
Det finns troligen något läkande att som patient möta en behandlare som ödmjukt och uppriktigt försöker förstå sina patienter. I bästa fall möjliggör det för patienten att i sin tur bli mer uppriktig om sina egna behov, exempelvis intensifierad tandborstning.
Kanske är mitt perspektiv för naivt och humanistiskt. Kanske rättar jag in mig i ledet och börjar hytta med borren åt kariesgrisar? Jag tänker i alla fall fortsätta kämpa med att vara en modern och empatisk tandläkare ett tag till … även om det tycks få mitt hår att trilla av.