”Har du kommit till Sverige från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien under de senaste 14 dagarna?” Har du haft symptom på övre luftvägsinfektion de senaste dagarna?
Det är nya frågor som vi ska ställa till våra patienter innan vi tar in de till våra bås i Studentkliniken. Det blir många nya riktlinjer och rutiner, det gäller att uppdatera inkorgen till studentmailet flitigt.

I år är det extra mycket snö i Umeå.
Termin 9 har rullat igång och stor vikt läggs nu på ortodonti (tandreglering) och pedodonti (barntandvård). Två veckor in på terminen skrev vi sluttentan i protetik vilket är en omfattande tenta som täcker allt vi gått igenom från termin 6 till termin 8! Tentan var svår måste jag säga och många i klassen var inställda på att skriva omtentan som äger rum i april månad. Läraren rättade snabbt dock och det gick förvånansvärt bra för klassen generellt!
By the way, vi på termin 9 är faktiskt de äldsta i skolan nu! Det finns inga äldreterminare kvar, utan det är vi som är veteranerna! Det känns lite konstigt, för man har under fyra år varit van med att det alltid finns äldreterminare i skolan som man kan rådfråga om man skulle ha några funderingar.
I år är det extra mycket snö i Umeå. Jag har aldrig sett så mycket snö i hela mitt liv, det är häftigt! I skrivande stund sitter jag på min gosiga säng och tittar ut genom mitt snötäckta fönster.

Snö och regnbåge i en och samma bild!
På ortodonti har vi fått ha våra första patienter och vi börjar då med tonåringar som våra första patienter. Det handlar främst om att kontrollera deras aktivatorer (tandställning) och även kontrollera deras bett. Är patienten motiverad? Har behandlingsmålen nåtts? I och med att det är barn/ungdomar som besöker oss på ortodonti är det ofta att föräldern följer med in till båset.

På simuleringskliniken får vi lära oss hur man fissurförseglar på barn.
Det är en helt annan situation jämfört med hur vi hade det tidigare på Studentkliniken, något som vi får vänja oss vid. Vi får lära oss att kommunicera med barnet som står i centrum, men vi ska även kunna ha föräldrarna med i bilden. Ett tips som vi fått av de kliniska lärarna är att läsa igenom journalen i anamnes-delen och se om det står något om patientens intressen och hobbyn. I sådana fall kan vi prata om det, vilket är ett bra sätt att lätta på stämningen. Och skapa kontakt med patienten. (Det har funkat för mig i alla fall!)
Förra veckan har Norra studerandeföreningen lagt upp ett inlägg på Facebook angående beställning av namnskyltar. De nya studenterna har möjlighet att beställa sina första namnskyltar medan för oss på termin 9 (dinosaurierna på skolan) finns möjlighet att beställa namnskylt där det även står ”leg. tandläkare”. Hur coolt är inte det? Poängen med att beställa den redan nu är att man kan ha med sig namnskylten till sitt sommarjobb där man kan jobba som tandläkare på tillfällig legitimation, förutsatt att man klarat av alla kurser på termin 9.
Jag uppskattar att vi har så mycket klinik här uppe i Umeå, så vi känner oss varma i kläderna.
Den näst sista terminen på tandläkarprogrammet är i full gång och koncentrationen är fortfarande på topp (oftast). Vissa dagar känner jag mig väldigt taggad på att lära mig nya saker, men andra dagar är jag skoltrött och vill så gärna bli klar med studierna för att gå ut i arbetslivet. Hursomhelst uppskattar jag att vi har så mycket klinik här uppe i Umeå, så vi känner oss varma i kläderna.
De två senaste veckorna har det varit patienter nästan varje dag i skolan vilket är väldigt bra tycker jag, men det innebär också mer planering och mer eget ansvar. Vi får nu ta egna omtag på röntgen utan att be läraren om tillåtelse (finns specifika regler kring detta dock). I tidboken finns allt från cementering av bro, extraktion, lagningar, undersökningar, rotbehandling, hel- och delproteser, akutjour, bettkontroll hos barn, helt tandstatus, panorama-undersökningar och mycket mer! Framöver blir det undersökningar av mindre barn och så småningom även fissurförsegling och lagning samt extraktion av mjölktänder.
Examensarbetet jobbar vi hårt med just nu eftersom arbetet ska in i maj månad. Vi planerar att ha regelbundna träffar med handledaren för vidare planering. Än så länge har vi påbörjat statistik-delen vilket är intressant men svårt tycker jag. Vårat arbete handlar om coronectomy eller decoronering som det också heter och är en del av käkkirurgi. Vi håller på och undersöker om långtidskomplikationerna som kan förekomma efter ett sådant ingrepp. Det ska bli jätteroligt att få dela med mig av resultatet med er här på framtida blogginlägg!
Ha det så fint så hörs vi snart igen!
/Snart legitimerad tandläkare på tillfällig legitimation.