Fira inte barn innan de föds

Blogg / Omar Al-Obaidi 31 aug 2020
Dela artikeln

Det sista jag trodde att jag skulle göra var att börja blogga, eller flytta till Eskilstuna och starta eget när jag är 26, eller inte flytta till Dubai efter min tandläkarutbildning och bo där, eller inte ha skägg alls när jag är 18 och få fullt skägg när jag är 19. Men det går inte alltid som man planerar, ibland går det faktiskt bättre än planerat.

Just nu sitter jag här i kontoret mellan fyra väggar och tänker: hur hände allt detta så fort? Jag har alltid velat starta eget. Jag har inte riktigt trivts av att vara anställd. Jag har testat att jobba i folktandvården, privat klinik i Oslo och privat klinik i Linköping.

En bild tagen på fredag eftermiddag, då jag var klar på jobbet i Linköping och direkt skulle ta flyget till Oslo för att börja jobba där på lördag morgon.

Det var riktigt olika miljöer i alla, men en sak var gemensam, och det är att jag var begränsad. Det var som att Cristiano Ronaldo skulle få spela i IFK. Oavsett hur mycket man utvecklar sig, går kurser och lär sig om mycket nytt, så blir man alltid väldigt begränsad med hur man ska jobba, vilka maskiner och material man ska använda, och mycket annat som jag hade velat göra på ett annat sätt.

Jag har till och med provat att jobba på två olika kliniker i två olika länder samtidigt. Jag jobbade tre veckor i Linköping och pendlade till Oslo och jobbade där i en vecka, varje månad.

Bild tagen efter att jag och klinikägaren kom överens om affären muntligt. Nu inser jag att man aldrig ska fira innan allt är klart skriftligt.

Under början av 2020, hände något på kliniken i Sverige som fick mig att känna, ‘’Nej jag måste starta eget även om jag börjar med något litet’’. Så jag började leta, och hittade en klinik. Allt såg perfekt ut, jag förberedde allt pappersarbete, och vi var nära på att signera, men plötsligt ändrade tandläkaren sig och bestämde sig för att fortsätta jobba lite till innan han går i pension.

Jag hade redan sagt upp mig på min anställning för att köpa kliniken och börja jobba där. Så det var riktigt stressigt och jag hade nu mindre tid på mig att hitta en ny klinik och vara arbetssökande under så kort tid som möjligt.

Jag letade och letade och till slut så hittade jag en klinik i Eskilstuna. Det var en tandhygienist som drev den. Så allt som en tandläkare behöver, som maskiner och material, som en tandhygienist inte behövde, saknades. Så det var mycket som skulle behöva göras och köpas. Men bara att tänka på det, var spännande, i och med att jag skulle då kunna köpa exakt allt jag vill, och investera mina pengar i exakt vad jag önskar.

Vi kom fram till köpet och allt var okej denna gång, men jag vågade inte fira riktigt ännu, innan jag fick signera alla papper.

Omedelbart därefter, signerade jag alla papper, flyttade in och insåg att det verkligen är mycket som behöver göras! Så jag gjorde en ny budget, plan och satte igång direkt med renovering. Jag beställde målare, golvläggare, elektriker och hantverkare. Jag samlade alla, och vi gjorde en plan tillsammans. Jag fick också hjälp från en inredare med nya möbler och färger, och det såg riktigt fint på 3D planeringen.

Såhär såg kliniken ut när jag tog över.

Ett ögonblick, jag kommer strax…

Så! Då är jag tillbaka. Målaren hade en fråga om en vägg. Yes, det är ganska kaos här just nu, men min motivation är att det kommer att se riktigt fint ut snart, och det blir en lokal som jag kan vara stolt över när jag öppnar.

Till sist, jag kommer att berätta lite mer om mig själv och om material, maskiner och alla avtal som man ska tänka på när man startar eget i kommande bloggar, så håll utkik.

Vill ni ge tips, råd, feedback eller har frågor så får ni jätte gärna kontakta mig på info@drobaidi.se.

Ha det så bra till nästa gång! 😀

Text: Omar Al-Obaidi

Dela artikeln

Kan man driva klinik utan sociala medier?

Blogg / Omar Al-Obaidi 10 feb 2021
Dela artikeln

Jag tror att alla framtida verksamheter kommer att ha konton på sociala medier. Instagram, Facebook, LinkedIn, Tiktok, Snapchat, you name it. Det kommer säkert finnas NÅGON klinik som inte har det, men det kommer verkligen att vara en minoritet. Att inte ha konton på sociala medier i framtiden kommer att vara som att inte ha en hemsida idag. Det finns säkert några verksamheter som inte har en hemsida idag, men tyvärr tror jag att de är antigen är väldigt små företag eller att de inte kommer att vara relevanta alls inom snar framtid. Så kommer det bli om några år med verksamheter som inte har konton på sociala medier.

Varför måste man då ha en hemsida idag och vara aktiv på social medier när det har gått bra för verksamheten i flera år utan det? 

Jag ska berätta lite mer om min syn på sociala medier och vad jag har gjort under min resa. Jag kanske inte är bland de som har lagt mest tid på sociala medier, men jag är definitivt bland dem som tror mest på sociala medier. Dag för dag, försöker jag ägna mer tid åt det, och en dag kommer jag att lägga dubbelt så mycket tid på dem som jag gör nu.

Skulle ni tro mig om jag sa till er att jag har planerat namnet på min klinik och min brand sedan jag gick i första året på gymnasiet? Jag tycker själv att det är väldigt sjukt att jag var så tidig.

Jag hade planerat allt från namnet och loggan till vart kliniken kommer att befinna sig. Däremot har allt ändrats idag, och det blev absolut inte exakt så som jag hade planerat. Men mycket av det jag planerade då är en del av verkligheten idag.

Namnet hade jag tänkt skulle vara Al-Obaidi, men det blev Dr. Obaidi, Drobaidi eller Dr. Obaidi Tandvård. Det är ändå väldigt nära vad jag hade tänkt, men jag tog bort ‘’Al’’ bokstäverna för att göra det lite enklare. Så klart är ordet Obaidi eller Dr. Obaidi fortfarande inte det första man tänker på, och inte det enklaste kanske att uttala, men det är det som är syftet, det ska inte vara för populärt, utan lite unikt och symboliserar en brand.

Mitt tips är att våga. Ha en dröm, ha en bild i huvudet och var inte rädd för att ha det i verkligheten. Många rekommenderade mig att välja ett annat namn, för att inte sticka ut för mycket och hellre ha något allmänt. Till exempel stadens namn med tandvård, och andra förslag som många använder idag, men det var inget för mig. Jag ser på detta på ett annat sätt än andra. Jag vill bygga en brand som ingen annan har, och som ingen annan kommer att ha, simply annorlunda, och vara mig själv i allt.

Loggan hade jag också tänkt ut sedan länge, men jag skulle ALDRIG göra den idag. Jag hade tänkt mig Burj Dubai figuren med namnet Al-Obaidi. Hahahah…varje gång jag tänker på det så inser jag hur lustigt jag tänkte då för 10 år sedan. Man hade en annan syn på saker och ting jämfört med idag. Jag valde istället en väldigt enkel logga, som symboliserar mig som person, kliniken och min syn på tandvård. Den har enkel form och bokstäver med svart text och en guldtand som symboliserar kvalitet och luxury, och svart text som för mig symboliserar enkelhet och minimalism.

Jag ville arbeta i Dubai, men det var absolut inte aktuellt för mig idag av flera skäl. Jag behöver en hel dag för att förklara varför. Men det är inte helt omöjligt att ha någon klinik där i framtiden om allt går som planerat.

Men går egentligen något någonsin som planerat i mitt liv? Typ aldrig. Men alltid bättre än planerat faktiskt. Det är det jag kan tipsa unga om, speciellt studenter, men även erfarna kanske, att alltid planera. Planerar man och lägger tid och energi så blir det alltid som planerat eller ännu bättre. Man ska inte sluta planera bara för att saker och ting i livet inte går som man tänkt, för då finns det risk att mycket går fel.

Tillbaka till sociala medier. Jag ser det inte som ett sätta att skaffa mig 50 patienter per vecka. Det kan man lätt få om man lägger mycket pengar på annonser och har duktiga medarbetare som driver det. Jag ser det istället som en portfolio för patienter. Vad jag menar med det, är att jag ser sociala medier som en tidning som båda mina befintliga och framtida potentiella patienter kan gå in och vad vi arbetar med, vad vi har gjort, hur vår klinik ser ut, vilka som jobbar hos oss, vilka vi samarbetar med och även visa vissa behandlingar som vi har utfört på våra patienter.

Detta är anledningen till att jag tror att det kommer att vara ett krav att alla verksamheter i framtiden kommer att ha konton på sociala medier. Jag har ingen statistik på detta men jag är säker på att en STOOOR del av alla nya patienter som vi alla får, antigen har blivit starkt rekommenderade av en vän eller familjemedlem att gå hos oss, och då kanske inte sociala medier behövs. Eller så har de gått på vår Googlesida, Facebooksida, Instagramsida och hemsida innan de bestämde sig för att boka tid. Om du inte är aktiv på sociala medier, så är du tyvärr mer eller mindre irrelevant och du förlorar säkert många patienter på så sätt.

I dag kanske man inte förlorar mycket, men om fem-tio år kommer man förlora så många, att det kommer att skada verksamheten. Det kommer säkert finnas många av er läsare som inte kommer att hålla med mig, men det här är bara vad jag tror och vad de flesta studier inom marknadsföring visar.

Avslutningsvis, kan jag starkt rekommendera alla som har en dröm att starta eget någon gång i framtiden, att våga drömma och kanske även tänka redan nu på hur de vill att deras brand/klinik ska se ut i framtiden, vad den ska heta och allt annat. Det är aldrig för tidigt att börja drömma och aldrig för sent att våga ta små steg.

Text: Omar Al-Obaidi

Dela artikeln
Kommentera

Kan så mycket hända under en månad?

Blogg / Omar Al-Obaidi 27 nov 2020
Dela artikeln

Helt sjukt att det har gått en och en halv månader sedan jag skrev senaste bloggen. Väldigt mycket har hänt sedan dess, och det känns som att det har gått minst fyra – fem månader.

Detta var under installation av den andra stolen. Det som är kvar nu är att koppla uniten till avlopp så kan man börja använda den.

Vi har börjat installera stol nummer två  och förbereda allt för det andra behandlingsrummet. Det är mycket mer än att bara sätta en stol på golvet och sen är det klart. Det är en kompressor, sugmotor, el, vatten, avlopp, röntgen, inredning och mycket annat.

Men snart är det i alla fall klart med allt förutom inredningen. Jag räknar med att behandlingsrummet blir redo om en till två månader. Då kommer vi ha två behandlingsrum och kan börja expandera. Jag ser väldigt mycket fram emot det.

Här validerade Peter röntgen och såg till att exponering inte är hög på maskinen.

Man ska inte glömma att validera maskiner också. Det första jag gjorde när jag tog över verksamheten var att boka tid för validering av alla maskiner, för att kunna kontrollera så att alla maskiner fungerar och är godkända att använda.

Det som blev validerat är diskdesinfektor, autoklav och röntgen. Man fick också en pärm med intyg och alla rutiner som vi följer på kliniken. Det känns väldigt tryggt och ha validerat allt. De flesta maskiner ska valideras ungefär en gång per år.

Hemsidan är också mycket viktigare än vad man tror. Många patienter nuförtiden dömer ibland hela kliniken beroende på hur professionell hemsidan ser ut. Därför har jag lagt extra tid tillsammans med IT-teknikern senaste månaden, för att optimera hemsidan och förbättra den, och den ser nu mycket proffsigare ut. Den behöver mer optimering och förbättring men jag får nöja mig med nuvarande version i dagsläget.

Nu är vi inne på tredje månaden sedan vi tog emot första patienten på kliniken, och det flödar in fler och fler patienter. Man märker så klart några avbokningar på grund av covid-19 pandemin.

Jag kan sitta och gråta nu över mycket som går fel just nu på grund av pandemin, och som vi har blivit drabbade av, men jag tycker inte det hjälper. Det som faktiskt hjälper är att hitta bristerna, inse att världen har ändrats och försöka anpassa sig och göra det bästa ut av situationen.

Det är inte så ofta jag köper papperstidningar, men den dagen köpte jag fyra exemplar av en och samma tidning.

Den lokala tidningen kuriren har också skrivit en artikel om mig och kliniken, som var på tidningens första sida. Många i staden läser tidningen, om inte alla, och jag känner mig lite som en kändis ibland när jag ska ut och handla, då är det alltid någon som kommenterar att de har läst artikeln och tyckte det var jätte kul.

Sist men inte minst så har jag deltagit i ett par online-kurser samt bokat ett par kurser för 2021. Jag tycker att man lätt kan glömma att gå kurser och läsa böcker när man är så inne i jobb. Så det bästa är bara att hitta en dag då man bokar alla kurser som man är intresserad av, så att man inte skjuter upp det hela tiden och till slut aldrig deltar i något.

Jag tycker man också ska ägna en till två timmar per vecka, då man uppdaterar sig med att läsa antigen i sina gamla böcker från universitet eller köpa en ny bok inom tandvård som man kanske vill utvecklas i. Det är ofta svårt att hitta tid för det, men jag tror att man kan lära sig jättemycket av att bara göra det.

Jag hade egentligen tänkt prata om sociala medier i månadens blogg, men det var mycket som hände under den senaste månaden och därför skrev jag om det istället, så får vi ta sociala medier i nästa blogg.

Ha det så bra till nästa blogg! 🙂

Text: Omar Al-Obaidi

Dela artikeln
Kommentera

Katastroflösare

Blogg / Omar Al-Obaidi 13 okt 2020
Dela artikeln

Det är mycket lugnare på kliniken just nu, det är färre arbetare och lägre ljudnivå. Det är bara målaren som har två rum kvar, sen blir vi klara och kan välkomna patienter in.

Dock har jag redan börjat ta emot patienter sedan den åttonde september. Först tänkte jag att jag tar emot en eller två patienter per dag för att kunna se hur det kommer att fungera på kliniken. Men det tog inte lång tid innan många började ringa och jag var tvungen då att börja boka in patienter.

Jag informerade alla som ville boka tid om att lokalen är redo men att vissa rum fortfarande renoveras och att om de vill ha tid redan nu så får ni ursäkta röran i kliniken. Ingen som bokade tider hade något emot det, utan ville bara komma och få behandling. Med stor glädje kan jag säga att det tog exakt två veckor innan jag var helt fullbokad.

Jag förstår fortfarande inte hur det är ens möjligt. Jag har inte ens börjat göra reklam eller gå ut officiellt med att vi har öppnat. Men jag har varit aktiv på sociala medier och många har följt min resa. Det underlättade mycket att få ut informationen till alla om att en ny klinik har öppnat i Eskilstuna. Men vi tar det här med sociala medier i en annan blogg.

Såhär ser behandlingsrummet ut efter byte av golv, målning av väggar, ny belysning och ny inredning.

Det samma gjorde jag med väntrummet och alla andra rum. Kommer ni ihåg hur det såg ut förut i första blogginlägget? 😀

Just nu sitter jag på kliniken och klockan är 20:34. Jag väntar på jourhjälp för att få tillbaka strömmen till lokalen. Vi fick strömavbrott när målare skulle måla ett rum och hade en olycka med en kabel. Som tur är så gick det bra och ingen fick skador. Men jag är lite stressad för att jag har patienter imorgon och jag hoppas att vi får det fixat idag.

Eluttaget som orsakade strömavbrottet. Ett litet problem bland många andra den senaste månaden, men allt löser sig till slut.

Något som irriterade mig mycket i början som nyföretagare var att det ALLTID är något problem varje dag. Problemen var allt från att det är en gömd kostnad som jag inte hade tänkt på, till att tandläkarstolen inte fungerar, renoveringen tog längre tid, något fel med lokalen och mycket annat.

Efterhand insåg jag att detta är helt normalt. Som företagare är man sällan en kavajklädd businessman som kör en Ferrari och landar på verksamheten där allting fungerar och rullar på som det ska. Utan man är vad jag kallar en ‘’katastrof lösare’’.

Jag blir inte ens irriterad längre när något går fel, eftersom jag vet att det kommer lösa sig till slut. Det har blivit mer som en vana att den dagen då allt går som det ska på kliniken, blir jag lite rädd för att jag vet att imorgon väntar mig en större katastrof.

Men det viktigaste tycker jag är att man tar en sak i taget, använder hjärnan och försöker lösa problem i lugn och ro.

Det var lite bråttom och jag hittade inte någon som kunde hjälpa mig med att möblera lagerrummet på så kort tid. Så det blev att jag mätte, designade, monterade och gjorde om lagerrummet med lite hantverk skills som jag lärde mig från Youtube. Att få allt att bli precis och ändå inte förlora utrymmen var absolut inte så lätt som det såg ut på bilden. Det tog cirka en hel dag. Men det var väldigt värt det!

Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har en bild om detta innan man startar eget, att man förväntar sig att mycket kommer att gå fel och att allt inte kan bli perfekt på en och samma dag. Man ska försöka vara lugn och inte arg för att kunna lösa problemen som uppstår på bästa sätt.

Tålamod kan jag säga att ni ska ha om ni vill starta eget. Orkar man inte ta ansvar och helst bara vill hålla på med tandvården så är det bäst att vara anställd.

Nu är klockan 22:04 och strömmen är tillbaka. En väldigt duktig kille kom in och fixade det. Nu är jag supertrött och måste hem för att sova och få energi inför imorgon. Nya utmaningar, nya äventyr och nya katastrof att lösa. Vi hörs snart igen med en ny blogg där jag tänker berätta lite mer om sociala medier och min resa i livet.

Vill ni ge tips, råd, feedback eller har frågor så får ni jättegärna kontakta mig.

Ha det så bra till nästa gång!

Text: Omar Al-Obaidi

Dela artikeln
Kommentera
Omar Al-Obaidi
Omar Al-Obaidi
Omar Al-Obaidi är 26 år gammal och en legitimerad svensk, norsk och brittisk tandläkare. Han har jobbat lite över allt, och håller nu på att starta sin egen verksamhet i Eskilstuna. Ni kommer att kunna följa den resan genom bloggen, och läsa om både det positiva och det negativa i hela processen.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch