Dagen svalnar av mot kväll. I skydd av prunkande grönska slår jag mig ner på en parkbänk. För kvällen är jag utrustad med Hjalmar Söderbergs bok ”Doktor Glas”.
Det blir inte mycket till läsning. Den mellanstora stadens park är belägrad av studenter. De skränar, skriker och är lika orädda inför framtiden som stolta över sina prestationer.
Det slår mig att det var ett tag sedan jag själv tog studenten. Faktiskt över tolv år sedan. Allt tycks falla neråt med åldern förutom hårfäste och tandkött?
Reflekterar en stund över det gångna arbetsåret.
På första plats över utmärkande trender kommer hygienrutinernas renässans. Aldrig har sprittussen, som nyfiket letar sig in bland vrår och skrymslen, varit så viktig och uppmärksammad. Hygientandsköterskan åtnjuter nuförtiden större respekt än den mest luttrade parodontolog?
En begynnande attitydförändring har utkristalliserats. Plötsligt är antalet vårdplatser på sjukhus angeläget för fler än den sönderstressade avdelningsläkaren. Människan som subjekt har fått ta allt större plats i den offentliga debatten.
”Början av juni. Jag har aldrig sett en sådan vår. Covid-19-skräck sedan mitten av februari. Oron ligger som tjockt töcken av damm alldeles stilla över torg och löpsedlar.”
Ansvarstagande, empati och handlingskraft är bilden av den gemene vårdpersonalen.
Generellt ses en ökande vilja att få jobba med det viktigaste vi känner, människan. Ett tecken är den ökade tillströmning av ansökningar till tandläkarprogrammet. I Göteborg har ansökningar ökat med nästan 20 procent.
När studenterna drar vidare ut i natten, sitter jag själv kvar på parkbänken. Det är en vacker sommarkväll. Klockan är 21:00 och det är fortfarande ljust ute. Bläddrar några sidor i min bok innan nästa tanke tar plats:
Hur skulle ”Doktor Glas” uttryckt sig om sin samtid?
”Början av juni. Jag har aldrig sett en sådan vår. Covid-19-skräck sedan mitten av februari. Oron ligger som tjockt töcken av damm alldeles stilla över torg och löpsedlar.”
När industriarbetaren och pappersmänniskan flyr mot hemmet, sitter Doktor Glas kvar på sin mottagning. För precis som Doktor Glas kan tandläkare aldrig jobba ”hemifrån”.
Det finns något regelbundet även i de mest annorlunda tider; att morgondagen gryr, att sommaren kommer och att tandvärk känns som tandvärk alltid gjort.