– Borsta bara de tänder du vill behålla! Claes Virdeborn, parodontolog, stand up komiker, trubadur och föreläsare får alla som sitter i föreläsningssalen att skratta över tandläkarskämtet.
Vi, det vill säga min klinik och många andra kliniker från hela Sverige, har åkt till Teneriffa en vecka för att hämta ny kunskap och inspiration, umgås med varandra och lära känna nya personer i en härlig miljö på Villa Cortés i Las Americas.
Kursen ”Hälsofrämjande tandvård” har arrangerats i flera år och de tre föreläsarna Karin Sjögren, Annika Torbjörner och Claes Virdeborn har satt ihop en lärorik, varierande och inspirerande kurs som passar hela tandvårdsteamet.

Claes och Karin underhöll med sång och musik varje dag.
Många känner säkert Karin Sjögren sedan tidigare. Hon är ett yrväder som älskar dragspel och färgen röd. Karin har lämnat den kliniska världen med saliv och karies för att lära ut hur man för motiverande samtal.
Många av de övningar vi fick göra ihop skapade en djup gemenskap i de olika smågrupperna som arbetade tillsammans. Särskilt intryck gjorde övningen ”Thanksgiving dinner” på mig. Under vår låtsasmiddag skulle var och en av oss som satt i gruppen berätta om något han eller hon var tacksam över.
Vi fick även lära oss tekniken för att föra motiverande samtal. Man ska lyssna noga, inte ge några råd, bekräfta den andra personen, upprepa vad hon eller han har sagt och sedan göra en sammanfattning på slutet där man betonar personens styrkor. Ska jag vara ärlig gick det inget vidare för mig. Jag hamnar tyvärr snabbt i en roll som terapeut och rådgivare…

Våra Mantorp tandklinik-tröjor gjorde succé på Teneriffa!
Annika Torbjörner öppnade en ny värld inom protetiken för mig och många andra. Hon betonade vikten av att göra profylaktiska behandlingar för att man ska undvika att hamna i stora, komplicerade och kanske misslyckade protetiska behandlingar.
Underkäkens ocklusionsplan är nyckeln till en bra protetisk funktion. Det är viktigt att ha ett jämnt plan i underkäken. Det är även viktigt att skapa stabila stödzoner; det vill säga ett bett behöver ha ockluderande tandpar på både höger och vänster sida. Då kan betthöjden bibehållas och risken för att bettet skall utvecklas negativt blir liten.
Med stabila stödzoner menade Annika att de tänder som fungerar som stödzoner i bettet skall vara försedda med material som inte nöts ner och tänderna skall också förväntas finnas kvar i framtiden. Nu får vi börja undersöka bettets hälsa också, inte bara de enskilda tänderna!

Människans bett fungerar som en kil. Ju spetsigare kilen är, desto större är risken att något går sönder. (Bilden är lånad från Annika Torbjörner)

Underkäkens ocklusionsplan skall vara rakt. Den här underkäken fungerar som en kofot och kommer att bända loss det som sitter i överkäken.

Isabel får hjälp med att stå på huvudet för första gången.
Som tur är hann vi även med att ta hand om oss själva lite under kursveckan. Jag höll i några lunch-yogapass och vår kursvärd Isabel Brundin upptäckte världen från en helt ny vinkel.
På vår lediga dag åkte Annika Torbjörner, min kollega Helena Jönsson och jag över till La Gomera och vandrade. Det är fantastiska vandringsleder på ön och vi hade en oförglömlig dag.

Bristande stödzoner ligger bakom även detta haveri!
Annika råkade ramla mot slutet av vandringen och en snabb haverianalys visade att det var bristande stödzoner som låg bakom olyckan. Som tur var den enda behandling som behövdes ett plåster och ett glas sangria. För att utöka stödzonerna rekommenderas vandringsstavar på det starkaste!
Väl hemma igen sitter både Helena och jag och gör bettanalyser på våra patienter. Vi slipar ner vassa cuspar och försöker hålla en och annan motiverande samtal med våra patienter för det verkar faktisk som att alla de som går hos oss vill behålla sina tänder!