De sista två och ett halvt åren har det blivit många frågor och mycket prat när min tandläkarstuderande son Jonathan och jag har diskuterat diverse prekliniska och odontologiska teman.
Jag har fått damma av mängder av kunskap som jag aldrig hade tänkt jag skulle behöva repetera, som till exempel genomsnittslängden på alla tänder och embryons olika utvecklingsstadium. Vi har jobbat med teoretiska rotfyllningar och vinkeln på preparationer.
I gengäld har han uppdaterat mig och jag har fått ett antal bakläxor från honom där han tycker att några av mina kunskaper är ålderdomliga! Det har gjort att vi på kliniken har ändrat på vissa av våra rutiner. I stället för Tublicid tvättar vi numera kaviteten med conditioner innan vi fyller tanden med glasionmerer. Vi har även fått ett jättebra recept på svampmedel som apoteket kan blanda. Han har till och med hjälpt mig i behandlingen av en patient som jag diagnostiserade med bullös pemfigoid!
Varje vecka har nya frågor dykt upp som kräver snabba svar och av och till funderingar.
För ett tag sedan hade Jonathan och jag en dialog på våra telefoner. Jag skickade honom röntgenbilder och lite kliniska fall att jobba med. Han svarade entusiastisk och ofta fel.
Jag kände plötsligt att här har vi något riktigt bra att jobba med! Mitt mål har varit att engagera och utbilda min son så han ska bli en helt fantastisk tandläkare med tiden! Samtidigt är det orättvist att bara HAN ska få ett försprång, så jag föreslog att även de tre andra studenterna han jobbar mest tillsammans med: Olle, Erik och Lovisa, skulle ingå i gruppen.
Plötsligt dök det upp flera studenter som ville ut och se vad som händer i verkligheten och Jonathan döpte finurlig nog gruppen till att heta “Heges lärjungar”.
Här ska ni få en liten inblick i de fall vi tar upp och hur vi löser de tillsammans; givetvis har alla patienter givit sitt samtycke till att publiceras.

Någon som vet varför patienten har öppet bett? Flicka 12 år.
Svaren strömmade in; Erik föreslog att hon suger på tummen eller använder napp. Både Jonathan och Erik ville ha flera uppgifter kring hennes anamnes (de jobbar mycket med det på Karolinska). Lovisa var närmast svaret genom att komma med förslaget tungpress, men ingen kom helt fram till lösningen. Dessutom satt de och hade föreläsning och var “noobs”.

Här ser ni varför bettet är öppet. Det kallas infantilt sväljmönster. Istället för att lägga tungan i gommen när man sväljer, kommer tungan fram mellan tänderna. Att korrigera bettet ortodontiskt är meningslöst om man inte tränar bort felsväljningen.
Givetvis fick de även lära sig hur man behandlar felet: För att träna bort detta måste patienten lära sig att lägga tungan upp i gommen när de sväljer. En bra övning för att hitta var tungan ska ligga är att få patienten till att smacka som när man lockar på en häst.

Nästa fråga blev att förstå varför inte 27 har erupterat. Här är det en kille på elva år. Vad behöver du undersöka vidare?
Nu har gruppen utökats och Mika kommer med ett bra svar: Är det att 37 har elongerat för att 27 inte har erupterat helt? 🦷Just precis! Här har vi en observant student som kan sin läxa!
Mitt svar blev: 27 har det som kallas ektopisk eruption. Tanden har halkat fast mot 26 och riskerar resorbera roten på 26. Det som behövs vidare är apikalbild på 26/27 och helst även en panoramaröntgen för att kartlägga hur det ser ut. Det är stor risk att 26 kommer att gå förlorad. Troligen kommer 26 att extraheras så att 27 kan komma ner på 26:ans plats.
Gruppen fortsatte till min stora glädje att växa och nu blev plötsligt min vardag en jakt på att hitta intressanta fall.

Här har vi en patient som precis är klar med sin tandbehandling med avtagbara ortodontiska skenor. Hon är inte helt nöjd med 22’an som hon tycker är “liten”.
Är det någon som har ett behandlingsförslag? Jonathan har varit med mig på kliniken och såg en lösning; Bränna av lite tandkött med laser kanske?
Den här filmen blev en riktig “hit” för gruppen då de fick se hur man kan använda laser i behandlingen.

Jag och Cornelia
De har även fått se hur det har gått för Cornelia som jag skrev om för några år sedan.
Jag delade hennes nummer och alla lärjungarna skickade henne en hälsning och gav henne komplimanger som hon blev jätteglad över att få!
För mig har mina lärjungar blivit en rolig och viktig del i min vardag. Jag delar med mig av tips, behandlingsgånger och anatomiska normaliteter och avvikelser.
För ett par veckor sedan hade jag ett möte med flera kollegor där jag visade fram olika fall jag tog upp och delade med mina följare. Även mina kollegor yrkade på en stark önskan om att få bli med i gruppen.
Mitt mål är ju givetvis att mina lärlingar ska bli tolv, men blir de flera tar jag emot dem med tacksamhet och öppna armar.

Här är mina fina, duktiga och engagerade lärjungar. Mitt mål är att de ska bli Sveriges duktigaste tandläkare, så kämpa på, Olle, Astrid, Lovisa, Mika, Erik, Maria Jonathan, Felicia, och Nazila (som är inklippt i bilden hon hann klar innan de andra lärjungarna). Vi har ett stort och viktigt jobb framför oss! The sky is the limit!