Hej på er!
Som tandläkarstudent har man många funderingar kring hur livet som tandläkare kommer att se ut och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid val av arbetsplats. Därför har jag intervjuat tre tandläkare som har ställt upp och svarat på några frågor som jag tycker är intressanta. Tack till alla tandläkare som har kunnat besvara mina frågor.
Fereshteha Ahmadzai, tandläkare som har jobbat i några år.
Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?
– Alla människor man lärt känna under utbildningens gång.
Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?
– Njut av studentlivet, allt annat ordnar sig. Hitta din egen studieteknik, gör det som passar just dig. Bara du vet hur du lär dig bäst.
Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?
– För mig var det viktigaste att hitta en arbetsplats där jag trivs med mina kollegor, och att jag får möjlighet att vara med och påverka.
På vilket sätt hade utbildningen kunnat vara bättre?
– Mer kliniskt arbete med patienter och fler handledare/lärare på sal. Att få jobba ute på en riktig klinik i en större uträckning med handledning och inte bara på en studentklinik.
När börjar man känna sig som en säker och rutinerad tandläkare efter examen?
– Det tar tid, ha tålamod, var öppen för de möjligheter som kommer på vägen. Tandläkaryrket är ett livslångt lärande. Våga fråga om hjälp/råd. Man ska inte kunna och veta allt.
Vad är det bästa med tandläkaryrket?
– Finns mycket bra med tandläkaryrket. Att få träffa så många olika människor i mitt yrke, från de små till de äldre. Jag får hålla på med det jag gillar varje dag. Man slutar aldrig att lära sig nya saker. Man utvecklas både kliniskt och personligt. Oändligt valmöjligheter och olika typer av inriktningar/områden.
Anonym, tandläkare som har jobbat i några år.
Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?
– Studentlivet på KI var det absolut bästa, relationen mellan lärarna o studenterna var bra också.
Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?
– Att fokusera på de praktiska bitarna, att försöka jobba som tandsköterska under tiden man pluggar och även som tandläkare på tillfällig legitimation när man går sista terminen för att det underlättar enormt när man väl ska börja jobba som tandläkare sen.
Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?
– Det var viktigt att ha en bra arbetsmiljö, utan stress och med duktiga kollegor att ta hjälp av. Ledning som satsar på utbildningar så man kan utvecklas var också viktigt för mig.
Vad har varit största skillnaden gällande utbildning och arbetslivet?
– Skillnaden är att man som tandläkare måste agera snabbt i arbetslivet. Många beslut tas på korta tider under en och samma dag som legitimerad tandläkare.
Vad saknar du?
– Jag saknar friheten att bestämma mina arbetstider då jag är anställd och har inte lika mycket frihet som man har som student.
När börjar man känna sig som en säker och rutinerad tandläkare efter examen?
– Efter ett och ett halvt till två år.
Motsvarar tandläkaryrket dina förväntningar?
– Ja det tycker jag. Jag ville inte bli tandläkare från början, men idag är jag väldigt nöjd med mitt val.
Vad är det bästa med tandläkaryrket?
– Det bästa är att kunna hjälpa människor dagligen och det är en glädjande känsla.
Vad är svårigheterna med tandläkaryrket?
– Tandvårdsrädda patienter och att hantera gråtande barn.
Rafel Jabbar, nyutexaminerad tandläkare som har jobbat i tre månader
Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?
– Det bästa med tandläkarprogrammet har varit kombinationen av teori och praktik. Man har kunnat tillämpa teoretiska kunskaper i kliniska verksamheten.
Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?
– De tips jag har för er studenter är att ta vara på varje minut, på sal och på föreläsningar, på lunchrasterna och på allt annat. Var aktiv under föreläsningar och på klinik, för det hjälper mycket som nyutexaminerad tandläkare. Det är viktigt att ha med sig teoretiska och kliniska kunskaper i bagaget.
– Ett annat tips är gå på alla event, alla sittningar som skolan arrangerar (när covid19 är över)!
– Plugga ihop med flera studenter tillsammans innan tentor, för det kan hjälpa er att bolla idéer med varandra och komplettera varandras kunskaper.
Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?
– De viktigaste faktorerna för mig var att ha en erfaren handledare. En erfaren och duktig tandsköterska samt avståndet hem. Som nyutexaminerad är man inte van vid tempot och de nya omständigheterna, därför blir jag trött efter jobbet och vill ha nära hem. En erfaren handledare och tandsköterska strävade jag efter, för i början är det mycket nytt och mycket att ta in. Därför är det viktigt att kunna få möjligheten att ha stöd och extra hjälp i början.
Vad har varit största skillnaden gällande utbildning och arbetslivet.
– Största skillnaden har varit är att jag som nyutexaminerad tandläkare har ett stort ansvar. Jag ansvarar för rätt behandling och att ta små samt stora beslut. På universitetet har man också ansvar över de patienter som man behandlar men det största ansvaret har handledarna på sal. Under studietiden kunde man ha studiedagar eller lediga dagar, där man bestämmer mer över sin vardag men nu är man mer bunden till sitt jobb. Visst hade man tentor och det fanns perioder där man behövde även studera under helger, men man hade ändå fler fria dagar.
Vad saknar du?
– Luncherna med mina vänner, mina kurskamrater, att diskutera med mina vänner hur kliniska pass har varit eller hur tentan gick. De tider som man gick efter tentan för att fira att tentan är över.
Vad saknar du inte?
– Jag saknar inte att studera inför tentorna, stressen och oron man kände.
Motsvarar tandläkaryrket dina förväntningar?
– Ja, det är mycket ansvar precis så som jag har förväntat mig. Som tandläkare ska man vara kunnig, duktig, skicklig och tydlig och alla dessa egenskaper utvecklas hos en mer och mer.
Hur känns det att du tog examen under pandemin?
– Under mina 5 år har jag sett fram emot examensdagen i Aula Medica som alla andra, men på grund av Covid 19 blev det en digital examensceremoni, men trots det blev det en lyckad dag. Vi var på en takbar i Stockholm och skålade för den stora dagen.
“Jag ser framemot att cementera pelaren och kronan nästa termin.”
Det är mitt sista blogginlägg för denna termin. Slutet på termin 7 har varit tufft för oss studenter. Examinationer som vi har bockat av är tentor i avtagbar protetik, ortodonti och implantat.
Jag har även gjort min första pelarprepp och det gick bättre än förväntat. Det har trots allt gått lång tid sedan vi fick träna på dockor och att göra det för första gången på patient kräver att man som student går igenom sina anteckningar och repeterar hur behandlingsgenomgången går till steg för steg. Det underlättar mycket för både mig själv, patienten i stolen och läraren. Jag ser framemot att cementera pelaren och kronan nästa termin.
Som ni läser, hjärnan behöver vila och som tur är har vi snart jullov som ska tillbringas i Linköping med min familj.
Jag önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!