Jag är varken statsepidemiolog, smittskyddsläkare eller WHO – men måste som alla andra inom vården konfronteras med covid-19. Oron är stor, varje nysning kvävs i väntrummet och varje harkling tycker sig behöva rättfärdigas.
Det bildas corona-grupper för tandvård på Facebook. Inbjudningar haglar i inkorgen. Kollegor uttrycker oro över risk för droppsmitta på grund av unik närhet till patient och aerosol. Många tandläkare upplever sig som första linjens brandman i Tjernobyl.
Några i facebookgruppen funderar över hur säkra vi är när munskydd, handskar och handsprit tryter – där covid-19 utgör EN utav många potentiella smittor i kölvattnet av materialbrist. Någon undrar om det är tillräckligt att jobba med enbart visir. En fjärde tycker att vi bara ska behandla akutpatienter. En femte uttrycker förvåning över att några regioner bedömer smittan så farlig att tandvården lägger ner – samtidigt som verksamheten fortsätter i andra regioner.
“När material tryter så kanske vi ska ställa om till att behandla akuta med kvarvarande skyddsutrustning.”
Många tankar är fullt rimliga och berättigade. När material tryter så kanske vi ska ställa om till att behandla akuta med kvarvarande skyddsutrustning.
Vi får se hur länge pandemin fortgår, mycket tyder på att det blir mer av ett maraton än ett sprinterlopp. Tandläkare har en utav de längsta vårdutbildningarna i Sverige. Vår kompetens kan, i värsta fall, komma att efterfrågas på sätt som vi inte varit vana vid.
Enligt mig är det största problemet nu att tillgången till corona-tester har minskat. Det gör att vi inom vården inte kan bedöma om vår egen personal är förkyld eller bär på något som är potentiellt farligare för sköra patienter. Risken finns att samhället stagnerar på fel indikationer.
Beror minskad testning på bristsituation så tycker jag att vi ska börja producera snabbtest för egen hand. Att begränsa människors grundläggande rättigheter som mötesfrihet, är ett betydligt större juridiskt ingrepp än att tillämpa undantag för patent avseende snabbtester.
“Men ingen uträttar stordåd i hemmet för att vi sitter i ”karantän” på fel indikationer. “
Även WHO uttrycker att vägen framåt är masstestning. Här skiljer sig den svenska modellen mot WHO:s rekommendationer. Vår modell riskerar att bli kostsam när människor stannar hemma på fel grunder, dock framgångsrik för att förhindra smittspridning i stort.
Självadministrerade snabbtest, i kombination med symptom, skulle kanske kunna ge en förbättrad indikation på om vi vågar oss till jobbet för att ta hand om de som är i behov av vård.
Vi blir inte hjältar för att vi är sjuka på jobbet. Men ingen uträttar stordåd i hemmet för att vi sitter i ”karantän” på fel indikationer. En balansgång mellan att förhindra smitta och stagnera på fel indikationer.
Kämpa på där ute!