Costa Blanca på den spanska östkusten kan stolt briljera med 320 soldagar i året. Det varma vädret och det sköna klimatet har i årtionden lockat solhungriga nordbor att tillbringa semestern på de många playorna.
Tor Oppdal från Norge och hans svenska sambo Filippa Weichbrodt jobbade ett år i Tromsö efter att de i slutet av nittiotalet var utexaminerade tandläkare från ”Käftis” i Göteborg. Snö, is och köld var inte deras melodi och efter en charterresa till Torrevieja år 2000 bestämde de sig för att stanna kvar och söka jobb i Spanien. De började jobba hos en holländsk tandläkare precis vid strandpromenaden i Torrevieja.
När Filippa var mammaledig kom deras kompis från ”Käftis”, Gry Nibe, ner för att vara vikarie i åtta månader. Sjutton år senare är Gry fortfarande kvar och trion äger tillsammans en klinik som ligger lättillgänglig nära motorvägen in mot Torrevieja. Kliniken öppnade år 2007 och ligger i anknytning till ett större köpcentrum. De har sex stora fina behandlingsrum, en yta på 280 kvadratmeter och totalt nio personer är anställda. De har både panoramaröntgen och CBCT på kliniken.

Kliniken ligger precis vid avfarten från motorvägen i Torrevieja.
Det är verkligen en internationell arbetsplats! Tandsköterskorna kommer från Rumänien, Uruguay och Cuba. I receptionen sitter en mycket språkkunnig kvinna från Belgien. Även den svenska tandläkaren Daniel Rojkovski arbetar på här. Den enda spanjoren som jobbar på kliniken är ortodontisten Carlos Marhuenda.
Vägg i vägg med kliniken sitter Grys svenska sambo Joakim Döss som är tandtekniker.
Jag passade på att hälsa på mina kollegor nu i vintras för att ta reda på hur det är att jobba som skandinavisk tandläkare i Spanien.

Tor Oppdal, Gry Nibe och Filippa Weichbrodt gillar det enkla livet i Spanien och har ingen längtan efter att flytta tillbaka till Skandinavien.
-Livet här är enkelt, säger Tor. Vädret är fint och det är inte så mycket måsten. Vi lever i en internationell miljö och vännerna kommer från hela världen. Det finns många små och trevliga föreningar och allt är lättillgängligt. Barnen går på den internationella skolan. De fem, sex dagarna per år det är regn, sitter vi inne. Det är inte som i Norge där man absolut ska ut oavsett väder.
På kliniken utförs alla typer arbeten. I svåra fall samarbetar de med en käkkirurg.
Merparten av patienterna är äldre personer från Skandinavien som övervintrar. I år har det varit en stor ökning av svenskar men även många nya patienter som har bott i Spanien länge har kommit för att få behandling. Det senaste året har ovanligt många personer från Belgien sökt sig till kliniken. Tor tror det är mycket ”mun mot mun” metoden som gör att de får nya patienter. De ringer eller mailar vissa patienter till revisionsundersökningar, men de flesta patienter hör själva av sig och bokar en tid.
På grund av pandemin har antalet skandinaver minskat kraftigt.
Förra våren stängdes kliniken helt ner i sju veckor. Tor hade telefonjour och kunde ta hand om akuta fall. Nu sätter de av mera tid för varje patient så de kan hålla avstånd i väntrummet. Som en extra säkerhet tar de tempen på alla patienterna som kommer till dem.
På kliniken arbetar de med den engelska versionen av journalsystemet OPUS. De är inte direkt anknutna Försäkringskassan eller norska HELFO, men patienterna kan få kopia på sin journal och själva ansöka hos FK för att få tandvårdsersättning utbetalad i efterskott.
Priserna på behandlingarna är generellt något lägre än här hemma.
Kliniken stänger ner över jul och nyår, men annars är den öppen året runt. Tandläkarna jobbar runt 35 timmar i veckan och kliniken har öppet från 9-18.
Just den dagen jag hälsade på öste regnet ner i strida strömmar och kanske var det tur. Risken är annars att jag hade stannat kvar för att leva det enkla och goda livet i solen och värmen där man räknar SOLDAGAR och inte SOLTIMMAR som vi gör här…

En coronasäker bild på Tor, mig, Gry och Filippa.