Vem har inte kommit till en vacker plats där solen skiner, luften är fylld med härliga dofter, maten är gudomlig, alla man möter är vänliga och livet i allmänhet är underbart? Klart man lätt kan drömma sig bort och tänka: Nu säljer jag allt jag har och flyttar just hit!
En som kom till ett sådant ställe och inte bara tänkte tanken utan även realiserade sin dröm är min gamla studieväninna från ”Käftis” i Oslo, Anne Nordgard.
För fem år sedan sålde hon sin praktik i Norge och flyttade till det som egentligen var tänkt att vara hennes sommarställe strax utanför den italienska semesterorten Terracina.

I natursköna omgivningar med berg, hav, olivträd och små pittoreska stenhus har Anne hittat sin oas. Varje höst plockar hon oliver och njuter av egenproducerad olivolja. I bergen finns fina vandringsleder och om hösten är det gott om svamp.
Det första året koncentrerade Anne sig på att lära sig språket samt att få tillstånd från det italienska hälsoministeriet – motsvarigheten till Socialstyrelsen- för att jobba som tandläkare. Hennes norska papper fick översättas, hon fick registrera sig hos ”Ordine dei Medici Chirurghi e degli Odontoiatri della Provincia di Latina” och göra en intervju och språktest.
Det tog tre månader att få italiensk legitimation. De första två åren jobbade hon i Rom på en större tandläkarmottagning. För ett drygt år sedan öppnade hon sin egen klinik i en lägenhet i centrala Terracina.

Anne hyr en lägenhet i centrum av Terracina och har gjort om den till en trevlig enmansmottagning. Hon betalar 800 Euro i månaden i hyra.
På kliniken jobbar hon helt ensam och gör allt från att svara i telefonen, städa, ta betalt, beställa varor och givetvis arbeta som dentista. Att vara nordisk tandläkare anses som fint i Italien och vi är kända för att hålla hög kvalitet och ha god ordning.

Jobbar man helt ensam får man även ta på sig städhandskarna och tvätta golvet på morgonen!
I Norge jobbade hon givetvis med ett digitalt datasystem. Hon köpte ett datajournalprogram då hon startade sin nya praktik men hon har inte hunnit sätta sig in i hur det fungerar och skriver därför sina journaler för hand. Journalerna arkiveras i alfabetisk ordning. Tidboken har hon i sin mobil.

Än så länge har Anne bara ett behandlingsrum i lägenheten men hon planerar att så småningom inreda ett behandlingsrum till.
Än så länge har Anne bara ett behandlingsrum i lägenheten men hon planerar att så småningom inreda ett behandlingsrum till.
Det som förvånar mig mest är att hon inte kallar in sina patienter på årliga undersökningar. Hon försökte det i början, men tröttnade på att folk inte kom. I Italien kommer patienterna akut eller när de vill ha behandling. Givetvis blir det en hel del endodonti och extraktioner.
Vilken behandling patienterna väljer är naturligtvis beroende av ekonomin. Många har det svårt i Italien. Det är hög arbetslöshet och lönerna är ofta låga. De som har en registrerad inkomst kan dra av en viss del av tandbehandlingen på skatten.
Det finns ingen subvention för barntandvård och föräldrarna måste själva ta ansvar för att barnen går till tandläkaren samt betala för all behandling. Hos oss tar alla det som en självklarhet att åtminstone barnen får gratis tandvård – det är lätt att bli bortskämd!
I vissa fall när det är barn eller vuxna som kommer från mycket fattiga förhållanden kan de få hjälp på sjukhusets tandklinik. Men det är lång väntetid och varierande kvalitet på behandlingen.
Jag var med Anne medan hon hade en konsultation med en äldre man som var intresserad av att göra en stor protetisk behandling. Som jag tolkade samtalet funderade patienten på att åka till Ukraina för att utföra behandlingen där. Men det visade sig att han hade berättat om en kompis till honom som hade åkt dit för att laga sina tänder. Enligt Anne är det många italienare som åker på tandbehandlingsresor till Kroatien och Rumänien.

Ute på ett av stadens torg finns den här fina skylten. Det är ett enkelt och synligt sätt att skaffa sig nya kunder.
Efter att ha varit med Anne på kliniken en förmiddag är det roligt att leka med tanken att göra något liknande. Fast när jag får fundera över saken ett tag känner jag att det skulle bli oerhört jobbigt, särskilt när det enda nya ord som jag har lärt mig på italienska den här gången är ”barboncino”- PUDEL.
Klart jag också vill njuta av sol, värme, fantastisk mat, trevliga människor och underbara dofter i luften men jag slår mig snabbt till ro med att jag kan njuta av att leva ”La dolce vita” en långhelg då och då!