Bara en gång har jag gråtit efter att ha extraherat tänder på någon men då jag fick ta bort 25 och 26 på min egen älskade farmor stortjöt jag efteråt.
Jag förstod att det här var början till slutet för min kära farmor som alltid hade funnits där för mig, som hade tröstat mig när jag var ledsen, läst tusentals sagor för mig och som var en av de viktigaste personerna i mitt liv. Min farmor hade blivit så gammal och dålig att hon inte klarade av att sköta sina tänder ordentligt och det var för jobbigt för henne att åka till tandläkaren.
Jag fick låna hävlar, tänger, anestesi och kompresser hos en lokal kollega och med min farmor sittande i sin favoritfåtölj hemma i vardagsrummet tog jag ut hennes karierade och parodontalskadade tänder.
För några veckor sedan anordnade Oral Care en kvällsföreläsning med Mikael Zimmerman där just problematiken runt äldretandvården togs upp. Jag ska dela med mig essensen av föreläsningen så även ni som inte var där kan få med er några goda råd på vägen samt att ni kan börja förbereda er inför ”The heavy metal generation”.
Biologiskt och mentalt är man fullt utvecklat när man är runt 25 år. Sedan börjar det sakta men säkert gå utför.
Vi blir kortare och många blir tyvärr fetare och sjukare och det metaboliska syndromet med högt blodtryck, höga blodfetthalter och insulinresistens drabbar fler och fler.
Någonstans runt 55-års ålder kan man urskilja vem som får ett friskt åldrande och vem som får ett sjukt åldrande.
Många av de som blir sjuka tappar kontakten med tandvården och i deras journal står det ofta ”Ringer själv”.
Det är just dessa personer som ska stå på en recall-lista och kallas jätteofta – minst en gång i månaden!
Hos personer med Parkinsons sjukdom och Alzheimers är det vanligt att patienten är sjuk i tre till fem år innan han eller hon får sin diagnos ställd.
Snart är en miljon människor i Sverige riktigt gamla och de som är gamla idag har många egna tänder, många fyllningar och mycket karies.
I genomsnitt äter personer mellan 80 och 89 år nio olika mediciner. Äter man tre eller flera mediciner räknar man med att det ger muntorrhet.
– Det vi vet idag är att allt som påverkar munhålan även påverkar kroppen och tvärtom och därför är det jätteviktigt att vi förbereder våra patienter inför åldrandet, understryker Mikael Zimmerman.
Inom en snar framtid kommer ”The heavy metal generation” att bli åldringar; de som har fått stora komplicerade protetiska konstruktioner och implantat i munnen. Att ta hand om dem kan bli ett jättejobb om vi inte redan nu börjar förbereda dem inför åldrandet.
Eltandborste är ett fantastiskt hjälpmedel, men det tar tid att lära sig hur man använder den.
– Jag skaffade nyligen en supermodern elektrisk tandborste och det tog mig ungefär en månad innan jag lärde mig att använda den rätt, berättade Mikael.
– Det tog oss lång tid att lära och träna upp finmotoriken under utbildningen och vi kräver att våra patienten ska klara rätt mycket efter en munhygieninstruktion.
– Med enkla medel kan man göra mycket och visionen för äldretandvården är att få patienterna rena i munnen, infektionsfria och smärtfria, avslutar Mikael Zimmerman.
Varje gång jag hälsade på min farmor de sista åren hon levde hade jag alltid med mig nya tandborstar till henne och en curette i väskan. Jag skrapade bort tandsten och borstade henne fin och ren i munnen.
De sista gångarna jag behandlade henne tyckte hon inte alls om det och undrade vem det var som ville göra henne så illa!
Klart hon hellre bara hade velat fika.
HR-och försäljningsansvarig på Oral Care Anders Sandvik tillsammans med docent Mikael Zimmerman.