På forskningsfronten inget nytt

Blogg / Christel Larsson 1 jul 2020
Dela artikeln

Jodå. Visst har det publicerats ett antal artiklar i dag också. Men inget från mig. Ni kanske tror att forskare sitter och forskar varje dag? Det gör vi tyvärr inte. Forskningstiden är oftast inte mer än cirka 20-30 procent av en tjänst.

Men vad gör vi då om vi inte forskar? Grund- och vidareutbildning givetvis, och en och annan patient ibland. Men det vi gör allra mest är pappersarbete! Ett universitet är en statlig myndighet och här är pappersarbetet heligt. Ju mer desto bättre.

Vi har ett flertal personer ovanför oss (kvalitetsstrateger, koordinatorer, handläggare, projektledare etc.) som ber om underlag och rapporter, vägledningar, riskanalyser och verksamhetsplaner.

Patrik Hall, statsvetare och professor vid Malmö universitet, skriver att alltfler personer ägnar alltmer tid åt att utforma dokument om vad andra ska göra och hur denna verksamhet ska kontrolleras, snarare än att utföra själva verksamheten.

Man kan även råka ut för att bli chef. Det har nu hänt mig. Det var väl en tidsfråga och svårt att undvika i dag när antalet chefer i förhållande till medarbetare ökar dramatiskt. Som chef gör man i princip ingen forskning alls. För är man chef så kommer mer papper.

Den administrativa bördan för chefer är ojämlik. Inom lärosätets administrativa sektion kan man vara chef på heltid över ganska få personer, ibland så få som två.

Själv gör jag mitt chefsuppdrag på deltid och har femtionio medarbetare. Man kan undra över vem som egentligen är smartast – administratörer eller akademiker? Den frågan undviker jag.

Ledarskap ingick inte i min grundutbildning till tandläkare. Men det får jag nu. Faktiskt just nu i dag. Oroväckande att under en kurs ägna en hel dag åt frågan ”Att vara chef inom akademin – hur fungerar det” utan att höra ordet forskning nämnas en enda gång.

Parallellt talar rektor ständigt om att vi måste växla upp forskningen. Hur löser man den ekvationen. Tid (ont om) och innehåll (administration eller forskning?). Jag är inte matematiker men har konsulterat personer i min närhet som kan räkna. Vad blev svaret? Det går inte ihop!

Nåja. Helt bortkastad tid var inte den här chefsutbildningsdagen. Jag fick ju i alla fall ihop ett blogginlägg. Och med de orden tackar jag för mig. Som chef har man inte tid med sådana här roliga arbetsuppgifter som att blogga – jag har ju papper att ta hand om!

Jag vill önska er alla en fantastisk sommar och som fakta-älskare skickar jag med ett sommartips. När vanlig turism är svårt p.g.a. det där viruset så kan man ägna sig åt faktaturism istället![2] På sajten factourism.com kan man ”resa” till okänd fakta. Där kan man bland annat lära sig att barn gör tråkiga uppgifter bättre om de är utklädda till Batman.

Undrar om det funkar på vuxna också? På nästa chefsmöte deltar jag som Batman…

Text: Christel Larsson

Dela artikeln

Experter vs. foliehattar

Blogg / Christel Larsson 22 apr 2020
Dela artikeln

Det där viruset som delar namn med min favoritöl. (Jo, jag är en mesig öl-drickare som föredrar sådan där ljus öl. Med lime. I solsken.) Jag hade egentligen inte tänkt skriva om det för det gör ju alla andra. Men det är oundvikligt. Min forskningshjärna är nämligen oroad för nu råder högsäsong för en av vetenskapens största fiender – foliehattarna. Alltså personer som sprider pseudovetenskap och diverse konspirationsteorier. Ibland ganska underhållande, men i dessa tider kan de bli riktigt farliga.

“Då lyssnar man hellre till någon som i bästa fall känner någon som hört talas om någon som sett en cykel.”

Jag har ägnat en stor del av min tillvaro åt att lära mig saker. Alldeles för lång tid tyckte salig mormor som var mycket bekymrad över att jag aldrig riktigt verkade bli klar med skolan och börja arbeta på riktigt.*

När man lär sig något nytt är det klokt att ha ett öppet sinne och ta efter de som kan något om det man ska lära sig. Om man till exempel ska lära sig cykla så är det bra att lära sig av någon som kan cykla i motsats till att lära av någon som inte kan cykla.

Det kan tyckas självklart – men inte för en foliehatt. Då lyssnar man hellre till någon som i bästa fall känner någon som hört talas om någon som sett en cykel. Denne okände person är givetvis betydligt mer pålitlig än en person som verkligen kan cykla.

Just nu känns det ibland som att jag tillhör minoriteten när jag anser att man bör lyssna till experter. Men eftersom jag är envis som en åsna (min man nickar instämmande här) så håller jag fast min synpunkt.

Jag lyssnar hellre till Folkhälsomyndigheten än till Mickan i snabbköpet som hävdar att allt som behövs just nu är extra doser av C-vitamin och någon obskyr olja som säljs på nätet till skyhögt pris. Då är man skyddad och kan göra som man vill utan hänsyn till någon annan. Eller Nisse på bussen som menar att allt är ett påhitt från det stora landet i öster som vill störta västvärlden.

“Oro och försiktighet är bra. Men inte när det blir panik.”

Samtidigt är jag ju en vanlig människa också. Med reptilhjärna. Och den får mig nuförtiden att instinktivt rygga tillbaka vid minsta harkling från folk i min omgivning.

Jag håller avstånd och undviker folksamlingar och visst har även jag en flaska handsprit i väskan och onödigt mycket toapapper i förrådet. Jag tittar snett på snoriga ungar i mataffären och överväger allvarligt att desinficera matvarorna när jag kommer hem.

Oro och försiktighet är bra. Men inte när det blir panik. Spekulationer passar dåligt nu. Vi måste inse och acceptera att vi inte vet allt. Men att det finns några som vet en del. Det är nog klokare att lyssna till personer som faktiskt kan något om virus. Sådana som undersökt och behandlat virus. Sådana som kanske till och med forskat om virus!

* Arbeta på riktigt betydde för mormor att man har skit under naglarna. Alltså skit från byggnadsarbete, lantgård eller städning – inte den sortens skit man kan få av damm från böcker eller sådant där pulver som finns i klinikhandskar.

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

En farlig massa tyckande

Blogg / Christel Larsson 23 jan 2020
Dela artikeln

Likt tomten i Viktor Rydbergs saga funderade jag under julen över en fråga som jag inte lyckas besvara. Tomten undrar över var människor kommer ifrån – jag undrar varför vi inte är bra på att använda forskningsresultat?

I höstas publicerade Vetenskap och Allmänhet sin rapport – VA-barometern. Där framgår att förtroendet för forskning är högt bland den svenska allmänheten och intresset för forskning ökar. Det är goda nyheter. Men varför får då inte forskningsresultat bättre genomslag?

Den naturvetenskapliga forskningen är min vardag men utanför arbetstid är jag även nyfiken på samhällsvetenskaplig forskning. I politik och media är debatten just nu starkt fokuserad på gängkriminaliteten. Den frågan verkar genomsyra allt från TV och tidningar till fikarum, på bussen och runt middagsbord.

Det finns stark evidens för att långa fängelsestraff inte ger effekt. Ändå hävdar i stort sett alla politiker och debattörer just nu att detta är vägen framåt. Få forskare har synts till i debatten. Enstaka inlägg baserade på aktuell kunskap har fått knapp uppmärksamhet. Tills Thomas Bodström, före detta justitieminister, gav sig in i leken.

Han talar om forskningsresultaten i en intervju och helt plötsligt blir det s t o r a rubriker. Och fler intervjuer. Men fokus i intervjuerna var inte resultaten av forskningen utan att en före detta socialdemokrat kritiserade sitt eget partis linje i den aktuella frågan! Man verkar helt enkelt mer intresserad av den eventuella interna konflikten inom ett parti, Bodström vs Löfven, än själva sakfrågan.

Jag blir fundersam. Jag ser samma mönster i andra samhällsfrågor. Debatter i media präglas av idrottsstjärnor, influencers och dokusåpadeltagare. Och det är en farlig massa tyckande. Visst är det ”bra TV” om man med det menar hård ton och kontroverser och ingen som lyssnar på någon. Det är väl till en viss grad underhållande. Men det är just en farlig massa tyckande. För åsikter utan faktagrund ska man inte basera åtgärder på.

Politiker ansvarar för de allra viktigaste frågorna i vårt samhälle. Och få av dem verkar agera utifrån vetenskap. Hade vi accepterat det i andra situationer? Hade vi accepterat att hus, broar och flygplan byggs av människor utan kunskap? Eller att läkare behandlar sjukdomar efter trender och tyckande istället för kunskap och fakta? Någonstans borde vetenskapen ta plats i debatten. En liten forskare längst ut på hörnan av varje TV-soffa kanske?

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Elfenbenstorn

Blogg / Christel Larsson 18 dec 2019
Dela artikeln

Sitter och förbereder årets slut med att rensa och hittar sådant som jag lagt undan för att läsa ”en annan dag när jag har tid”. Sådana dagar är sällsynta men idag är en sådan dag.

Jag läser bl.a. exemplar av Tandläkartidningen som jag inte hunnit med. Där hittar jag två berättelser med samma tema – Elfenbenstorn. Tornen avser universiteten och man kan läsa mellan raderna att de är låsta verklighetsfrånvända borgar.

“Hur många går våra kurser, eller läser det vi skriver?”

Jag öppnar gärna portarna till Malmös elfenbenstorn. Men hur många där ute vill egentligen komma in? Hur många går våra kurser, eller läser det vi skriver? En undersökning från Malmö universitets bibliotek[1] visade att tandläkare helst söker information på Google efter examen, inte bland vetenskap.

Och den vanligaste uppmaningen jag får när jag ska ge kurser är ”Minska på siffror och forskning – ge oss patientfall istället!” Och visst är patientfall lärorikt. Men generaliserbar kunskap är det inte.

Och hur är det med viljan hos allmäntandvården att delta i forskning och därmed öppna för samarbete och utbyte. Jag ser hinder där ibland. Därför blir jag glad att bägge skribenter i sina artiklar framhåller vikten av att dörren öppnas åt bägge håll!

“Snacka om att missa poängen! All forskning handlar ju om att pröva och ompröva, testa, lära nytt och förkasta gammalt.”

Elfenbenstornet dök även upp i helgen när jag lyssnade på min favoritpodd – Spanarna i P1. Ja, jag lyssnar på P1. Det gör man om man är medelålders. Spanarna tolkar nutidsfenomen i ett framtidsperspektiv. Denna spaning handlade om att ha fel och där nämndes forskning som ett exempel – med forskare inlåsta i elfenbenstorn långt från verkligheten.

Spanaren tog upp att forskning ibland med tiden visar sig ha fel – och det menade hon är dåligt. Hon efterlyste till och med en ursäkt från forskare vars studier motbevisats. Snacka om att missa poängen! All forskning handlar ju om att pröva och ompröva, testa, lära nytt och förkasta gammalt. Att ny forskning visar att den äldre inte var helt rätt är hela poängen! Det kallas u t v e c k l i n g.

Jag kom att tänka på en gång när yngsta styvsonen kom hem från dagis.

– Vad har ni gjort idag? frågade jag.

– Vi har forskat! säger 5-åringen.

Jag förhöll mig skeptisk till omfattningen och kvaliteten på hans forskning och log lite överseende. På styvmors vis. Idag inser jag att jag borde varit mer uppmuntrande. För det är ju precis så här det måste vara. Alla måste forska. Nu menar jag inte att alla ska bli professorer – det kan bli besvärligt. Men jag funderar mer och mer på att alla måste få insikt om forskningens fördelar och dess begränsningar.

Det är svårare att både utföra och tolka forskning än vad man kan tro. Vi forskare krånglar ibland till det onödigt mycket när vi ska förklara. Media hjälper definitivt inte till med snuttifieringsrapportering och ofta alltför okunniga personer som tolkar resultaten. Ofta behöver man läsa en hel(!) artikel och inte bara slutsatsen. Annars blir det så där tokigt att ena veckan är kaffe ett livselixir och nästa vecka ett dödligt gift!

Tur att det är jul snart. Några pepparkakor och julmys är precis vad en forskare behöver nu. För glögg är väl inte farligt? Den här veckan?

[1] DuToit M, Rydberg H. Nya tandläkare rådfrågar ofta Google och kollegor. Tandläkartidningen 2013; 105(10): 80-84.

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Konferens – Ett nödvändigt ”ont”?

Blogg / Christel Larsson 30 okt 2019
Dela artikeln

Resväskan är packad. Eller snarare ouppackad efter senaste resan. Det är svårt att lämna det överfulla skrivbordet bakom sig för det är mycket på gång just nu med utbildning och forskning och omorganisation av hela fakulteten. Men för EAO (European Association for Osseointegration) gör jag ett undantag! Särskilt som det är gråmulet, regnigt och kallt utanför kontorsfönstret dagen jag ska resa men i Lissabon där EAO har sin kongress i år väntar soliga 25 grader!

Man vet att man är på fin konferens när landets president talar på invigningen.

Den här delen av mitt arbete som innebär att jag måste ta mig runt i världen är en förmån. Och just Lissabon är en av mina favoriter. Sliten men charmig och inte ett enda kvarter utan en liten vinbar i källaren eller en restaurang i en trappuppgång.

Att EAO är en kongress som håller hög kvalitet gör inte saken sämre. Här samlas högdjuren inom universitetsvärlden och implantatbranschen med skickliga kliniker. I pauserna brukar jag roa mig med att gissa-nationalitet-utifrån-hur-man-klär-sig-leken.

Japaner är lättast – alltid välklädda och välkammade. Italienarna tar andra-platsen med en avslappnad elegans. Tyskar och skandinaver är lite svårare. Här finns allt från super-stylish-märkes-snobbar till jeans-T-shirt-och-bekväma-skor.

Man inser att konferensen är placerad i rätt stad när tunnelbanan har en station som heter Apolonia.

Alla delar alltså inte samma klädintresse – men intresset för implantat är gemensamt. Tänk så mycket som hänt sedan jag själv började höra talas om implantat. Jag minns när jag och min kursare Åsa fick besöka Kjell Randow på Brånemark-kliniken i Malmö för 25 år sedan.

Han undervisade en gästtandläkare, Lisa Mayfield, i hur man fixade till en bitschablon till en helbro i underkäken. Idag är Lisa professor och redaktör för en av våra främsta vetenskapliga tidskrifter om implantat.

Åsa och jag reste också till Schweiz för att lära oss om det andra implantatsystemet (det fanns bara två på den tiden!). Där fick vi träffa en viss Klaus Lang. Inte förstod vi hur stor vetenskapsman han var. Han såg ju mest ut som tomtefar – och var lika trevlig.

Åsas och mitt skolarbete var inte precis vetenskap utan mer en produktbeskrivning men det betraktades ändå som exotiskt. Det var ett stort fokus på det tekniska. Visst är det fortfarande ett stort fokus på teknikutveckling men biologin har blivit minst lika viktig och framförallt har patienten kommit i fokus.

Det slog mig förra året när jag gjorde premiär som jurymedlem i bedömning av forskningsrapporter inom protetik. Nästan alla kliniska rapporter har med utvärdering av patientperspektivet i sina studier. Det är ett framsteg som gläder mig lite extra.

Att bedöma andras forskning är en svår uppgift. Vi är några stycken domare från olika delar av världen. Denna gång är vi alla eniga om vinnaren i vår session. Jobbet avklarat, väskan packas ihop –dags att och resa hem.

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Om forskningens “baksida”

Blogg / Christel Larsson 12 sep 2019
Dela artikeln

Under våren har jag gett er lite inblickar i forskarvärlden. Fokus har varit på allt det roliga med mitt jobb. Men nu är det dags att avslöja de mörka sidorna av forskarens vardag. Första avslöjandet handlar om – tårtor!

Som forskare äter man mycket tårta. Något av det första, och viktigaste, en nybörjarforskare lär sig av sina seniora kollegor är att första peket (det vill säga publikationen) måste firas med tårta. Inga undantag ges.

Jag har inte hittat originalreferensen till detta, eller någon skrivning i Högskoleförordningen, men det är en regel hursomhelst. Även pek nummer två, tre, fyra och så vidare får gärna firas med tårta. Och disputationer, docentföreläsningar och professorsinstallationer firas alltid med tårta.

“Nu ser jag er läsare framför mig och hör nästan hur ni tänker – jag kanske också skulle börja arbeta på universitet? Ja, det tycker jag.”

Har man som jag förmånen att arbeta i en produktiv forskningsmiljö så blir det en hel del tårtor. Jag är strängt uppfostrad att alltid äta det man bjuds på och jag tackar aldrig nej oavsett vilken sorts tårta som serveras. Mina personliga favoriter är prinsesstårtor. Gärna rosa, men även klassiskt gröna går bra. Till och med blå kan gå – men helst inte gul eller orange eller något annat galet. Någon måtta får det vara.

Nu ser jag er läsare framför mig och hör nästan hur ni tänker – jag kanske också skulle börja arbeta på universitet? Ja, det tycker jag. Det är mycket trevligt. Men det kan ta lite tid att vänja sig vid all grädde, sylt, kräm, maräng och andra godsaker.

Någon av er kanske oroar sig för tandhälsan? Ingen fara. Ni har väl inte glömt att tandläkarlegitimationen kommer tillsammans med immunitet mot karies?! Tyvärr finns ingen sådan immunitet mot effekterna som tårtätandet har på midjemåttet. Det kan alltså krävas en viss invänjningsperiod för en ovan person att ge sig in i forskarvärlden.

“Oroa er inte. Välkomna till mig så ska vi nog kunna ordna både forskningsskola och tårtträningsläger.”

Själv är jag född in i den här världen. Alltså inte forskarvärlden, mina föräldrar är inte akademiker, utan i tårtätarvärlden. Min kära mamma är en fenomenal kak- och tårtbakerska, en drottning av socker och grädde.

Så jag har under uppväxten fått en regelbunden och hög exponering för diverse bakverk och därmed en god(!) träning i att hantera detta. Känner ni er tveksamma om ni är av ”det rätta virket” för forskning och tårtätning? Oroa er inte. Välkomna till mig så ska vi nog kunna ordna både forskningsskola och tårtträningsläger.

Tårta med tand

Tandläkaren och forskaren Minh Le’s premiärtårta efter första publikationen 2015. Tjusig. Och god!

 

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Examenstider

Blogg / Christel Larsson 13 jun 2019
Dela artikeln

Juni. Examenstid. Solen skiner och det är värmerekord dagen till ära. Studenterna har plockat fram det finaste ur garderoben. Syrenerna har visserligen blommat över men det kompenseras av alla blomsterbuketter i kyrkan och i händerna på släkt och vänner. Stämningen är hög. Luften vibrerar av nervös förväntan med leenden och skratt, och några tårar av vemod. Nu är ju de här utbildningsåren över.

Christel Larsson

Christel Larsson

Vi lärare har klätt upp oss i ”hatt och rock”. Det är bara nu vid examen i juni och vid universitets årshögtid på hösten som vi har någon egentlig användning för dem, så det gäller att passa på. Jag har visserligen som programansvarig använt min hatt att lägga lappar med praktikplatser i, som studenterna fick dra lott om. Och den skyddar mot regn vilket vi kunde konstatera när himlen öppnade sig när vi kom ut från kyrkan en examensdag.

Rocken, som egentligen heter talar, påminner mest om något från Harry Potter, vilket en liten pojke på perrongen i Citytunneln upplyste oss om när jag och några kollegor tog denna genväg till kyrkan ett år. Det var nog en oväntad syn för alla andra pendlare.

“Ni har alla sett mode-bloggare hävda att fluorider är ett gift, Hollywoodskådespelerskor vill förbjuda vaccinationer och gamla idrottsstjärnor vill ersätta medicinsk vetenskap med homeopati.”

Under några år var jag utbildningsansvarig vid fakulteten. Det innebär att man håller tal i kyrkan. Mina tal har fokuserat på utbildningars roll i samhället. I en värld där personer som saknar kunskap utser sig själv till experter behövs utbildat folk som motvikt. Särskilt problematiskt tycker jag det är när kända personer som lider av en bekymmersam brist på både kunskap och förmåga till kritiskt tänkande, utnyttjar sitt kändisskap till att sprida okunskap.

Ni har alla sett mode-bloggare hävda att fluorider är ett gift, Hollywoodskådespelerskor vill förbjuda vaccinationer och gamla idrottsstjärnor vill ersätta medicinsk vetenskap med homeopati. Några av de största politiska ledarna idag har kommit till makten med hjälp av lögner och konspirationsteorier som de lanserar som ”alternativa fakta”. Samtidigt kallar de väl underbyggd journalistik för ”fake news.

Kan högre utbildning vaccinera mot dumheter? Jag tror det. Eller rättare sagt jag hoppas det. För det finns tyvärr bevis för att även högutbildade verkar ha utvecklat faktaresistens. Exempelvis återfinns en högt utbildad läkare i gruppen av vaccinationsmotståndare. Och Thomas Jacobsen skrev i en krönika i förra Tandläkartidningen om en undersökning som visat att allmäntandläkare som fick riktlinjer om visdomstandsextraktioner visserligen ökade sina kunskaper, men inte sina kliniska rutiner!

” Vi behöver kritiskt tänkande och diskussioner framöver för att slå hål på okunskap, myter och konspirationer!”

Thomas skriver att det är få utbildningar som stödjer förändringar i beteende och menar att det bland annat förklaras av att vi håller kvar vid traditionella katedrala föreläsningar. Hos oss nere i Malmö arbetar vi med problembaserad undervisning och case metodik där vi uppmuntrar studenterna att problematisera kliniska frågeställningar och kritiskt granska och diskutera.

Jag har inga som helst belägg för att det är bättre än andra undervisningsformer. Men man kan ju hoppas. För det ser ut som att vi behöver kritiskt tänkande och diskussioner framöver för att slå hål på okunskap, myter och konspirationer!

Hursomhelst vill jag gratulera alla som tar examen nu – oavsett var man utbildat sig och vilken examen man tagit! Hipp-hipp-hurra!

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Att handleda

Blogg / Christel Larsson 9 maj 2019
Dela artikeln

Ibland kan man bli lite extra glad och nöjd med sig själv som forskare, ja till och med lite ”styv i korken”, och tro att man är något. Det kan hända mig när jag gjort något bra och får beröm för det. Det kan också hända när jag får något roligt nytt uppdrag som att vara del av en editorial board, eller en konsensusgrupp. Eller får i uppdrag att blogga för Tandläkartidningen! Och givetvis händer det när jag fått något publicerat.

“Jag har nämligen turen att omges av flera personer som är bättre än jag själv.”

Det är inte alltid bra. Om man blir lite för nöjd med sig själv riskerar man att bli lat och lutar sig tillbaka. Eller ännu värre – en självgod typ.

Då är det tur att något, eller någon, tar ner en på jorden igen. Och det brukar hända mig. Ganska regelbundet faktiskt. Jag har nämligen turen att omges av flera personer som är bättre än jag själv.

Till exempel projektleder jag en forskare som är betydligt mer produktiv än jag själv. Med över hundra pek (pek är forskarslang för publicerad artikel) redan innan hans disputation är han unik. Och jag samarbetar med andra forskare som har andra expertkunskaper än jag själv. Det sporrar mig och tvingar mig att lära mig nya saker.

Snart tar en av de ST-tandläkare som jag handlett examen. Under vår resa tillsammans har jag kunnat konstatera att hon numera är en mycket skicklig kliniker. Hon är modigare än jag, tar sig an svåra fall och vågar entusiastiskt prova nya metoder.

Jag ser detta med att arbeta tillsammans med duktiga, ja, egentligen d u k t i g a r e, kollegor som en fantastisk förmån. Jag lär lika mycket av dem som de lär av mig. Och framförallt blir jag inspirerad och de väcker min numera medelålders entusiasm till liv.

Som forskare har man även i uppgift att undervisa. Och i diskussioner under seminarier men studenter händer det ibland att jag får frågor som visar på nya perspektiv och tolkningar som tvingar mig ur min på förhand förberedda föreläsning.

Samma sak kan ske när jag handleder masters, ST-tandläkare och doktorander. Det utmanar – och inspirerar. De håller mig på tå. Handledning och undervisning är bland det roligaste jag gör som forskare!

 

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Forskning, faktaresistens och lurendrejare

Blogg / Christel Larsson 28 mar 2019
Dela artikeln

Dagen då mina kinder blossar röda av skam närmar sig. Första april! Det är visserligen svårt att vilseleda mig i mitt arbete, men privat är det annorlunda. Min familj har ofta lyckats lura mig!

Inför den här dagen på året kan man också ställa sig frågan – kan man lita på forskning? Som forskare möter jag ofta det som kallas faktaresistens. Jag ser det i media, hör det från patienter och stöter ibland tyvärr även på det hos enstaka studenter och kollegor!

Luras forskare? Nja, du blir nog betydligt oftare lurad av reklam, politiker och influencers än du blir av forskare. Men forskare säger ju ibland motstridiga saker! Ja, det stämmer. Men det beror inte på att vi vill luras! Forskning försöker besvara frågor. Beroende på vilken fråga som ställs och hur man försöker svara så kan studiedesign och metod variera. Och då kan även svaren variera.

Och det är sällan så att man kan ge ETT enkelt svar på EN stor komplex fråga. Frågor måste brytas ner i mycket små delar som besvaras var för sig. Frustrerande? Ja! Forskning är inte ett pussel för åldersgruppen 3+. Det är mer som ett 100 000 bitars pussel.

“Gör man inte det kan det hända att man som forskare faktiskt lurar sig själv!”

Ett bra sätt att undvika att bli lurad är att enbart lita på sund vetenskap som man granskar med kritiska ögon. Vad är bra forskning då? I korta drag kan det beskrivas som att man arbetar utifrån en väl definierad frågeställning som man undersöker med relevant metod och vars resultat analyseras korrekt.

Det är lättare sagt än gjort. Ni har säkert hört uttrycket ”lögn, förbannad lögn och statistik”. Eller ”enkla lögnare, förbannade lögnare och experter”. Forskare är experter. Och vi arbetar onekligen med statistik.

Statistik är bara ett verktyg och verktyg luras inte. Men statistik är svårt, det gäller att använda rätt metod. Gör man inte det kan det hända att man som forskare faktiskt lurar sig själv! Och då blir det liksom fel. Inte för att man vill luras, men för att man inte gjort ett tillräckligt bra jobb.

God forskning kräver alltså klokskap men även mycket tid, och resurser. God klinisk forskning anser man vara studier som inkluderar ett stort antal patienter som man följer över lång tid, och där det finns en kontrollgrupp som man kan jämföra sin behandling mot. Även detta är lättare sagt än gjort. Forskning kräver tålamod.

Vill du veta mer om forskning, faktaresistens och riktiga lurendrejare så rekommenderar jag Ben Goldacre och hans bok Bad Science. Han skriver klokt och underhållande. Mycket underhållande.

Som ansvarstagande forskare vill jag därför utfärda en varning innan ni läser. Hans text om homeopati tvingade mig att sova en natt på vår mycket obekväma soffa. Min man slängde nämligen ut mig från sovrummet eftersom jag skrattade så våldsamt.

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera

Ensam på nya jobbet

Blogg / Christel Larsson 14 feb 2019
Dela artikeln

En fredag innan jul fick jag ett mail från Anna. Hon frågade om jag ville blogga för Tandläkartidningen, i egenskap av forskare. Det lät så kul att jag ville svara med vändande post men besinnade mig och väntade ända till måndagen.

Och nu kan jag alltså kalla mig bloggerska! Kanske något som kan imponera på ungdomarna i min omgivning. Få andra saker gör det när man är medelålders. Det här med att vara forskare verkar ju inte imponera.

“Visst ska man få lov att gå i pension – men när yngre, ambitiösa och framåtsträvande kollegor slutar så får det mig att fundera.”

För det är inte detta nya jobb som titeln syftar på. Jag har ett nytt jobb till. Eller rättare sagt – jag har fått tillbaka mitt gamla jobb som lärare på protetikavdelningen. Men jag känner mig ensam.

Fyra kollegor har slutat. Visst ska man få lov att gå i pension – men när yngre, ambitiösa och framåtsträvande kollegor slutar så får det mig att fundera. Vem vill vara forskare, nu och i framtiden? Vad lockar?

Själv tycker jag ju att jag är oerhört lyckligt lottad och har gjort rätt val. Jag har en varierande vardag där undervisning, forskning och patientbehandling blandas. Och jag har förmånen att arbeta bland både seniora medarbetare med mycket klokskap, och unga förmågor som tänker nytt och kreativt.

Jag lär mig av dem alla. Jag har frihet i mitt arbete och kan styra en del av min vardag. Sådana faktorer vet vi är viktiga för att man ska trivas. Men jag arbetar sällan 8 till 17. Det kan bli en del sena kvällar. Och helger. Och visserligen blir man inte miljonär på att vara statsanställd inom universitets- och högskolevärlden, men man klarar sig bra.

Tandläkartidningen har flera gånger uppmärksammat bristen på forskare. Är det så enkelt att det alltid handlar om arbetstider och lön? Eller finns här andra faktorer att oroa sig över? Är inte forskning intressant längre? Eller tror man inte att det är roligt? (Det är det!). Och hur ska vi vända trenden?

“För visst borde man kunna få möjlighet att vara både en skicklig allmäntandläkare, eller specialist, eller driftig företagare och forska.”

Det handlar i alla fall inte om ”dagens studenter”. Det finns visserligen en del som verkar se på sin utbildning som ett nödvändigt ont som ska klaras av snabbast möjligt och med minsta möjliga insats.

Men jag ser också studenter, många sådana, som har en nyfikenhet och kreativitet, som inte nöjer sig med enkla svar utan vill undersöka och veta mer. Och samma nyfikenhet ser jag hos många kollegor.

Vad skulle krävas för att de ska välja en forskarkarriär? Personligen tror jag på mer flexibilitet och möjligheter att kombinera olika anställningar. Så att man slipper välja – och välja bort. För visst borde man kunna få möjlighet att vara både en skicklig allmäntandläkare, eller specialist, eller driftig företagare och forska.

Vad tror ni måste hända för att jag nästa vecka ska få en anstormning av ambitiösa, framåtsträvande och påhittiga unga kollegor? Förslag tas tacksamt emot!

Text: Christel Larsson

Dela artikeln
Kommentera
Christel Larsson
Christel Larsson
Christel Larsson är tandläkare, specialist och docent i oral protetik och arbetar på Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet där hon undervisar, forskar och behandlar patienter.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch