Preklin – stressigt men roligt

Blogg / Raghad Sami 8 aug 2019
Dela artikeln

Termin 4 är avklarad och det är under denna termin som man börjar känna om man har valt rätt yrke.

Tidigare terminer på tandläkarprogrammet har vi läst mycket om kroppen. Bland annat ämnen som farmakologi, allmän medicin, fysiologi, anatomi och så vidare.

Under termin 4 började preklin, som förbereder oss studenter för att börja kliniskt på patienter. Under preklin är klassen indelad i två grupper och det vi har gjort hittills är att borra och fylla plasttänder på dockor.

Det är obeskrivligt hur mycket vi har lärt oss denna termin, teoretiskt och praktiskt. Vi har lärt oss allt ifrån karies, parod till anestesi och röntgen.

Vi har utvecklats praktiskt från skakande händer till att börja borra utan grandtandsskador, och dessutom göra bra och fina fyllningar.

Preklin har varit väldigt stressigt men väldigt roligt. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om det praktiska arbetet så som jag gör nu.

Positivt med preklin:

  1. Lärorikt – man lär sig mycket och förbereder oss för behandlingar på patienter.
  2. Roligt – man vill bara fortsätta där man har slutat och ser fram emot nästa pass.
  3. Lärarna lär ut olika -man lär sig olika sätt att borra, och fylla. Man hittar det sätt som passar en bäst.
  4. Man kan göra fel – hellre att göra fel och stora misstag här än på riktiga patienter.

 

Negativt med preklin:

1.Stress.

Det är stressigt för att man vill bli bra snabbt, och i skolan lär vi oss att borra perfekt och göra perfekta fyllningar. Att vi är många i klassen/gruppen är också en nackdel för ibland behöver man vänta länge innan man får lärarhjälp.

2. Alla jämför sig med alla.

Det är svårt att undvika att kolla på hur långt andra har kommit speciellt i början då man vill få lärarnas signaturer. Det gäller att förstå att alla är olika bra från början. Vissa har det i sig, att de är duktiga praktiskt medan andra behöver extra träning.

3. Lärarna lär ut olika.

Det här kan vara en nackdel också, för att det kan vara förvirrande för studenten då den inte vet längre vad som egentligen är rätt och fel.

4. Ergonomi.

Som ny är det enda man tänker på är att borra rätt och göra optimala fyllningar. Man har inte tid för att tänka på hur man sitter.

“Det är viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.”

Under denna sommar har jag för andra gången jobbat som tandsköterska på folktandvården Östergötland. Jag kommer ifrån Linköping och brukar åka dit under somrarna.

När jag jobbade första gången var allt nytt för mig, eftersom jag inte hade läst om tänder innan, men jag kom in i det ganska snabbt och började assistera tandläkare helt självständigt.

Andra sommaren blev allt mycket lättare och jag började mer förstå vad tandläkaren gör. Enligt mig är det viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.

Den här gången fick jag göra saker som jag har gjort i skolan, som anestesi, tog röntgenbilder, tog bort tandsten och gjorde även en enklare fyllning.

“Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.”

Efter sex veckors sommarjobb är jag äntligen ledig, och jag kommer att resa några dagar till Barcelona med familjen innan skolans start.

Nu ser jag fram emot termin 5 där vi kommer att fortsätta på preklin. Men den här terminen kommer vi att börja med endokursen, alltså börja rotfylla plasttänder. Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.

Jag får se om jag kommer att tycka att endo är roligt. Just nu är det ett annat ämne som jag tycker är extra intressant inom odontologin, men vad får ni veta i nästa inlägg.

Ha det bäst, vi hörs!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Raghad Sami
Raghad Sami
Mitt namn är Raghad Sami. Jag är 22 år gammal och går femte terminen på tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Jag är en social, positiv och glad person som älskar tandläkaryrket. Jag kommer att blogga om vad det innebär att vara tandläkarstudent, vägen dit, vad vi läser, och mycket annat intressant.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch