Preklin – stressigt men roligt

Blogg / Raghad Sami 8 aug 2019
Dela artikeln

Termin 4 är avklarad och det är under denna termin som man börjar känna om man har valt rätt yrke.

Tidigare terminer på tandläkarprogrammet har vi läst mycket om kroppen. Bland annat ämnen som farmakologi, allmän medicin, fysiologi, anatomi och så vidare.

Under termin 4 började preklin, som förbereder oss studenter för att börja kliniskt på patienter. Under preklin är klassen indelad i två grupper och det vi har gjort hittills är att borra och fylla plasttänder på dockor.

Det är obeskrivligt hur mycket vi har lärt oss denna termin, teoretiskt och praktiskt. Vi har lärt oss allt ifrån karies, parod till anestesi och röntgen.

Vi har utvecklats praktiskt från skakande händer till att börja borra utan grandtandsskador, och dessutom göra bra och fina fyllningar.

Preklin har varit väldigt stressigt men väldigt roligt. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om det praktiska arbetet så som jag gör nu.

Positivt med preklin:

  1. Lärorikt – man lär sig mycket och förbereder oss för behandlingar på patienter.
  2. Roligt – man vill bara fortsätta där man har slutat och ser fram emot nästa pass.
  3. Lärarna lär ut olika -man lär sig olika sätt att borra, och fylla. Man hittar det sätt som passar en bäst.
  4. Man kan göra fel – hellre att göra fel och stora misstag här än på riktiga patienter.

 

Negativt med preklin:

1.Stress.

Det är stressigt för att man vill bli bra snabbt, och i skolan lär vi oss att borra perfekt och göra perfekta fyllningar. Att vi är många i klassen/gruppen är också en nackdel för ibland behöver man vänta länge innan man får lärarhjälp.

2. Alla jämför sig med alla.

Det är svårt att undvika att kolla på hur långt andra har kommit speciellt i början då man vill få lärarnas signaturer. Det gäller att förstå att alla är olika bra från början. Vissa har det i sig, att de är duktiga praktiskt medan andra behöver extra träning.

3. Lärarna lär ut olika.

Det här kan vara en nackdel också, för att det kan vara förvirrande för studenten då den inte vet längre vad som egentligen är rätt och fel.

4. Ergonomi.

Som ny är det enda man tänker på är att borra rätt och göra optimala fyllningar. Man har inte tid för att tänka på hur man sitter.

“Det är viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.”

Under denna sommar har jag för andra gången jobbat som tandsköterska på folktandvården Östergötland. Jag kommer ifrån Linköping och brukar åka dit under somrarna.

När jag jobbade första gången var allt nytt för mig, eftersom jag inte hade läst om tänder innan, men jag kom in i det ganska snabbt och började assistera tandläkare helt självständigt.

Andra sommaren blev allt mycket lättare och jag började mer förstå vad tandläkaren gör. Enligt mig är det viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.

Den här gången fick jag göra saker som jag har gjort i skolan, som anestesi, tog röntgenbilder, tog bort tandsten och gjorde även en enklare fyllning.

“Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.”

Efter sex veckors sommarjobb är jag äntligen ledig, och jag kommer att resa några dagar till Barcelona med familjen innan skolans start.

Nu ser jag fram emot termin 5 där vi kommer att fortsätta på preklin. Men den här terminen kommer vi att börja med endokursen, alltså börja rotfylla plasttänder. Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.

Jag får se om jag kommer att tycka att endo är roligt. Just nu är det ett annat ämne som jag tycker är extra intressant inom odontologin, men vad får ni veta i nästa inlägg.

Ha det bäst, vi hörs!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln

Snart väntar våra första lagningar

Blogg / Raghad Sami 26 sep 2019
Dela artikeln

Nytt läsår är igång och det har skett flera förändringar. Många har slutat i vår kurs och det beror på flera olika saker. Några har bestämt sig för att sluta på grund av fel val av yrke, andra har blivit spärrade, valt ett annat program eller bara tagit en paus.

Vi har börjat lära oss om T4, ett nytt journalsystem, efter att vi tidigare hade opus. Det görs även förändringar inom hela programmet vad gäller kurser och annat.

Preklin är igång och endodonti är något nytt för oss. Vi har börjat preppa, rensa, och rotfylla plasttänder. Det är roligt och viktigt att vi lär oss att hjälpa patienten att bli infektionsfri och kunna behålla tanden livet ut. Men det kan vara riktigt svårt också och det har vi insett redan nu.

Det är många steg att hålla koll på och det gäller att göra rätt från början, annars blir det ganska svårt att rätta till felet. Vi lär oss att göra maskinell och manuell rensning.
Vid sidan om preklin har vi haft föreläsningar om endodonti, kariologi, parodontit och snart kommer vi ha föreläsningar om protetik.

Vi gör alla steg noga inklusive kofferdam, kontrollera rensdjup och röntgen på dockan. Rotfyllningen på tanden ska vara 0,5-1,5 mm från apex. Guttaperkan ska ner hela vägen till rensdjupet och tät.

Många gånger känns det omöjligt att bli tandläkare. En dag misslyckas man på preklin och det går inte som planerat och en annan dag känns det hur bra som helst.

“Man ska vara läkare när man diagnostiserar sjukdomar, psykolog för att patienten ska må bra, konstnär när man gör fyllningar och hantverkare när man jobbar praktiskt.”

Alla studenter kommer någon gång uppleva liknande känslor men man ska fortsätta kämpa. Det är en lång utbildning som vi läser och det behöver vi, för att i slutändan kommer vi som tandläkare behöva kunna mycket. Man ska vara läkare när man diagnostiserar sjukdomar, psykolog för att patienten ska må bra, konstnär när man gör fyllningar och hantverkare när man jobbar praktiskt.

Sista röntgenbilden på rotfyllningen. Lite sealer överskott men annars bra rotfyllning. Vi lär oss aseptik och hur vi jobbar med endobrickan. Ibland är man stressad och tänker inte på hygien. Vi lär oss att både manuell och maskinell rensning.

Vi kommer att fortsätta med patienter nu under termin 5 men den här gången kommer vi behandla karies, och göra våra första lagningar.

Vi får se hur det går, men jag kan tänka mig att det kommer bli svårare nu än innan då vi preppade och lagade plasttänder. Dockan har inte saliv och vi kan vrida och justera på huvudet hur vi vill.
Förutom studentkliniken och preklin så har vi valbara kurser i slutet av terminen. Det är bra att vi får möjligheten att välja själva vad vi tycker är intressant och lära oss mer om det. Vi kan välja mellan dessa kurser:

1) Rättsodontologi – Hur man identifierar kroppar genom tänder och hur man kan se att patienter blir utsatta för våld.
2) Modern komposit – Man ska prova på olika preparationer och olika material
3) Global hälsa – Studenter åker till utvalda länder till exempel Vietnam och Laos. Förstå hälsotillstånd i olika delar av världen.
4) Ledarskap – Inom klinik/ tandvårdsmottagningar
5) Eget projekt

Jag har valt rättsodontologi som första val och därefter kompositkursen. De flesta väljer kompositkursen, men jag tänker att komposit kommer jag lära mig och bli duktig på ändå. Jag kommer ju jobba hela livet med att göra lagningar.

Rättodontologi är ett ämne som jag tycker är intressant, men det är osäkert om jag får platsen. Det är få platser och utdelning sker genom lottning om det är hög efterfrågan.

Jag ser fram emot fortsättningen av utbildningen och vad som väntar oss.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera
Raghad Sami
Raghad Sami
Mitt namn är Raghad Sami. Jag är 22 år gammal och går femte terminen på tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Jag är en social, positiv och glad person som älskar tandläkaryrket. Jag kommer att blogga om vad det innebär att vara tandläkarstudent, vägen dit, vad vi läser, och mycket annat intressant.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch