Gör ”Hoppsasteg” när du ska förflytta dig på jobbet! uppmanar hälsocoachen Leila Söderholm. Det gör att du blir glad. Glädje är en förmåga där 50 procent beror på arv och miljö, 10 procent beror på en händelse, men 40 procent kan tränas.
Att dagdrömma är viktigt, det minskar stressen och ger oss återhämtning, säger Leila. När man stressar för mycket och inte får vila stängs vissa delar i hjärnan ner och vi får varningar i form av intolerans.

Kalle Zackari Wahlström var sista hälsoprofilen som jag lyssnade till på Stämman. Hans uppmaning är att det inte spelar någon större roll vad du tränar, om det är dans, yoga, cykling, aerobics eller löpning bara din kropp blir trött så du får sova! Att ta sig fram på en Segway tröttar nog bara ut hjärnan…
Årets Odontologiska riksstämma lade fokus på hälsa och vår hälsoguru nummer ett i Sverige, Anders Hansen, höll en bejublad föreläsning.
Gå i trappor, jogga och träna. Fysisk aktivitet är det bästa för din hjärna. Samtidigt som vi mår bättre så tränar vi även vår koncentration, vi tål stress bättre och det påverkar även intelligensen.
Gå till jobbet eller ha för vana att ta trapporna i stället för att ta hissen.
För barn är det ett alternativ att leka på rasten i stället för att stirra på en skärm.
Hitta smarta sätt att bygga in en stil så att man kan göra det till något kontinuerligt. Hur vi än vrider och vänder på det så är vi utvecklade för att vara i rörelse och vi kommer att må bättre om vi gör mera av det, säger Anders Hansen.
Det är alltid roligt att gå på Mässan. Man möter kollegor, hittar nya produkter som man inte visste fanns och man får inspiration och nya input.
Jag hade fullt sjå med att hinna med alla föreläsningar, sociala arrangemang och lunchmöten samtidigt som jag försökte snacka till mig både tandkräm, tandborstar och andra prover hos de olika utställarna.

Protetiker Annika Torbjörner och jag utnyttjade lunchen till att gå genom hur hon steg för steg ska göra när hon nu ska börja jobba med avtagbara ortodontiska skenor.
Min kollega Helena och jag föll för frestelsen att storhandla efter att vi hade varit på en riktig bra föreläsning med Johan Hagman som förespråkar varm, flytande composite, kofferdam och plastmatriser.
Vi passade även på att anmäla oss till en compositekurs för att lära oss en ny fyllningsteknik. Som Johan säger så kan vi inte sitta och vänta på att materialen ska bli bättre. Vi måste lära oss att jobba med de vi har på ett optimalt sätt.
En höjdpunkt under Riksstämman var att möta nästan alla mina ”Lärjungar” som går tredje året på tandläkarutbildningen i Stockholm.
Astrid, Maria, Mika, Erik, Lovisa, Felicia och Nazila kom och hade även med sig Jennifer som direkt lades till min grupp. Min elfte lärjunge Emma, hittade jag själv medan jag satt på en föreläsning om den svåra en-tandsluckan. Hon går sista året i Göteborg och har blivit en av de mest aktiva i min grupp där jag delar med mig av fall och utmaningar i min vardag på kliniken.

Äntligen fick jag möta mina lärjungar IRL!
En av föreläsningarna jag lyssnade till var ”Endodonti- en utmaning i vardagen”. Statistiken som framkom där var inte uppmuntrande:
- Det görs ca 250000 rotfyllningar i Sverige varje år. Det motsvarar en kostnad på 1 miljard kr.
- 50-60 procent av rotfyllningarna är av bristande kvalitet. 25-50 procent har en kvarstående apikal parodontit.
- I Sverige är det ca 3 000 000 rotfyllda tänder med apikal parodontit!!!
Sedan blev det lite mer optimistisk när frågan om hur vi kan förebygga rotbehandling ställdes:
- Förebygga karies
- Minska traumarisken. (I form av tandskydd)
- Vid djup kariesskada; undvika exponering av pulpan.
- Stegvis excavering. Studier visar att man kunde bibehålla vitaliteten efter 5 år med 60 procent med stegvis excavering.
- Ofullständig excavering. Försluta tanden direkt. 80% av tänderna var vitala efter 5 år.

Hela min klinik var med till Stockholm och alla hade fullt upp med att gå på föreläsningar, kolla in nyheter, beställa nya instrument och varor till kliniken samt prata med gamla vänner. Att sitta ner några minuter och hämta andan gjorde gott i kropp och själ!

Annelie tar glada hoppsasteg och försöker leta plats i lådor och skåp till alla nya varor som vi har köpt på oss på Mässan.
Nu är vi tillbaka i vardagen. Vi har fullt sjå med att packa upp och hitta plats till alla nya produkter och bra-pris-erbjudanden som vi köpte på oss på Mässan och som nu levererats till kliniken.
För att orka med den regntunga vintern tränar alla och vi passar även på att ta lite hoppsasteg mellan behandlingsrummen så vi skrattar och blir glada!