Stresshanteringen sätts på prov

Blogg / Raghad Sami 27 okt 2021
Dela artikeln

Stress under tandläkarutbildningen är något som vi studenter ständigt utsätts för i olika tidsperioder. Vissa studenter är duktiga på att hantera stress medan andra behöver bli bättre på det. Stress kan vara nödvändig för att vi studenter ska komma igång, kämpa och klara av olika situationer men långvarig stress utan återhämtning kan ge skador.

Vår stresshanteringsförmåga sattes på prov förra veckan genom OSCE (observed structural clinical examination) som är en examinationsform som blivit allt mer vanlig internationellt inom medicinska utbildningar inklusive tandläkarutbildningar.

Egentligen var syftet att examinera våra kliniska färdigheter, men för mig kändes det som att det handlade mer om tiden.

Examinationen gick till på så sätt att studenter cirkulerar runt olika stationer där olika uppgifter utförs under kort tid. I behandlingsstolen sitter en lärare som ska låtsas vara en patient och en annan lärare som ska observera och bedöma oss studenter.

”Det svåra ligger i att vi är medvetna om att det inte är riktiga patienter utan lärare som sitter där och lyssnar på allt som sägs, och tidsproblematiken.”

De olika stationerna handlade om olika ämnen som vi har haft under hela utbildningen och vi fick frågeställningar som är vanligt förekommande i det vardagliga jobbet på kliniken. Ett exempel på vad som kom är bedömning av en EMAX krona, hitta fel med kronan och patient med akuta problem där vi skulle sätta diagnos och behandling.

Egentligen är det inga överraskningar för att vi har gjort allt tidigare, utan det svåra ligger i att vi är medvetna om att det inte är riktiga patienter utan lärare som sitter där och lyssnar på allt som sägs, och tidsproblematiken.

Visst förstår jag ändå nu i efterhand varför upplägget ser ut som det gör. Tandläkare jobbar ju oftast hårt i snabb takt och behöver förbättra denna förmåga kort efter tandläkarexamen. Jag tror därför att lärarna vill se att vi studenter klarar av att göra vissa moment under 10 min och att vi ska vara rutinerade i arbetet som tandläkare.

Det var stressigt och jobbigt, upplevde många studenter, men lärorikt. Vi har gått igenom alla föreläsningar från första året fram till idag, vilket är bra med repetition sista året.  Hur resultatet blev får vi veta i veckan.

Glada tandläkarstudenter, termin 9.

Vi har även provat på att vara käkkirurger för en dag där jag och min klinikpartner skulle opexa en tand i överkäken. För första gången uppstod sinuskommunikation, vilket var spännande och lärorikt för oss studenter att se. Läraren fick göra rehmans plastik som kortfattat innebär att slemhinnan sys över hålet så att kommunikationen sluts. Allt gick väl och operationen var lyckad.

Studenter förväntas inte kunna allt under utbildningen, utan dessa tillfällen är mest för att se hur en operation kan gå till och ifall man får ett intresse för det, vilket många av oss studenter fick.

I morgon ska jag på auskultation hos käkkirurgin i Solna. Det är vid sådana tillfällen som man märker att tandläkaryrket verkligen är varierande och att det finns många områden för en att nischa sig eller specialisera sig inom.

Glada jag efter kirurgi.

Vilka problem man möter som tandläkarstudent under utbildningen får ni läsa om i nästa blogginlägg!

Vi hörs!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln

Slutet är början på annat

Blogg / Raghad Sami 24 nov 2021
Dela artikeln

Detta är mitt sista blogginlägg och det känns tungt att säga hejdå, efter många år som bloggare hos Tandläkartidningen. Mitt första blogginlägg publicerades när jag precis hade påbörjat termin 5 och idag går jag termin 9, vilket innebär att det är snart 6 månader kvar till min tandläkarexamen!

Jag är tacksam över möjligheten att jag har fått vara skribent och dela mina dagar som tandläkarstudent med er. Jag är tacksam för alla meddelanden som jag har fått från er studenter som går igenom samma resa och som tyckt att det är intressant att läsa min blogg. Jag hoppas att jag har inspirerat er till att bli tandläkare, till att kämpa vidare och vara positiv trots motgångar. En av de viktigaste egenskaperna som tandläkare bör ha är att vara tålmodig, för att alla någon gång kommer att få en krona som inte passar, en protes som inte sitter eller en tand med svårlokaliserade kanaler.

Alla någon gång kommer vara med om att ens terapiplanering måste revideras på grund av annat som dyker upp. Svårigheter kommer man alltid möta som tandläkare, håll ut och välkommen till verkligheten. Det är så det ser ut, inte bara på skolans klinik utan även ute där man jobbar. Därför ska man som tandläkare vara problemlösare och beslutsfattare.

Har ni tänkt på hur många beslut tandläkare dagligen tar? Över tusen, allt ifrån matristyp, prepptyp till materialval är bara några exempel. Samtidigt är det roligaste som finns att jobba självständigt och fatta alla beslut samt på riktigt få leva rollen som tandläkare.

Jag minns att jag var osäker på tandläkaryrket när jag sökte till tandläkarprogrammet, men idag kunde jag inte vara mer nöjd med mitt val. Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv. Det bästa med tandläkaryrket är enligt mig att få hjälpa andra och att få vara flera yrkeskategorier inom ett och samma yrke.

Jag och min klinikpartner fick auskultera käkkirurger i Solna.

Snart är det dags för oss studenter att börja söka jobb, och för mig är det fortfarande oklart. Det är viktigt att välja rätt plats första året, då grunderna sätts på plats. Jag kommer att besöka olika kliniker, auskultera, och fråga massor.

Jag har en hemlängtan, kanske blir det tillbaka till Östergötland där familjen är, eller så har man blivit så pass självständig efter många år ensam i Stockholm och bestämmer sig för att flytta till en helt ny stad. Tiden får utvisa vad det blir, och magkänslan har en viktig roll när det blir intervjuer med olika kliniker inom en snar framtid.

Hur vet man att man har lyckats som tandläkarstudent och tandläkare? Jo, genom patienter som väljer dig som behandlare om och om igen, patienter som väljer att komma till dig och vill fortsätta gå hos dig. Det är på det sättet som man vet om man har lyckats. Bara för att en tandläkare gör världens bästa lagning innebär det inte att patienten kommer välja just den tandläkaren, utan man blir vald av flera olika anledningar och framför allt bemötandet som tandläkaren har gentemot patienten.

Bild från swedental mässan med framtida kollegor.

Det har varit ett sätt för mig här att skriva av mig, berätta om mina känslor, när det har gått bra och känts på toppen men även när det har gått dåligt och känts på botten.  Slutet är här men bara början på annat, förhoppningsvis kommer jag någon gång nå ut till er på en annan plattform! Tills dess önskar jag er alla ett liv fullt av glädje, motivation och lycka!

Bästa Hälsningar

Raghad Sami

Bild ifrån riksstämmans studentsittning där tandläkarstudenter ifrån olika universitet var närvarande.

 

 

 

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Ingen dag är den andra lik

Blogg / Raghad Sami 30 sep 2021
Dela artikeln

Det har varit en bra början på termin 9. En månad har passerat och det är hittills mycket repetition från tidigare terminer, men det är ändå viktig information att få höra igen innan examen. Som student glöms mycket när nytt implanteras, och ibland känns det som att det inte längre finns utrymme i hjärnan. Som tur är finns det ingen begränsning för hur mycket hjärnan kan klara av.

Ett program som visar konsekvenserna av att en patient står fel vid panoramabildtagning.

Upplägget på universitet är väl planerat, så att när vi nu läser ämnen som vi tidigare haft under termin 4 blir det också mycket enklare att komma ihåg ämnet. Nu har vi till exempel oral radiologi där vi gick igenom allt ifrån början, och gjorde ett test på patienter där våra kunskaper om bildtagning sattes på prov. När grunderna finns där, blir det nu nästa steg i oral radiologi, nämligen fördjupning i panoramabild. Dessutom får vi på slutet panoramakörkort, ett intyg i anslutning till tandläkarexamen. Det är inte alla universitet som erbjuder detta, men Karolinska Institutet gör det, vilket är positivt för oss studenter att kunna ta panorama, och att kunna diagnostisera.

Ett ämne som jag dock hade önskat läsa mer om under utbildningen är estetik, bland annat fasader och tandblekning. Trots att tandblekning är en av de mest efterfrågade behandlingarna är det inte mycket fokus på det. Däremot har studenterna på östra studerandeföreningen planerat föreläsare som under flera år har kommit till skolan och undervisat om tandblekning. Jag förstår att universitet vill lägga fokus på grundläggande kunskaper där medicin och funktion är det viktigaste, men vi kan fortfarande inte blunda för att tandläkare även ska kunna tandblekning och skalfasader. Tandblekning är så mycket mer än bara estetik, det kan finnas mediciniska indikationer för tandblekning och det är i många en bra behandling som inte är lika invasiv som andra behandlingar.

Det finns så klart alltid möjlighet till vidareutbildning efter examen där tandläkare kan välja att gå olika kurser, men det är bara ett önskemål.

3D som visar hur preppen ser ut och vilka fel det finns.

Jag har börjat med min första partiala protes, och började med att preppa för urtagskronor. Såhär efter några år på tandläkarutbildningen, känns det som att man skriver sig mindre på lärarkö jämfört med tidigare år. Nu är det mer egen bedömning innan man ropar in en lärare till sitt bås. Det är även flera verktyg som underlättar för oss studenter, bland annat finns det en ny 3 shape scanner, som visar oss vilka fel det finns med ett prepp och på det sättet kan man själv justera innan lärarhjälp. När jag preppade fick jag till exempel använda denna och såg att det fanns ett underskär som måste justeras. Det förenklar för tandteknikern som inte behöver göra om ett färdigt arbete flera gånger, men även för patienten som får en optimal preparation. Vilken enorm utveckling inom tandvårdsvärlden att det finns mycket i marknaden som förenklar arbetet för både patienten, tandläkaren och tandteknikern. Intressant att se vad framtiden har mer att erbjuda.

Vad ser jag framemot just nu? Jo, alla akuta kliniska pass. De är så givande och allt möjligt kan förekomma, vilket gör det spännande att se. Allt ifrån fall, diagnos, till behandling och där ena dagen är inte den andra lik. Jag ser fram emot den stora examinationen OSCE, där jag kommer berätta mer om i nästa blogginlägg, men mest av allt ser jag framemot Riksstämmans mässa som kommer att pågå under tre dagar i novembermånad.

Vi hörs!

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Fear less, try more

Blogg / Raghad Sami 1 sep 2021
Dela artikeln

Första skolveckan är igång. Första introföreläsningen är klar och första implantatet är skruvat på modell.

Vi började femte året med gratulationer från våra lärare och pepp om att detta år är ett viktigt år för vår framtida karriär. Vår lärare nämnde följande mening ”fear less, try more”, och menade att detta budskap är angeläget för oss studenter. Det fastnade i mitt huvud. Vi studenter kan känna oss osäkra och obekväma med behandlingar som vi tidigare inte gjort, men det gäller också att våga testa sig fram. Visst har vi lärt oss grundpelarna på tandläkarprogrammet, men det är en hel del behandlingar som vi inte har fått göra eller någonsin kommer att få göra under utbildningen.

När jag jobbade som tandsköterska såg jag att tandläkarna gjorde mer avancerade behandlingar och då ställde jag frågan till dem. Hur vågar ni? Hur lärde ni er? Svaret jag fick var att man måste våga lita på sina kunskaper, fråga andra erfarna tandläkare och bara våga helt enkelt! Det är också på det sättet som vi tandläkare upptäcker våra styrkor och svagheter.

Som student är man ofta rädd för att det ska gå fel, för att man ska ta fel beslut eller för att man ska misslyckas. Det är okej att ha liknande känslor men det gäller att inte begränsa sig själv och inte låta dessa känslor styra över en. Var och en av oss har dolda talanger och allt har en mening. Även om vi inte lär oss alla behandlingar, tror jag att dessa fem år har format oss till att bli duktiga tandläkare som kommer att klara det mesta i framtiden.

I början kunde jag tycka att vissa kurser är onödiga att läsa på tandläkarprogrammet men nu i efterhand är jag mer än tacksam, för varenda liten föreläsning har ett syfte och en lärdom som jag kommer ta med mig för resten av livet som tandläkare. Det jag vill få fram är att budskapet ”fear less, try more” är något som vi dagligen bemöter. Till och med erfarna tandläkare kan få ovanliga fall som de måste hantera även om det känns osäkert.

Flera olika företag kom till skolan och höll kurs om implantat under sommarlovet. Det var frivilligt att vara med, men jag har ett stort intresse för implantat och åkte därför från Linköping till Stockholm för att delta. Vi fick först lära oss teorin för att sedan övergå till handson övningar där vi provade att sätta implantat på modell. Förutom kirurgidelen fick vi lära oss protetikdelen där vi tog avtryck på våra implantat. När dagen var slut fick vi diplom.

Det var ett av de roligaste momenten jag har gjort på utbildningen, som vill jag fortsätta göra även efter utbildningen, men det krävs flera kurser innan insättning på riktiga patienter.  Det var i alla fall enkelt och snabbt att sätta implantat på modell. Jag får se om jag kommer att tycka samma sak när jag och min klinikpartner observerar vår första implantat på en riktig patient.

Flera olika kurser är igång, bland annat farmakologi, oral radiologi och käkkirurgi. Det är mycket att tänka på och hålla koll på, men vi har klarat fyra år på utbildningen och endast ett år kvar. Jag har börjat planera mina patientbehandlingar och det är bara att ringa patienterna samt boka tider. Mitt mål är att bli klar så snabbt som möjligt för att kunna få ut min tillfälliga tandläkarlegitimation och jobba som tandläkare under termin 10. Nu ska jag tillbaka till livet som tandläkarstudent…

Vi hörs!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Mitt sommarlov

Blogg / Raghad Sami 5 aug 2021
Dela artikeln

Sommarlovet går i rasande fort. Kan tiden stanna? Hoppas att ni njuter av det härliga vädret som Sverige bjuder på.

En bild från Grekland

Början av mitt sommarlov spenderades i fina Grekland. Gud vad jag har saknat att känna lugnet, värmen och att bara vara och njuta av livet. Det var välförtjänt efter den tuffa terminen som vi har haft.

Efter resan påbörjade jag mitt sommarjobb som tandsköterska i Linköping och det är jag tacksam för. Jag är på en klinik där jag får se hur olika tandläkare arbetar och där det finns variation i behandlingsbehoven som patienterna har.

Det är bra med repetition för minnet att se olika behandlingar på en och samma dag jämfört med universitetet där det kan gå många dagar utan att ha utfört en viss typ av behandling. Pusselbitarna börjar falla på plats och det är roligt att känna sig mer självständig i arbetet som tandläkare.

Extraktion på mitt sommarjobb.

Tandläkarna på kliniken låter mig göra enklare behandlingar som att lägga bedövning, ta röntgen, utföra undersökningar och fyllningar, vilket jag uppskattar. Det är intressant att se speciella fall och det man har läst i litteraturen. Jag fick till exempel se blod i bedövningssprutan vid aspiration, facialispares på en patient, allergireaktioner, olika avvikelser i tändernas eruption, och utseende samt ortodontipatienter med svårare fall.

Förutom att samla på sig erfarenheter, träffar man nya kollegor och tandläkarstudenter från andra universitet och delar av landet som också jobbar som tandsköterskor. Diskussioner och jämförelser om utbildningarna, städerna och framtida planer är populära ämnen bland oss studenter.

Vad har jag för framtida planer?

Jag har mindre än ett år på mig att bestämma stad och klinik, men det lutar åt Östergötland.

Det allra viktigaste som kommer att vara avgörande vid val av jobb är en bra handledning. Vi behöver ha stöd i början och erfarna tandläkare som delar av sina kunskaper och tips.

Det första året är det viktigaste för att få en stabil grund anser jag. För mig är det även angeläget att välja en klinik med patienter med olika behandlingsbehov. Utveckling är det vi studenter strävar efter och därför är det bra att få möjligheten att träffa olika patienter för att bli duktig inom alla områden.

Sen är det till fördel om det är glada kollegor och team som bidrar till positiv känsla, det är ju i slutändan tandvården som vi kommer att tillbringa mest tid i förutom hemmet.

Bild från Grekland, Santorini.

Allas dröm i framtiden är att öppna en egen klinik, i alla fall en av mina största drömmar men dit är det en bit kvar, så låt oss gå tillbaka till nuet.

Vi har inte fått terminens schema än. Termin 9 kommer sätta igång och jag är mer än taggad. Gud vad jag ser fram emot detta år. Jag är mer än redo någonsin. Detta år är mitt år. Jag har kämpat sen jag kom hit till Sverige för att förverkliga denna tandläkardröm. Hoppas bara att hela drömmen går i uppfyllelse och jag får stå på scen och ta emot min tandläkarexamen ifrån Karolinska Institutet!

Jag längtar bara av att skriva detta, vi hörs när terminen har startat.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Min hjärna skriker sommarlov

Blogg / Raghad Sami 19 maj 2021
Dela artikeln

Hej alla fina läsare!

Termin 8 har varit en av de jobbigaste terminerna hittills. Efter påsklovet var det full fart igen. Flera prov, inlämningar och redovisningar bockades av och fler återstår. Förra veckan skrevs tentamen om ortodonti, läpp-käk-gomspalt och ortognat kirurgi.

Samarbetet mellan olika professioner för LKG barn

Fördjupning om LKG- barn väckte ett intresse för kirurgi och hur mycket skillnad en kirurg kan göra för dessa patienter. En profession räcker inte för att behandla alla patienter och just det är det roliga med tandläkaryrket. Samarbetet mellan olika yrken behövs för att ge den bästa behandlingen för just den patienten. Det fick vi lära oss under denna kurs, där vi fick se att LKG barn träffar bland annat allmäntandläkare, logopeder, plastikkirurger, ortodontister, käkkirurger och psykologer.

Svårigheterna är inte att förstå själva innehållet, utan tiden som inte räcker till. Jag vaknar klockan sju på morgonen, har en hel dag på kliniken och slutar vid 5. Återstående tid tillbringas åt studier och planering inför morgondagen.  Min hjärna skriker sommarlov. Tidigare terminer hade vi lediga dagar med självstudietid inför tentor. Slutet på denna termin har vi inga lediga studietider, utan för att hinna med har jag lagt tid dagligen efter skolan och på helger.

”I det här fallet fanns det inget att göra för att rädda tanden, så mitt första akutpass gick åt extraktion.”

Förra veckan hade vi vårt första akutpass och blev introducerade i denna kurs som kommer att pågå även nästa termin. Här är det viktigt att som tandläkarstudent lära känna patienten snabbt, ställa rätt diagnos och behandla det mest akuta för stunden.

En del av tanden som extraherades under akutpasset.

Min första akutpatient uppgav att den har haft smärta under en tvåveckorsperiod och att en del av tanden hade lossnat. Efter att jag tagit anamnes, gjort klinisk undersökning och tagit beslut, skrev jag upp mig på lärarkön. Läraren kom in i båset där jag kort berättade om allt jag hade kommit fram till. Läraren höll med, ställde frågor om varför jag har kommit fram till just den behandlingen och till slut sa läraren att jag har gjort rätt bedömning och rätt beslut. I det här fallet fanns det inget att göra för att rädda tanden, så mitt första akutpass gick åt extraktion.

Många patienter brukar vara oroliga för sjukdomar som berör kroppen, men sjukdomar i munhålan kan vara lika allvarliga och lika viktiga som resten av kroppen. Ibland är det försent att rädda en tand, som efter extraktion kommer att lämna en tom plats med bristande funktion, estetik, och framtida kostnader. Ibland kan det finnas cancer i munnen som inte upptäcks i tid, och är försent att behandla. Med det vill jag sagt att tänder och mun är centrala och betydelsefulla för allas livskvalité.

”Efter dessa år, förutom den odontologiska utvecklingen, lär man känna patienten på ett annat sätt och patienterna blir tacksamma att man har utfört stora behandlingar och förbättrat deras munhälsa.”

Vi tandläkarstudenter på Karolinska Institutet får patienter med stora och svåra behandlingsbehov. Detta eftersom majoriteten av patienterna inte har besökt tandvården på många år. Det är en fördel för oss att se många utmanande fall, eftersom det kommer att underlätta för oss i framtiden att ha sett många specialistfall och vara bekväma med framtida terapiplaneringar. Däremot kan det kännas tungt ibland att hinna sanera klart dessa patienter och börja från noll.

Jag har en patient som jag har följt sedan andra året på tandläkarutbildningen. Jag har lagat och rotbehandlat några tänder, och fokuserat mycket på profylaxbehandling. Det är roligt att se hela utvecklingsprocessen och patientens ökande motivation, som idag har möjliggjort att protetiska behandlingar kan utföras på patienten. Efter dessa år, förutom den odontologiska utvecklingen, lär man känna patienten på ett annat sätt och patienterna blir tacksamma att man har utfört stora behandlingar och förbättrat deras munhälsa.

Sista terminerna på tandläkarutbildningen är det mycket protetik som görs för att täcka kurskraven. Det är som att knyta ihop säcken, från att ha gjort undersökningar, lagningar till att slutligen göra protetik och vara med på implantat/parod kirurgi.

Digital scanning, nästa vecka målas pat onlay.

Jag och min klinikpartner har gått på implantatmöte, terapiplanerat vår implantatpatient och valt typ av implantat, märke och protetisk ersättning. Diskussioner kring typ av ben, kvalité på ben samt komplikationer görs på terapimötet. Även mätningar, och förslag om sinuslyft behövs eller inte diskuteras.

Implantat är ett intressant område som jag kan tänka mig att läsa kurser om i framtiden. Vi kommer tyvärr inte hinna vara med och assistera tandläkaren som ska utföra implantatoperation denna termin, utan det blir nästa termin istället. Dock har jag hunnit göra flera kronor denna termin och onlays, där jag har tagit digital scanning på min patient. Nästa vecka kommer jag att bestämma färg och måla onlays själv på skolans preklin. Det är spännande att få ha testat både manuellt och digitalt avtryck samt att få göra tandteknikerarbete som tandläkarstudent.

Preppat och cementerat två zirkoniakronor
Kort behandlingsgång för dessa:
1) Preppa bort gamla fyllningar
2) Karies under som excaverats till kariefrihet
3)kompositbyggnad på nytt
4) Prepp inför zirkonia kronor

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Tålamod och planering

Blogg / Raghad Sami 8 apr 2021
Dela artikeln

Hej alla underbara läsare!

Hoppas att ni har haft en bra påsk.

Vi har påsklov och jag har åkt till Linköping för att besöka familjen. Gud vad jag behövde detta lov. Dagarna innan det är lov känner man sig oftast sliten och utmattad. Kanske är det för att man är medveten om att lovet är nära? Eller börjar stressen och ansvaret bli för mycket att hantera?

Dagarna innan lovet har varit fullspäckade med flera kurser samtidigt och många kliniska pass.

Jag har många patienter på min patientlista och det är jag tacksam för, eftersom att jag får se mycket och lära mig en hel del. Dock är antalet kliniska pass begränsade och det gör att vi studenter känner oss stressade över att klara de behandlingar som vi har planerat.

”Det är ändå något som gläder en och äntligen känns det som att hårt arbete lönar sig i slutändan.”

I slutändan delas extra pass sista året för att hinna med, men det är ändå psykiskt påfrestande att uppleva tiden som otillräcklig. Det går inte heller alltid som planerat med patientbehandlingarna och förseningar kan förekomma. Dels kan det handla om att patienten är sjuk och inte kan komma på sina tider eller att oförväntade saker sker på kliniken. Till exempel att akut smärta på en annan tand gör att man måste dröja med den planerade behandlingen, eller att en temporär krona spricker och måste göras om.

En sak som jag insett är viktiga egenskaper att besitta som student är tålamod och planering. Det är lätt att bli frustrerad när man inte har kontroll över saker och ting, men man får inte glömma hur stor utveckling man har gjort sedan utbildningens start. Första gången jag kronpreppade en tand på en docka tog det mer än 3 timmar att bli klar. Förra veckan preppade jag två tänder för första gången på en patient där det tog 2.30 timmar. Det är ändå något som gläder en och äntligen känns det som att hårt arbete lönar sig i slutändan.

Här har jag rotbehandlat, pelar och kronförsett tanden. Roligt att följa hela processen på en och samma tand.

Förra veckan fick vi mail från klinikchef om att terminen är mot sitt slut. Att läsa detta fick mig att stanna till och andas. Vad har jag lärt mig på ett år? Varför känns det som att sista terminerna går så mycket snabbare än tidigare terminer? Svaren som jag kom fram till är att vi egentligen lärt oss mycket, bara att det sker i en snabb takt.

Vi har ändå behandlat barnpatienter, fått lära oss extrahera tänder, gjort rotbehandlingar, pelare, kronor, följt ortodontiska behandlingar och auskulterat färdiga tandläkare, lagat tänder, behandlat parodpatienter och lärt oss bettfysiologi.

”Det är spännande att äntligen få se hur operationen går till. Då blir teorin också enklare att förstå.”

Innan terminens slut ska jag och min klinikpartner ta in vår första implantatpatient, där vi kommer vara med på kirurgin. Det är spännande att äntligen få se hur operationen går till. Då blir teorin också enklare att förstå.

Här har vi lärt oss bocka olika trådar på ortodontipasset; riktigt utmanande måste jag säga.

På tal om implantat, skulle vi egentligen ha preklin och presentation av olika implantatföretag för längesedan men det blev inställt. Nu har vi fått besked om att presentationerna kommer att hållas under augusti månad och då ska vi studenter vara på plats.

Förutom studier, har jag sökt sommarjobb som tandsköterska och fått plats på två kliniker i Linköping. Det är sista sommaren som tandsköterska. Gud vad nervös jag blir av att skriva detta.

Under Termin 1 och 2 var allt man önskade att bli klar med studierna och nu när jag går termin 8 vill jag ändå pausa tiden, bara njuta av att vara student och slippa alla måsten. Nu börjar jag förstå alla färdiga tandläkare som en gång i tiden sa till mig att njuta av studietiden.

Tack för att ni läser min blogg, vi hörs!

En bild på mig och mina framtida kollegor. Vi skrev om olika ämnen som kommer finnas i skolans tidning, CAVUM.

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Min studieteknik

Blogg / Raghad Sami 24 feb 2021
Dela artikeln

Hej alla fina läsare!

Vi har flera sluttentamen den här terminen och nästa tenta som jag ska bocka av är Cariologi tentamen. Så här långt på utbildningen har jag klarat alla tentor på första försöket utan omtentor. Därför tänkte jag berätta om min studieteknik, speciellt för yngre terminare som kanske behöver lite tips.

1) Var med på alla föreläsningar! Det är viktigt att få en överblick av vad ämnet handlar om. Ibland kan jag tycka att det är svårt att förstå allt som sägs på föreläsningarna, men det är okej! Det blir tydligare när man går igenom föreläsningen på egen hand senare. Jag själv tycker att det är svårt att anteckna samtidigt som jag lyssnar. Därför brukar jag inte anteckna så mycket, men kan man göra flera saker samtidigt så rekommenderar jag att göra det.

2) Läs inte bara inför tentor. Det blir stressigt att lära sig allt inför en tenta bara några dagar innan. Jag brukar läsa långt i förväg, dels för att teorin ska fastna bättre och dels för att hjärnan ska behålla informationen under en längre period. I slutändan är det kunskap som ska man skall kunna även efter en tentamen. Ibland kan endast 20 minuter per dag vara tillräckligt för att skumläsa. Minnet blir så mycket bättre!

3) För att minnas viktiga begrepp inför tentor, så försöker jag att förknippa ord med personer eller saker i verkligheten. Till exempel om jag vill komma ihåg ordet mineralisationsstörning tänker jag på en viss person som har haft det.

4) Byt miljö! Jag föredrar att plugga ensam för att fokusera till 100 %, men ibland lär man sig av att diskutera med andra. Dock max tre personer. Annars tycker jag det blir för många diskussioner och leder till förvirring samt tidsslöseri. Det är även motiverande för mig att se någon annan vän studera samtidigt som jag. Att känna att vi är flera som är i samma sits och kan peppa varandra. Det är viktigt att se vad som passar en bäst. Starkare eller svagare ljus? Soffa eller stol? Hemma eller i skolan? Allt är individuellt!

5) Anteckna för hand! Många använder datorer nuförtiden, men personligen tycker jag att jag minns bäst och lär mig bäst genom att skriva för hand också. Det är bra att ha struktur och att ha en anteckningsbok för varje ämne. Det underlättar även i framtiden att kunna gå tillbaka och läsa sina anteckningar från tidigare terminer. Att rita ibland är också en bra komplettering och hjälper hjärnan att komma ihåg bättre.

6) Lär dig inte endast gamla tentor! Jag börjar med att läsa föreläsningar, sammanfattningar, och ibland böcker. Sist av allt går jag igenom gamla tentor. Dels för att förstå ämnet och inte bara lära sig svaren utantill men även för att kunna mer om ämnet. För mig handlar det inte om att klara tentan eller inte utan för mig handlar det om att lära mig, förstå och kunna så mycket som möjligt. Viktigare att tänka att den informationen som jag lär mig nu ska jag tillämpa i mitt kliniska arbete längre fram.

7) Motivationen är inte alltid på topp, särskilt under vintern. Därför brukar jag ta break när jag känner att jag inte orkar. Jag unnar mig något och tänker att jag har förtjänat det här. Små saker kan förändra ens välmående! Bara att fika med en vän eller titta på en serie kan hjälpa. Det hjälper inte att läsa flera timmar i rad när man inte har ork. Bättre att vara effektiv än att spendera tid i onödan.

8) Var nyfiken! Våga fråga! Jag ställer frågor till lärare på sal, andra studenter och tandläkare. Det är okej att inte kunna allt. Jag har inte någon som är tandläkare i familjen och därför är detta ett nytt område för mig, och säkert för flera av oss. Det tar tid att lära sig allt om tänder. Det är inte konstigt att man har hundratals funderingar och ju mer vi läser desto mer inser jag hur mycket mer det finns att lära sig. Ett tips som jag rekommenderar är att skriva ner vad ni har lärt er efter varje kliniskt pass! Det har jag gjort sedan termin 6/7. Lärare på sal kan ge massor med tips, åsikter och annat under en behandlingsgång och när jag kommer hem skriver jag ner allt. På det sättet kan man gå tillbaka och se vad man har gjort. Det är inte lätt att komma ihåg allt lärarna säger när en annan ny behandling påbörjas.

9) Sist men inte minst, det är inte fel att skriva en omtenta. Det finns flera anledningar till varför någon får en omtenta! Träning ger färdighet! Repetition är kunskapens moder!

Ha det bäst, vi hörs!

/Raghad Sami, termin 8.

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Dags att planera för klinikpassen

Blogg / Raghad Sami 13 jan 2021
Dela artikeln

Nytt år, nya tag, nya möjligheter. 2020 har varit ett jobbigt år för oss alla på många olika sätt. Många av oss har förlorat någon nära vilket såklart är tråkigt. Ingen av oss visste att vi någon gång skulle vara rädda för att gå ut bland människor, tänka på avstånd samt hygien för att rädda vårt liv.

Ett kapitel är avslutat med många positiva och negativa upplevelser. Vi har trots allt kunnat reflektera över vårt liv och uppskatta livet mer än någonsin utan att ta en dag för given. Tack 2020 för alla lärdomar och hej 2021 som förhoppningsvis är ljuset i den mörka tunneln.

En bild från första terminen.

Jag har just börjat termin 8. Vänta?! TERMIN 8! Det låter sjukt i mina öron. Vad hände med tiden? Jag minns första dagen på utbildningen som om det vore igår. Alla satt nervösa, blev uppropade och därefter skulle vi iväg på nollning/läger och samla på oss minnen för livet. Nu saknar man alla fester och event man kunde gå på under början av utbildningen. Jag hoppas att vaccinationen fungerar och att vi kan minnas covid-19 som historia. Jag vill ändå ta examen som i gamla tider, med examensceremoni och massa firanden! Det är kanske tidigt att prata om det men Gud vad jag längtar ändå!

Vår kurs missade en hel del kliniska pass under termin 6 och därför ligger många efter med de praktiska momenten. Kliniken är igång, stressen är igång och jag startar terminen med planering.

Jag och min klinikpartner har delat klinikpassen för denna termin och det är dags att planera vilka patientbehandlingar som ska göras, ringa patienter och boka tider samt sätta igång behandlingarna. Vi har sedan termin 1 på Karoliniska Institutet en klinikpartner, och man jobbar två och två under hela utbildningen. Det underlättar mycket som student att kunna fokusera på behandlingen där den ena arbetar som tandläkare och den andra som tandsköterska/ assistent under hela passet.

Vi har 20 klinikpass var denna termin och dessa ska utnyttjas till max. Förra terminens pass gick åt till att ta emot nya patienter, göra undersökningar och saneringar, allt från mekanisk infektionsbehandling till fyllningar och terapimöten.

Denna termin ska jag fokusera på att göra protetiska behandlingar (kronor, broar, proteser) och endodontiska behandlingar. Vi får se hur mycket vi kommer att hinna med, eftersom kliniktiderna har förkortats på grund av covid-19.

Ansvaret blir större och större för studenten ju närmare examen vi kommer. Det är 100 saker som pågår i hjärnan just nu och så mycket att hålla koll på som student. Allt ifrån att planera och boka tider till att gå till gipsrummet och slå ut gipsmodellen. Dock ska man inte glömma hälsan och att bland all stress hitta tid till träning, sömn och egen tid.

För att klara av livet som student och livet allmänt finns det några saker som jag tycker har hjälpt mig och dessa är följande:

 • Ändra din uppfattning: Se varje situation som en lärdom och ha hopp om att det finns ett ljus i slutet av varje tunnel.
 • Se det positiva i allt negativa: man växer som person och lär sig att hitta något bra i varje motgång, som får en att stå på egna ben igen. Till exempel om du som student får en patient som inte behöver de behandlingar som täcker dina kurskrav. I stället för att tänka negativt kan du istället tänka är att du faktiskt hjälper en annan människa, och att hjälpa människor är en passion för mig och ger alltid tillbaka tacksamhet, kärlek och glädje från en annan människa.
 • Ha inte allt för höga förväntningar: Visst vill man alltid ha det bästa för sig själv, och vara sitt bästa jag. Men det gäller att inte glömma att vi går på universitetet för att just lära oss. Det går visst att misslyckas, att inte klara en tenta eller att inte göra den bästa fyllningen för första gången. Hellre att man gör misstag under utbildningen än sen som färdig tandläkare. Har man gjort några fel, ja då vet man hur man ska lösa dem och till och med undvika dem helt nästa gång.
 • Det är okej att må dåligt: Alla kan ha mindre bra dagar, och alla kan må dåligt. Det gäller bara att inte ge upp utan komma tillbaka starkare än någonsin.
 • Föreställ dig ditt liv om 10 år: Det är värt allt slit och alla jobbiga dagar som en student kan uppleva för visst kommer du bli en tandläkare bara du vill. Allt är tillfälligt och allt kommer att lösa sig. Ingen specialist eller övertandläkare har kommit långt utan misslyckanden och frågetecken på vägen.
 • Se det roliga i att vara student: Inget stort ansvar, och att få tre månaders sommarlov är bland det bästa som finns. Det kommer vi sakna i framtiden.
 • Var tacksam: Glöm inte att du en dag kämpade för att komma dit du är idag och ta inte det du har för givet.
 • Du kan komma långt: framgång är på väg, men för att uppnå stora drömmar i livet måste man gå igenom jobbiga perioder i sitt liv och dit ska jag som student om jag har viljan, kunskapen och drömmen.

En bild från första dagen på utbildningen

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Hur ser livet som tandläkare ut?

Blogg / Raghad Sami 16 dec 2020
Dela artikeln

Hej på er!

Som tandläkarstudent har man många funderingar kring hur livet som tandläkare kommer att se ut och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid val av arbetsplats. Därför har jag intervjuat tre tandläkare som har ställt upp och svarat på några frågor som jag tycker är intressanta. Tack till alla tandläkare som har kunnat besvara mina frågor.

Fereshteha Ahmadzai, tandläkare som har jobbat i några år.

Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?

– Alla människor man lärt känna under utbildningens gång.

Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?

– Njut av studentlivet, allt annat ordnar sig. Hitta din egen studieteknik, gör det som passar just dig. Bara du vet hur du lär dig bäst.

Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?

– För mig var det viktigaste att hitta en arbetsplats där jag trivs med mina kollegor, och att jag får möjlighet att vara med och påverka.

På vilket sätt hade utbildningen kunnat vara bättre?

– Mer kliniskt arbete med patienter och fler handledare/lärare på sal. Att få jobba ute på en riktig klinik i en större uträckning med handledning och inte bara på en studentklinik.

När börjar man känna sig som en säker och rutinerad tandläkare efter examen?

– Det tar tid, ha tålamod, var öppen för de möjligheter som kommer på vägen. Tandläkaryrket är ett livslångt lärande. Våga fråga om hjälp/råd. Man ska inte kunna och veta allt.

Vad är det bästa med tandläkaryrket?

– Finns mycket bra med tandläkaryrket. Att få träffa så många olika människor i mitt yrke, från de små till de äldre. Jag får hålla på med det jag gillar varje dag. Man slutar aldrig att lära sig nya saker. Man utvecklas både kliniskt och personligt. Oändligt valmöjligheter och olika typer av inriktningar/områden.

Anonym, tandläkare som har jobbat i några år.

Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?

– Studentlivet på KI var det absolut bästa, relationen mellan lärarna o studenterna var bra också.

Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?

– Att fokusera på de praktiska bitarna, att försöka jobba som tandsköterska under tiden man pluggar och även som tandläkare på tillfällig legitimation när man går sista terminen för att det underlättar enormt när man väl ska börja jobba som tandläkare sen.

Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?

– Det var viktigt att ha en bra arbetsmiljö, utan stress och med duktiga kollegor att ta hjälp av. Ledning som satsar på utbildningar så man kan utvecklas var också viktigt för mig.

Vad har varit största skillnaden gällande utbildning och arbetslivet?

– Skillnaden är att man som tandläkare måste agera snabbt i arbetslivet. Många beslut tas på korta tider under en och samma dag som legitimerad tandläkare.

Vad saknar du?

– Jag saknar friheten att bestämma mina arbetstider då jag är anställd och har inte lika mycket frihet som man har som student.

När börjar man känna sig som en säker och rutinerad tandläkare efter examen?

– Efter ett och ett halvt till två år.

Motsvarar tandläkaryrket dina förväntningar?

– Ja det tycker jag. Jag ville inte bli tandläkare från början, men idag är jag väldigt nöjd med mitt val.

Vad är det bästa med tandläkaryrket?

– Det bästa är att kunna hjälpa människor dagligen och det är en glädjande känsla.

Vad är svårigheterna med tandläkaryrket?

– Tandvårdsrädda patienter och att hantera gråtande barn.

Rafel Jabbar, nyutexaminerad tandläkare som har jobbat i tre månader

Vad har varit det bästa med tandläkarprogrammet?

–  Det bästa med tandläkarprogrammet har varit kombinationen av teori och praktik. Man har kunnat tillämpa teoretiska kunskaper i kliniska verksamheten.

Vilka tips ger du till oss tandläkarstudenter?

– De tips jag har för er studenter är att ta vara på varje minut, på sal och på föreläsningar, på lunchrasterna och på allt annat. Var aktiv under föreläsningar och på klinik, för det hjälper mycket som nyutexaminerad tandläkare. Det är viktigt att ha med sig teoretiska och kliniska kunskaper i bagaget.

– Ett annat tips är gå på alla event, alla sittningar som skolan arrangerar (när covid19 är över)!

– Plugga ihop med flera studenter tillsammans innan tentor, för det kan hjälpa er att bolla idéer med varandra och komplettera varandras kunskaper.

Vilka faktorer var viktigast enligt dig när du skulle söka jobb som tandläkare?

– De viktigaste faktorerna för mig var att ha en erfaren handledare. En erfaren och duktig tandsköterska samt avståndet hem. Som nyutexaminerad är man inte van vid tempot och de nya omständigheterna, därför blir jag trött efter jobbet och vill ha nära hem. En erfaren handledare och tandsköterska strävade jag efter, för i början är det mycket nytt och mycket att ta in. Därför är det viktigt att kunna få möjligheten att ha stöd och extra hjälp i början.

Vad har varit största skillnaden gällande utbildning och arbetslivet.

– Största skillnaden har varit är att jag som nyutexaminerad tandläkare har ett stort ansvar. Jag ansvarar för rätt behandling och att ta små samt stora beslut. På universitetet har man också ansvar över de patienter som man behandlar men det största ansvaret har handledarna på sal. Under studietiden kunde man ha studiedagar eller lediga dagar, där man bestämmer mer över sin vardag men nu är man mer bunden till sitt jobb. Visst hade man tentor och det fanns perioder där man behövde även studera under helger, men man hade ändå fler fria dagar.

Vad saknar du?

– Luncherna med mina vänner, mina kurskamrater, att diskutera med mina vänner hur kliniska pass har varit eller hur tentan gick. De tider som man gick efter tentan för att fira att tentan är över.

Vad saknar du inte?

– Jag saknar inte att studera inför tentorna, stressen och oron man kände.

Motsvarar tandläkaryrket dina förväntningar?

– Ja, det är mycket ansvar precis så som jag har förväntat mig. Som tandläkare ska man vara kunnig, duktig, skicklig och tydlig och alla dessa egenskaper utvecklas hos en mer och mer.

Hur känns det att du tog examen under pandemin?

– Under mina 5 år har jag sett fram emot examensdagen i Aula Medica som alla andra, men på grund av Covid 19 blev det en digital examensceremoni, men trots det blev det en lyckad dag. Vi var på en takbar i Stockholm och skålade för den stora dagen.

”Jag ser framemot att cementera pelaren och kronan nästa termin.”

Det är mitt sista blogginlägg för denna termin. Slutet på termin 7 har varit tufft för oss studenter. Examinationer som vi har bockat av är tentor i avtagbar protetik, ortodonti och implantat.

Jag har även gjort min första pelarprepp och det gick bättre än förväntat. Det har trots allt gått lång tid sedan vi fick träna på dockor och att göra det för första gången på patient kräver att man som student går igenom sina anteckningar och repeterar hur behandlingsgenomgången går till steg för steg. Det underlättar mycket för både mig själv, patienten i stolen och läraren. Jag ser framemot att cementera pelaren och kronan nästa termin.

Som ni läser, hjärnan behöver vila och som tur är har vi snart jullov som ska tillbringas i Linköping med min familj.

Jag önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Mycket faller på plats

Blogg / Raghad Sami 10 nov 2020
Dela artikeln

Det är mycket som händer just nu, jag har fått göra saker som jag inte har gjort tidigare under utbildningen.

Jag har extraherat mina två första tänder. Första extraktionen gick till på ett enkelt och smidigt sätt.  Andra extraktionen var svårare, då tanden inte ville röra på sig, trots mycket arbete. Till slut kom jag och läraren överens om att separera tandens rötter. Därefter fick jag svettas en hel del för att få ut rötterna. Jag lyckades få ut två hela rötter utan fraktur av roten. Patienten blev överraskad över att jag lyckades ta ut tanden, för annars hade det kunnat bli en operation.

När patienten träffade mig för första gången innan han klev in i båset, frågade han mig om det är just jag som ska extrahera hans tand med tanke på att jag ser liten och ung ut. Jag log och insisterade på att han är i trygga händer. Extraktion handlar inte om styrka eller hur hårt man tar tag i tången, utan det är tekniken som är av stor betydelse.

Jag efter extraktionspasset.

Efter borttagning av tanden, gjorde jag en kryssutur. Tidigare hade vi ju endast tränat på griskäkar. Det är såklart annorlunda den här gången, för att vi måste vara mycket mer noggranna, speciellt i underkäken där det finns kärl och nerver i munbotten. Innan patienten kommer in, brukar jag gå igenom anamnes, tandens diagnos som ska extraheras, var anestesin ska läggas, vilka instrument/verktyg, teknik som jag ska använda mig av samt risker med extraktionen just för den enskilda tanden. Läraren kommer in och jag berättar det jag har kommit fram till. På det sättet känner man sig mycket säkrare och är redo när patient är i rummet.

Från en ortodonti demonstration.

För första gången fick jag dessutom avbonda en tandställning och sätta retainer uk front lingualt på ortodonti passet. Patienten hoppade av glädje av att få sin tandställning borttagen. Hon blev så pass glad att hon blev tårögd för resultatet hon fick. Det får tandläkaren i sin tur att känna glädje över att ha gjort en insats och bidragit till någon annans leende.

När det blir återbud får vi assistera tandläkare som är under pågående specialistutbildning. De berättar för oss om patientens historik innan tandställningen och hur långt de har kommit med sin behandling. Det finns alltid något att göra och hjälpa till med under dessa ortodontimoment.

Jag har även haft två terapimöten. Terapimöten har man för att tillsammans med studenter och protetiker gå igenom olika patientfall och komma överens om en optimal behandling. Man har som regel terapimöten om det ska göras mer än en krona på en patient. Det är ett lärorikt tillfälle, där studenten redovisar för sin patient och föreslår olika behandlingsalternativ.

Därefter kommer patienten in i båset, lärarna tittar på patienten och beslutar en lämplig behandling. Även om man vill göra en specifik behandling så kan det bli ett nej när förslaget diskuteras på terapimötet. Det är många aspekter som man ska ta hänsyn till och det kan vara en liten detalj som gör att terapiförslaget inte går igenom. Det är också fördelaktigt att det finns flera lärare på plats som bekräftar det man har kommit fram.  Det som är positivt är att lärarna förklarar vilka svårigheter som studenten kommer att möta under behandlingsgången samt ger tips för att klara av dessa svårigheter. Jag kommer att göra kronor och en partial protes på min patient men innan dess behöver jag sanera klart patienten.

Olika klammerplåt och aktivatorer från ortodontipasset.

Förutom det har jag bockat av en tenta i avtagbar protetik. Det är en tenta som man behöver nöta in mycket information om och kunna många arbetsgångar för olika typer av proteser. Det blev mycket ritningar och färgglada färger på tentan. Hoppas att vi alla studenter blir godkända. Vi kämpar på!

Termin 7- det är mycket nytt och spännande som pågår under denna termin. Det är nu som vi äntligen tillämpar de kunskaper i teori och praktik som vi har lärt oss under början av utbildningen. Mycket börjar falla på plats och för varje dag som går så lär jag mig nytt, och det är det jag älskar med vårt yrket. Att man aldrig blir fullärd.

De kommande veckorna kommer jag påbörja preparationen för de kronor som jag ska göra på min patient.

Tills dess önskar jag er en fortsatt bra dag!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Första rotbehandlingen

Blogg / Raghad Sami 19 okt 2020
Dela artikeln

Dagarna passerar och vintern är på väg. Allt i skolan går bra. För några dagar sedan gjorde jag min första rotbehandling och det är annorlunda mot att göra det på plasttänder. En hel del teoretisk kunskap behövde repeteras då vi läste endodont i termin 5.

Rotbehandlingar kan vara komplext att utföra av den anledningen att man jobbar i ett område som man inte ser med ögat. Däremot finns det ju röntgenbilder att tillgå. Det är brist på patienter som behöver rotbehandling i skolan, så jag hade tur att jag fick en patient som behövde detta.

Här lärde vi oss kefalometri- ortodonti, mätningar för att få detaljerad information.

Vi har haft våra första ortodonti- och pedodontipatienter, vilket har varit väldigt lärorikt. Nu har vi fått mer förståelse för bettets relation, dess funktion och olika behandlingsalternativ.

Mitt tidigare intresse för ortodonti har vuxit sig starkare. I samband med att vi läser ortodonti har min egen tandställning blivit borttagen. Det är en behandling som involverar många aspekter. Bland annat är det bettfysiologiska, men även estetiska och psykiska aspekter som är inblandade och just därför tycker jag att ortodonti är väldigt roligt.

På pedodonti har vi hittills endast haft undersökningar på barn, men det kommer fler behandlingar i november.

Här fick vi se ett exempel på hur en protes kan se ut.

Vi har börjat med avtagbar protetik-kursen, och där har vi lärt oss att rita proteser samt vikten av god kommunikation med en tandtekniker. Här finns det ingen exakt regel på hur en protes ska se ut för att passa alla patienter, utan vi har lärt att proteser kan se väldigt olika ut och allt är individuellt beroende på hur restbettet ser ut, men mycket handlar om krafter och stabilitet vad gäller proteser.

Detta gör en tandtekniker för framställning av en protes.

Kurskravstressen är igång. Man ser och hör hur alla pratar om kurskrav och hur mycket man har hunnit göra, vilket är okej men det är viktigt att inte glömma att stanna upp och reflektera över varför man gör kurskraven.

Det är studentens ansvar att bli klar med kurskraven, men jag tycker att allt hade varit enklare om vi inte tänkte på detta lika mycket som vi gör idag.

Det är lätt att glömma att lära sig på vägen när man endast fokuserar på att bli klar med saker, och i slutändan kommer vi alla bli klara men det viktigaste är att vi har samlat på oss erfarenheter också.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Hur ska man bli en duktig tandläkare?

Blogg / Raghad Sami 3 sep 2020
Dela artikeln

Sommarlovet är slut och vi började skolan igen 31 augusti. Äntligen fick vi några riktigt varma dagar i augusti vilket har spenderats i Varamobadet. Där är det helt underbart eftersom det ger en utomlandskänsla.

Jag är taggad på ett nytt år på tandläkarprogrammet, vilket kommer bli spännande. Jag är tacksam över att man får gå en gratis utbildning i Sverige och framför allt är jag tacksam över att jag har kommit in på min drömutbildning. Man ska inte ta den möjligheten för givet.

En sak som jag ofta på är hur man ska lyckas som tandläkare. Hur ska man bli en duktig tandläkare? Ligger ansvaret på studenten? Spelar val av högskola/universitet någon roll? Eller är det lärarnas uppgift?

Några punkter jag har kommit fram till är följande:

 • Som tandläkare ska man tycka om sitt jobb, det är också då som man jobbar helhjärtat. Man ser inte jobbet längre som ett måste utan mer som något roligt.
 • Som tandläkare ska man vara medveten om sina brister, det är bättre att man vet att man är sämre på ett visst område och faktiskt frågar eller skickar remiss än att tro att man kan allt. Möjligheter till utveckling finns alltid.
 • Man ser patienten som en människa och inte en kund – visst vill man tjäna pengar och få tillbaka för allt hårt arbete man gör, men att endast tänka på detta är ett stort fel som många gör. Man ska ha empati för sin medmänniska och tänka på ekonomin senare. Det är människor med olika sjukdomar som man behandlar och i slutändan är det inte bara en tand som vi skall behandla, utan det är så mycket mer som är inblandat. Varje människa är unik och behandlas individuellt. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad helt enkelt.
 • Även om man är världens bästa på att göra en krona eller en fyllning så kommer man inte komma långt om man inte är en social tandläkare. Man möter patienter, kollegor dagligen och därför spelar kommunikationen stor roll.
 • Man ska vara ärlig mot sig själv och mot sina patienter vad gäller behandling, priser och annat.
 • Inte ge upp – ingen kan bli duktig över en natt. En lärare på KI sa till mig: ”När du får körkortet så är du inte klar där, utan måste öva öva öva för att bli säkrare och säkrare med tiden”. Jag tycker att man även som nyexaminerad tandläkare ska läsa extra kurser för att vara uppdaterad.
 • Visst kan val av universitet också påverka hur duktig man blir, eftersom alla universitet har olika upplägg och olika antal kliniktimmar, men trots detta tror jag inte att val av universitet är en avgörande faktor, utan har man viljan och ansvaret som student så räcker det för att ta sig långt.

Tanduppsättning + protes på preklin

Redan nästa vecka kommer vi ta in våra första protetikpatienter, vilket jag ser framemot. Planen är att göra en krona och eventuellt en pelare.

Vi kommer även läsa om ämnet ortodonti som ligger mig nära hjärtat. Vad jag har hört är att ortodonti är komplicerat men intressant.

Pedodonti är igång, ser framemot att träffa alla barn

Förutom det kommer jag att få exa min allra första tand och så kommer vi börja lära oss om barntandvård. Jag älskar barn vilket kommer bli roligt men som tandläkare måste man vara väldigt tålmodig och förstående för att jobba med dem. Man måste även ha sina egna sätt som gör att barnet kan samarbeta med tandläkaren.

Tiden går snabbt, tre år har passerat och två till väntar. Grattis till alla nya tandläkarstudenter som har kommit in! Mina bästa tips är att inte stressa, läsa i tid och njuta av varje dag. Det är många minnen som man kommer ta med sig för alltid. Allt löser sig bara man vill.

Färdig protes, nu är det bara att göra allt vi har lärt oss på riktiga patienter.

Jag minns att jag grät för att jag inte klarade praktiska röntgenprovet, vilket är förståeligt därför att detta var första omprovet för mig. Idag kan jag skratta åt att jag grät över något sådant, för att man inte kan förvänta sig att det går bra alla gånger och ju mer man tränar desto bättre blir man.

Dessutom ska man inte jämföra sig med sina kamrater. Ibland får man svårare fall vilket gör att man inte klarar på första försöket men det innebär inte att man är sämre för det.

Var redo för mycket skratt, svett och tårar på denna utbildning. En dag kan man känna sig som den bästa tandläkarstudenten i världen och en annan dag står man där, mår dåligt och ser svårigheterna i det här.

 

 

 

 

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Sommarskola

Blogg / Raghad Sami 10 jun 2020
Dela artikeln

Sommarskola är igång och kommer att pågå under hela juni månad. Det känns bra att komma tillbaka till skolan efter en lång frånvaro. Man har verkligen saknat alla kurskamrater, lärare och framför allt utbildningen.

helprotes

Från helproteskursen

Vi jobbar för fullt med protetik, där vi har sista delen som är helproteskursen. Vi har gjort hemtentor inom parodontit, att utvecklas till tandläkare kursen, och det har fungerat ändå.

Hemtentorna har varit svårare än vanliga salstentor vilket är förståeligt med tanke på att vi skriver hemifrån. Det är ofattbart att vi snart är klara med preklin och kan utföra alla behandlingar på patienter.

Till hösten kommer jag göra min första krona, vilket jag ser fram emot. Dessutom så har jag gjort en hel del fyllningar på mina patienter och det gör mig riktigt glad för att vi närmar oss våran roll som tandläkare.

Många undrar hur jag kom in på tandläkarprogrammet, så här berättar jag min historia.

Jag är ursprungligen ifrån Irak och kom till Sverige när jag var 10 år gammal. Vi flydde ifrån Irak på grund av krig.

Sedan barndomen har jag tyckt om att gå i skolan, lära mig och studera mycket. Det är alltid svårt att komma till ett nytt land, där allt är nytt.

Jag visste inte att jag ville bli tandläkare utan hade bara som mål att få högsta betyg i skolan för att komma in på läkarutbildningen.

Jag gick på språkskola när jag kom till Sverige för att lära mig språket. Jag läste böcker varje dag för att bli bättre på det.

Därefter kunde jag gå i en vanlig skola (grundskolan). Det har inte alltid varit lätt, men lägger man mycket tid så går det i slutändan.

Jag valde att läsa naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Där kom svårigheten att välja framtida yrke eftersom jag upptäckte att jag var intresserad av alla ämnen på gymnasiet. Jag tänkte inte så mycket mer på det, utan det enda jag fokuserade på är att bli bra på alla ämnen, och få högsta betyg.

Mitt liv bestod av att plugga varje dag efter skolan, inte bara inför tentaperioder. Jag hade inte så mycket tid för annat. Efter mycket kämpande så lyckades jag få ett väldigt högt meritvärde, men inte tillräckligt för att komma in på läkarprogrammet.

Jag funderade då på andra utbildningar, som civilingenjör eller jurist men det kändes inte rätt innerst inne. Jag ville inte heller höja mina betyg för att jag tyckte att jag ändå hade väldigt bra betyg.

Jag väntade sex månader efter studenten och började jobba istället. Därefter började jag läsa lite om tandläkaryrket och fick ett intresse för yrket. Jag hade även några vänner som pluggade till tandläkare och berättade lite om utbildningen.

”Efter endast två veckor så kände jag nej, det är tandläkare jag vill bli och tackade nej till platsen på läkarprogrammet.”

Till vårterminen sökte jag till tandläkarprogrammet i Göteborg och kom in på, så jag flyttade dit. Det kändes bra men det var lite långt till Linköping (där familjen bor), så jag bestämde mig direkt efter 6 månader att söka till Karolinska och jag kom in.

Jag kunde tillgodoräkna mig några kurser vilket var jättebra. Efter att jag hade gått två terminer på tandläkarprogrammet kom jag äntligen på läkarprogrammet i Linköping, och då hade jag beslutsångest.

Jag började trivas som tandläkarstudent och kände att det var rätt. Jag bestämde mig för att läsa läkarprogrammet parallellt med tandläkarprogrammet för att känna och fundera lite. Efter endast två veckor så kände jag nej, det är tandläkare jag vill bli och tackade nej till platsen på läkarprogrammet.

Jag är så tacksam att jag idag valde att fortsätta som tandläkare, för att det är mer jag. Jag älskar att man kombinerar teori med praktik. Även företagande och intresset för ortodonti var avgörande faktorer för mig.

Alla som inte har kommit in på era drömutbildningar än, sluta aldrig försöka och fortsätt kämpa så är du i mål en dag.

Vi har börjat med våra examensarbeten. Det har inte varit lätt att hitta handledare på grund av omständigheterna kring Corona.

Jag ville skriva om ortodonti och hade redan planerat vad jag ville skriva om, men det var svårt att hitta handledare så jag bestämde mig för att skriva om bettfysiologi istället.

Prepp för MK-krona

Prepp för MK-krona

Jag och min klinikpartner kommer att skriva om stress och orofacial smärta hos tandläkarstudenter och eventuellt jämföra med en annan utbildning.

Vi kommer att ta reda på om smärtan/stressen ökar ju längre tid man har gått på tandläkarutbildningen.

Trots att det inte blev ortodonti så tycker jag att bettfysiologi är ett intressant ämne så är väldigt nöjd över vårt val och ser framemot vårt arbete.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Livet på distans

Blogg / Raghad Sami 6 maj 2020
Dela artikeln

Det är fortfarande ingen skola för oss. Vi har haft zoomföreläsningar och några inlämningsuppgifter som vi har fått jobba med hemifrån. Målet är att kunna göra så mycket som möjligt på distans men det är inte alltid lätt.

Saknar <3 Här utförde vi parodontal kirurgi på griskäkar

Just nu jobbar lärarna för fullt för att studenter som går sista terminen ska ta examen, vilket är förståeligt att de prioriteras. Zoomföreläsningar har fungerat bra hittills och det är bra lösning framöver.

Lärare planerar just nu vilka kurser som vi kan läsa under den här perioden och om det går att flytta på teoretiska kurser som vi egentligen läser under senare termin, men det är också en ekonomisk fråga. Det blir lite krångligt med CSN och därför har vi inte fått något tydligt svar ännu.

Planer finns om att förlänga terminen och då får man gå till skolan under sommaren (juni eller augusti), vilket man har delade åsikter om. Många har planerat sommarjobb, resor eller bröllop och då blir det svårt att gå till skolan under sommaren.

”Vi blir ändå oroliga för i slutändan är en stor del av vår utbildning praktisk.”

De flesta i vår klass förstår situationen kring Coronavirus och att vi behöver stanna hemma just nu, men vi blir ändå oroliga för i slutändan är en stor del av vår utbildning praktisk. Det går bara inte att skjuta på det hur länge som helst, eftersom vi måste bli klara med kurskrav och framför allt lära oss praktiska moment för att gå vidare.

Termin 6 på tandläkarprogrammet är sista terminen där man har preklin, det vill säga träna på dockor. Vi är ju klara med karies, endo och delvis protetik (några moment kvar på preklin). Efter det har man bara patienter på sal. Prepprovet och protetiktentan är avklarade, så förhoppningsvis kommer vi kunna börja göra kronor/broar efter sommaren.

Det är såklart ett problem att vi inte kan fortsätta vår utbildning som innan, men samtidigt ska vi inte glömma att det här är ett litet problem just nu. Många förlorar sina nära och kära dessa tider. Då ska man ändå vara tacksam över livet.

Det är den här tiden som man ska tänka vad som egentligen är viktigt i livet, att inte klaga för mycket och uppskatta allt mer, vilket har varit svårt för många i det stressiga livet.

Coronaviruset har fått många att stanna upp, reflektera och ändra på sig själva. Det är en lärdom som vi alla ska ta del av när allt är som vanligt igen.

Ta hand om er!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera
Raghad Sami
Raghad Sami
Raghad Sami går nionde terminen på tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Hon beskriver sig som en social, positiv och glad person som älskar tandläkaryrket. Hon bloggar om vad det innebär att vara tandläkarstudent, vägen dit, vad man läser, och mycket annat intressant.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch