Studentkliniken sporrar

Blogg / Kevin Nguyen 5 mar 2020
Dela artikeln

Skoldagarna går, pluggkvällarna flyger förbi och lyckligtvis går vi mot ljusare tider. Det går rykten om att sjunde terminen på tandläkarprogrammet i Umeå ska vara en av de tuffaste av alla, främst på grund av fullpackat schema, mycket klinik och administrativt arbete, tentor, inlämningar, seminarium, examensarbete, stadie-examination etcetera.

Studentkliniken Umeå

Här på simuleringskliniken övar vi inför patientbehandlingar.

Hursomhelst har vi på studentkliniken i dagsläget fått behandla en hel del patienter, och vi känner oss lite mer varma i kläderna. Vi får möta olika patienter med skilda problem, men den gemensamma nämnaren är att de alla är intresserade av att få gå på undersökningar och behandlingar hos oss studenter. Det kan dels bero på det billiga priset och dels på att de tycker det är kul att få bidra till undervisningen. Det är inte sällan som man får höra från patienterna att de känner sig väl omhändertagna hos studenter. Andra menar att de äntligen får känna sig hörda när de går till oss.

I och med att vi behöver få in fler patienter till Studentkliniken i Umeå har skolan ändrat på enhetstaxan sedan slutet av januari 2020. Patienterna får numera betala 200 kr som besöksavgift per besök oavsett åtgärd. Efter tre besök blir det helt kostnadsfritt i ett helt år. Med andra ord betalar patienterna som mest 600 kr per år vilket är en chockerande nyhet för både patienter och studenter. Det är en win-win situation då patienterna blir glada och vi studenter får fler patienter att jobba med.

I skolan blir vi ständigt påminda om att vi faktiskt utbildar oss till tandläkare och inte ”tandborrare”. Vi ska av den anledningen applicera våra odontologiska kunskaper och försöka se sjukdomar från ett djupare perspektiv. Utbildningen är upplagd så att vi först får lära oss att borra i plasttänder utan förståelsen att först ha förståelse för varför, vilket kan tyckas vara omvänd ordning i utbildningsplanen.

Jag uppskattar att vi nu under utbildningen får möjlighet att verkligen gräva oss djupt in i varje patientens situation så att vi får en så bred uppfattning som möjligt. Det utförs många salivprov, genomgång av Cariogram, kostanamnes, kvalificerade rådgivningar, motiverande samtal och så vidare.

Det är tillfällen där man får vara lite som en detektiv och försöka klura ut de djupa bakomliggande orsakerna till sjukdomsutvecklingen. Sådana tillfällen sporrar mig. Att man får möjlighet att tänka kreativt, i vissa fall även få patienterna att sluta med dåliga vanor. Jag kan redan nu se riktigt duktiga framtida tandläkare i klassen och jag hoppas bli en av dem snart. Fram till dess är det 1 år och 10 månader kvar av tentor, inlämningar, föreläsningar, klinikpass, seminarium, examensarbete och annat.

Jo, vi på sjunde termin har det rätt tufft. Men när man ser en förändring hos patienten, när de visar tacksamhet och uppskattning känner jag att det var mödan värt!

/Kevin Nguyen, tandläkarstudent, termin 7

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln

Dags för operation

Blogg / Kevin Nguyen 21 okt 2020
Dela artikeln

Jag sitter i mitt studentrum och blickar ut genom fönstret. Årets första snö har kommit och jag ser hur snöflingorna faller sakta från himlen ner mot den ogrusade isblanka vägen. Det är först då jag börjar inse – vi har redan läst halva termin åtta! Hur kan tiden gå så fort, det känns ju som att vi nyligen haft terminsstart?

När man tänker efter är det mycket som har hänt sedan mitt senaste blogginlägg här. Under den prekliniska griskursen har vi fått öva på parodontalkirurgi och olika sutureringstekniker.

Iklädd i blåa operationskläder är jag redo inför visdomstandskirurgi

Nu är det äntligen dags att få det stora ansvaret att operera på patienter!

Den efterlängtade dagen med visdomstandskirurgi hade kommit. Jag vaknade klockan 6:30, drog till skolan direkt utan att käka frukost (ingen bra idé). Jag undvek faktiskt att dricka kaffe för att inte få för skakiga händer.

Där i operationsavdelningen träffade jag min kliniska handledare och vi gick tillsammans igenom patientens journal, remiss och så vidare. Jag presenterade mig för patienten, gav hen lugnande följt av lokalbedövning. Under operationen var det jag som var operatör medan läraren stod bredvid och assisterade mig.

Det kändes konstigt med ombytta roller faktiskt, men lärorikt var det minst sagt. Det var när jag höll i skalpellen och läraren gav mig en bekräftande nick som det slog mig att det är just jag som är operatören, ingen annan! Adrenalinet tog över och jag var mer förtjust och taggad än vad jag var nervös.

Griskäke som vi får öva på inför operation

Min första visdomstandsoperation gick bra och patienten blev nöjd över snabbt omhändertagande och att det inte alls var så obehagligt som förväntat. Kanske är det skräckhistorier om visdomständer som bidragit till att många behöver lugnande preoperativt.

När jag gick in till omklädningsrummet hoppade jag runt av lycka! Det kändes som att allt slit och motgångar man gått igenom under utbildningen var värt det trots allt.

Jag utför sårpackning på griskäken efter gingivectomi.

Det svåraste tyckte jag var själva sutureringen. På griskäke är det ingen kind och andra strukturer som står i vägen för nålföraren medan jag upplevde det som trångt och svårt att suturera i patientens mun. Dock är det mängdträning som gäller. Jag får öva mer hemma genom att suturera i en banan!

Utöver kirurgin gör vi mer omfattande behandlingar inom protetik och endodonti vilket är en milstolpe för oss. Vi känner oss mer och mer kliniskt mogna och lärarna ger oss mer förtroende under våra behandlingar. Det är först nu som jag börjar känna att tandläkarrollen väger tyngre och tyngre och studentrollen börjar sakta men säkert överge sin plats.

Med detta sagt har vi mycket kvar att lära oss, framförallt om pedodonti och ortodonti. Härnäst är det parodontalkirurgi som väntar på oss.

I skrivande stund har snöfallen ökat. Den ogrusade isblanka vägen har täckts med färsk snö. Tiden går alldeles för fort under termin åtta, nästan så att man inte hinner att njuta och ta vara på stunden. Nu ska jag unna mig själv att varva ner och ta det lugnt!

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera

Termin åtta – nu kör vi!

Blogg / Kevin Nguyen 16 sep 2020
Dela artikeln

En vecka innan skolstart befann jag mig i Göteborg med familjen och flickvännen. Jag låg nyvaken i sängen när telefonen plingade till, det var ett mail från odontologiska institutionen som uppmanar alla studenter och medarbetare på Umeå Universitet att ta kostnadsfria självprover i uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Undersökningen heter ”proaktiv testning för covid-19 vid Campus Umeå” och är Sveriges hittills största covid-19-undersökningen. Tanken är att man vill undersöka och följa upp smittspridningen i samhället under en pandemi vid terminsstart när campus öppnar igen. Man kommer även förstå mer om hur vanligt det är att smittan sprids från personer utan symptom.

Försvarsmakten fick koordinera utlämningen och inlämningen av självtesterna för att minimera trängsel.

Försvarsmakten delar ut prover på Umeå Campus.

 

Så här ser självtestet ut.

Självklart medverkade jag i undersökningen. Jag fick ta prover i svalget och näsan med provpinne vid två tillfällen med en veckas mellanrum. Det var inte så illa som jag trodde faktiskt, men skönt är det ju inte att ha en pinne långt ner i svalget och långt upp i näsan! För mig var det jobbigast när pinnen fördes långt upp i näsan, då sattes det igång en kaskad av reaktioner och jag fick rinnande ögon, nysningar med mera.

Jag har sett framemot att få börja plugga igen då jag har hört mycket gott om utbildningens åttonde termin som har fokus på kirurgi och examensarbete.

På griskursen ska vi få göra gingivectomi, lambåoperation med ”distal wedge”, sutureringsövningar som innefattar allt ifrån enkla suturer till stående madrassuturer med backslynga samt kirurgisk packning. Vi har blandade känslor kring detta, det är både läskigt och spännande att få börja med något helt nytt som vi inte hållit på med tidigare!

Det diskuteras idag om griskäkarna i framtiden kommer ersättas med något annat av djuretiska skäl, men än så länge får vi ha kvar momentet. Griskäkar är kanske det bästa alternativet i dagsläget i övningssyfte.

Sedan är tanken att vi ska få operera på patienter under handledning av parodontologer och käkkirurger. Målsättningen är att alla studenter ska få operera på var sin patient, men i dagsläget vet vi inte riktigt hur det kommer se ut i och med Covid-19.

På schemat har vi tider där det står ”examensarbete”. Tiden är avsatt till allt som rör examensarbetet såsom inläsning, datainsamling, förberedelser, skrivningar, möten och så vidare. Vi har haft ett möte med vår handledare om hur vi ska finslipa protokollet inför datainsamlingen. Godkännande av medicinska chefer vid käkkirurgi och Neuro- huvud- halscentrum på Norrlands universitetssjukhus är avcheckade!

Förutom kirurgi och examensarbete har vi andra pågående kurser som protetik, vetenskaplig metodik, endodonti, allmän vuxentandvård, ortodonti och tandvård för patienter med särskilda behov.

Det sker små ändringar i rutinen på kliniken så det gäller att hänga med uppdateringen. Nuförtiden får vi ha visir på oss så fort vi pratar med patienten (innan behandlingen) samt under hela behandlingsgången. Vi har bytt från att använda skvättis till att använda genomskinliga plastförkläden. Vi får inte gå och hämta material mitt under behandlingen, utan då gäller det att tillkalla sköterskor. Man känner sig så hemsk när man trycker på ringklockan upprepade gånger tycker jag, stackars sköterskorna som får stå ut med oss!

Jag ser verkligen fram emot att få skriva mer om vad vi har fått göra och om våra upplevelser under terminens gång. Termin 8, nu kör vi!

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera

En lärorik sommar

Blogg / Kevin Nguyen 12 aug 2020
Dela artikeln

Jag har haft en fullspäckad sommar med mycket jobb på schemat. Redan en vecka in på sommarlovet började jag på sommarskolan i Folktandvården Tanumshede. I Västra Götalandsregion anställs studenter med rollen som ”tandvårdsbiträde”.

Det framgår tydligt att man inte ersätter ordinarie personal, då varje tandläkare jobbar med en sköterska. Min roll som sommarstudent är att hjälpa till när det behövs, assistera tandläkare/tandsköterska och underlätta jobbet så gott det går. Med detta sagt har jag säkert gjort en del björntjänster under min vistelse där.

“Nya ansikten, annorlunda rutiner, annorlunda units, röntgenteknik och så vidare.”

Även om man känner igen tandläkarmiljön så är det ändå mycket nytt. Den första veckan gick jag hem med spänningshuvudvärk nästan dagligen på grund av alla nya intryck. Nya ansikten, annorlunda rutiner, annorlunda units, röntgenteknik och så vidare.

I skolan har vi Schick-sensorer (CCD/CMOS/flat panel system) medan på kliniken används den mer traditionella PSP-tekniken med bildplattor. Jag saknar den direkta bildåtergivningen med sensorerna, men jag måste säga att det känns skönt att slippa sladd, samt att många patienter tycker det är mindre klumpigt med bildplattor.

Det var häftigt att få använda mikroskop vid endodontiska behandlingar.

Ärligt talat var jag lite smått nervös varje gång jag skulle ta röntgen för jag kände mig så osäker. Hur skulle jag vända bildplattan? Vilken hållare ska jag ha? Har jag exponerat samma bildplatta två gånger? Ja, ni ser att jag inte arbetat tidigare med bildplattor, men övning ger färdighet. Jag har blivit betydligt bättre, snabbare och mer självsäker framförallt med röntgen.

Poängen med sommarskola är att jag ska få se på hur olika tandläkare jobbar och lära mig så mycket som möjligt. Förutom detta är man klinikens allt i allo. En av mina arbetsuppgifter var att vara grindvakt/entrévärd och säkerställa att patienterna som kommer in varit symptomfria i 48 timmar, allt för att minimera smittspridningen av Covid-19.

Jag och klinikchefen Anna Ljungström framför distanskonsultationsutrustningen.

Jag har haft riktigt tur då jag fick en underbar handledare under min tid här, Anna Ljungström, som också är klinikchef. Det är en relativt liten klinik, men hit kommer det alla möjliga patienter med olika behov. Perfekt ställe om man vill lära sig så mycket som möjligt som nyexaminerad tandläkare i och med det breda patientklientelet samt god handledning.

Förutom detta har jag även jobbat sex veckor hos Folktandvården City i Halmstad. Kliniken ligger bredvid tandregleringen med specialister och även tandteknikern vilket är mycket fördelaktigt. Dessutom finns verksamhetsstödet här också!

Här har jag fått rollen som tandsköterska mer eller mindre. På kliniken tillämpas tvårumslösning vissa dagar, det vill säga att en tandläkare jobbar på två rum med en sköterska på vardera rum. I tidboken bokas patienter in omlott. Det innebär till exempel att jag som tandsköterska tar in patienten, går igenom anamnes, tar 4 bitewing (efter tandläkarens direktiv). Sedan kommer tandläkaren in och undersöker.

Tandsköterskan avslutar passet genom att exempelvis depurera uk-front eller boka ny tid åt patienten alternativt dubbelkolla debitering och revision.

“Jag har fått se när det funkar som bäst, men också när det inte alls funkar!”

Att jobba på två rum kan upplevas som stressigt ibland, men när det väl funkar är det jättekul! Sköterskan får mer patientkontakt, mer varierande arbetsuppgifter. Tandläkarens arbete avlastas rejält, man har mer tid åt till exempel administration.

Jag har fått se när det funkar som bäst, men också när det inte alls funkar! Viktigt att sköterskan skriver ner så mycket som möjligt i journalen så att tandläkaren kommer ihåg.

Det tuffaste med att jobba här är nog att få ta itu med ett helt annorlunda journalsystem jämfört med T4 som vi har i skolan. Här i Halland används VAS/Carita-system som man gör i Norrbotten. Den upplevs av många som instabil, långsam, buggig, svårhanterlig. Fördelen med systemet är att den är kopplad till läkemedelshanteringssystemet NCS vilket innebär att man har tillgång till patienternas läkemedelslista.

Här jobbar jag på Folktandvården City Halmstad.

På denna klinik har jag fått lära känna underbara kollegor och det kändes tomt sista dagen på jobbet. Jag har fått träffa en otroligt duktig tandhygienist med mycket tålamod, bra patientbemötande och en fantastisk kollega framförallt! En sak som jag beundrar är den fantastiska kemin mellan kollegorna. Härligt gäng som hjälps åt i vått och torrt. Mycket hänger på arbetsmiljön som till stor del styrs av klinikledningen (kliniksamordnare och klinikchef).

Här har jag fått mer än tillräcklig handledning i början. Fantastisk klinikchef (Jonas Johnson) som med sin humor och aura förgyller tillvaron hos både hans patienter och kollegor! Jag har fått lära mig så otroligt mycket, ord kan inte beskriva det. Jag ska försöka ha med mina nya kunskaper i bagaget framöver i skolan, men också i mitt framtida yrke.

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera

Stadie-examinationen gör oss nervösa

Blogg / Kevin Nguyen 27 maj 2020
Dela artikeln

Då har samtliga tentamina för våren skrivits och den sjunde terminen börjar närma sig sitt slut. Det är näst sista veckan innan sommaruppehållet. Trots en stor omställning inom universitetet har det hittills funkat bra med distansstudier.

Vi har fått ha fantastiska föreläsningar och seminarium med seniorprofessorn Yngve Gustafsson inom geriatrik, gerontologi och tandvård för äldre. Det har varit en stor ära för oss att få ha honom som lärare, det kan vi alla studenter enas om. Vi har fått lära oss mycket om hur vi kan ta hand om äldre patienter, något som kommer vara till stor nytta då vi har en åldrande befolkning.

“Tandläkarstudenter i Umeå får lära oss lika mycket om geriatrik och gerontologi som en läkarstudent får lära sig under hela grundutbildningen.”

En rolig kuriosa är att vi tandläkarstudenter i Umeå får lära oss lika mycket om geriatrik och gerontologi som en läkarstudent får lära sig under hela grundutbildningen, åtminstone i Umeå. Tandläkarstudenter och läkarstudenter runtom i Sverige borde få mer kunskap om behandling av äldre patienter, det är något som har missats i planeringen av grundutbildningen för båda programmen tycker jag.

Hursomhelst har hemtentorna har gått bra. Jag tycker det är rätt skönt att få skriva tentor i sitt hemtrevliga lilla studentrum. Med hemtentor och distansstudier kan väckarklockan ringa lite senare, vilket uppskattas av kvällsmänniskor som jag.

För att få gå vidare till termin 8 krävs det att man blir godkänd på kursen ”stadie-examination” då varje enskild student bedöms om hen visat tillräcklig kliniskt mognad, kunskap och förmåga för att kunna fortsätta med mer avancerad klinisk träning med mer självständigt arbete på termin 8–10.

Stadie-examinationer har införts i Umeå då man vid 90-talets mitt upptäckte att det fanns tandläkarkandidater som på slutet av utbildningen inte nått de kliniska färdighetsmålen. Eftersom möjligheten att gå om var begränsad blev konsekvensen att dessa studenter fick avsluta utbildningen utan att få tandläkarexamen.

Man bestämde sig för att införa stadie-examinationer för att bedöma varje enskild students färdigheter, men också för att studenterna ska kunna komplettera eventuella brister. Om studentens sammantagna prestationer bedöms som otillräckliga för att fortsätta på termin 8 får studenten gå om termin 6 och/eller 7. I Umeå är det antagning en gång om året så man får oftast gå om ett helt år vid behov.

“Dagen vi hade detta prov vaknade jag tidigt för att repetera samtliga kurser som jag läst tidigare.”

Stadie-examinationen på sjunde terminen består av fyra olika delar där vi sammanfattar alla behandlade patienter i form av korta epikriser. Sedan får vi självvärdera våra egna kunskaper inom klinisk verksamhet under gångna terminer. Kliniska handledare kommer göra motsvarande värdering för varje enskild student. Sist skrivs ett sextimmars prov som handlar om ett omfattande kliniskt fall där vi ska ange diagnoser och terapiplan.

Dagen vi hade detta prov vaknade jag tidigt för att repetera samtliga kurser som jag läst tidigare. Det är inte så självklart hur man kan förbereda sig inför detta prov. Allt man lärt sig från och med första terminen kan man egentligen tillämpa i ett patientfall.

Detta är en spärrkurs som gör oss studenter rätt så nervösa i och med att det kan bli stora konsekvenser i fall vi inte klarar det. Vi kommer få en personlig återkoppling av resultatet nästa vecka med lärarna. Det är nog bäst att inte jämföra sina svar med kursarna alltför mycket, man blir bara mer ängslig av det. Vissa har missat skriva specifika diagnoser, andra har missat viktiga nyckelord. Hur relevant det är återstår att se om en vecka när vi har möte med lärarna.

Jag längtar riktigt mycket till att få börja på åttonde terminen där mycket fokus kommer ligga på kirurgi. Vi kommer även få påbörja datainsamlingen inför vårt examensarbete som kommer handla om coronectomi/decoronering inom käkkirurgi. Mer om detta i framtida blogginlägg!

Fram till dess är sommarjobbet fixat och det blir först och främst på Folktandvården Region Halmstad. Jag har även sökt till Västra Götaland men vi får se hur det blir i och med Corona-situationen.

Nu är det dags att gå ut och ta en promenad i sommarvädret här uppe i Norrland. Förutom god tandvård har Sverige faktiskt mycket annat att erbjuda också, ibland glömmer man bort att uppskatta det man har.

Jag önskar er en riktigt fin sommar i vårt vackra avlånga land, vi hörs framöver.

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera

Alternativa undervisningsformer

Blogg / Kevin Nguyen 15 apr 2020
Dela artikeln

Idag går det inte att använda sociala medier utan att slås av otaliga inlägg och delningar om den pågående pandemin (Covid-19). Denna globala pandemi har slagit hårt mot den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och tandläkarprogrammet är inget undantag.

Umeå universitet har redan beslutat under mars månad att all undervisning som innebär fysiska möten ställs in och ersätts med alternativa undervisningsformer. Den kliniska undervisningen på studentkliniken är emellertid under Västerbottens landstings ledning vilket innebär att vi även får följa landstingets riktlinjer utöver universitetets. Dessutom är det olika direktiv i olika kliniska kurser vilket kan vara förvirrande i början.

Lediga patientstolar i pandemins spår

Lediga patientstolar i pandemins spår.

I karieskursen avbokas alla icke-operativa och akuta behandlingar. Planerade operativa och akuta behandlingar för friska individer fortsätter tills vidare. På kliniken har vi begränsningar som innebär att maximalt 50 personer får vistas i lokalen som utgör studentkliniken och vi använder vartannat bås samt utnyttjar flera moduler under passen, allt för att glesa ut oss mer.

I protetik får vi inte hämta in nya patienter oavsett ålder och bakgrund. Patienter där behandling inte påbörjats ska pausas och inte kallas in. Vi studenter försöker i möjligaste mån använda uppväxlat vinkelstycke istället för turbin/high speed samt vara noggranna vid assistans med sugen för att minska aerosoler.

Lärare på specialistkliniken får ingripa för att hjälpa studenternas patienter med akut tandvård så långt det går.

I parodkursen avrundas patientbehandlingarna och vi alla hjälps åt för att behandla färdigt patienter som har en pågående parodontal sanering. Har vi däremot inte giltiga skäl till att vara på kliniken ska vi stanna hemma.

Det är gruppläraren tillsammans med kursgivaren som får anpassa undervisningen för att ge oss studenter nödvändiga kunskaper samtidigt som den kliniska undervisningen börjar avrundas för terminen.

Patienterna som kommer till oss får öka avståndet mellan varandra i väntrummet. Även handskakningar med patienter undviks för att minimera risken för smittspridning vilket känns nödvändigt. Visst känns det trist, men det är åtgärder som vi tar för patienternas skull, för våran egen skull och för samhällets skull. I pandemins spår går hälsa före etikett.

Max Wimmerstedt Kevin Nguyen

Utflykt i naturen med min kursare Max Wimmerstedt.

I och med corona-krisen dyker nya frågor upp bland oss studenter. Kommer vi klara kurskraven när den kliniska verksamheten läggs ner? Behöver vi komplettera under sommaren eller kommer utbildningen förlängas med ett halvår? Kommer sommarskolor/praktik/jobb bli av? Kommer det i så fall vara främst akuta behandlingar på klinikerna?

Studenterna på nionde termin har andra funderingar som kretsar kring tillfällig legitimation bland annat då många av dem ska ut och jobba som tandläkare på tillfälligt leg. under sommaren. Frågorna och funderingarna är många och det återstår att se hur det ser ut för oss studenter framöver.

Fram till dess har vi inlämningar, tentaplugg, epikriser och annat att pyssla med. Epikriser på alla våra patienter ska skrivas och skickas in till kursansvarig inför stadieexaminationen på termin 7. Mer om denna fruktade spärrkurs i nästa blogginlägg.

En tandläkarkandidat skriver epikriser

En tandläkarkandidat skriver epikriser.

Fram till dess: tvätta händerna ofta och undvik att röra vid ditt ansikte. Följ Folkhälsomyndigheternas råd och tänk på andra. Ta hand om er, vi hörs snart igen!

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera

Tre år har sprungit förbi

Blogg / Kevin Nguyen 16 jan 2020
Dela artikeln

I skrivande stund sitter jag i mitt lilla studentrum på 20 kvm och försöker samla alla mina spridda tankar. Mycket har hänt sedan jag bilade med pappa till Norrlands största stad för att påbörja mina studier. Tre år har redan sprungit förbi och det är bara 40 procent kvar av sträckan.

Man kan dra liknelsen med att springa ett maratonliknande hinderlopp med en del vattenpauser på vägen mot målet. Skillnaden här är att de ”tävlande” faktiskt inte tävlar mot varandra utan verkligen stöttar varandra och lär sig av andra. Vi vill inget annat än att gemensamt komma i mål och lära oss så mycket som möjligt på vägen dit.

På tal om att komma i mål äger examensceremonin rum imorgon för studenterna på termin 10 som inom kort kommer få den efterlängtade legitimationen och gå ut i arbetslivet. Ceremonin kommer äga rum efter lunchtiden i Aula Nordica som ligger mitt på Umeå universitetscampus.

I vår grupp är det ett endodonti-pass inbokat som krockar med examensceremonin men lärarna vill att vi ska delta i firandet med äldreterminarna vilket jag tycker är fint. Man vill gå dit för att påminna sig om att det är möjligt, att det tuffa loppet vi deltar i tillsammans är värt det i slutänden.

”Hej, mitt namn är Kevin och jag ringer från Tandläkarhögskolan i Umeå” kom per automatik när jag ringde mina vänner utanför skolan.

Morgondagen börjar kl 8.00 med parod-pass där vi får undersöka och behandla patienter med parodontit. Efter ceremonin får vi strosa tillbaka till Norrlands universitetssjukhus där Tandläkarhögskolan ligger. Dagen avslutas med ett seminarium i endodonti och i samband med det avslutas termin 6.

Nästa vecka börjar vi på termin 7 vilket känns helt underbart! Den sjätte terminen har varit minst sagt lärorik med en hel del utmaningar på vägen. Plötsligt var det vi som fick behandla patienter i klinisk bettfysiologi, parod, karies samt protetik. Vi har utvecklats tillsammans både professionellt och personligt.

En stor del av dagarna på termin 6 har spenderats i skrivrummet där vi grottade ner oss i otaliga daganteckningar, terapiplaner och epikriser. Föreläsningarna som vi hade parallellt med kliniken fick dessvärre läggas på hög och lämna plats till patienter och det administrativa arbetet efter varje klinikpass.

Jag ringde patienterna så ofta att frasen ”Hej, mitt namn är Kevin och jag ringer från Tandläkarhögskolan i Umeå” kom per automatik när jag ringde mina vänner utanför skolan.

Visst känns det nervöst i början med patientbehandlingarna men man börjar inse hur roligt det faktiskt är när man ser att man gör skillnad i andras liv. En uppskattning från patienterna betyder hela världen, speciellt för en obevandrad tandläkarkandidat som precis öppnat porten till tandläkeri.

Nu sitter jag här i mitt studentrum och blickar framåt mot den kommande terminen. Hur kommer den se ut? Vilka utmaningar står framför mig och hur kommer jag utvecklas på kliniken? Följ gärna denna resa med mig via bloggen!

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera
Kevin Nguyen
Kevin Nguyen
Kevin Nguyen är en 25-årig göteborgare som efter en 15 timmars lång bilresa tog sig till Umeå för att starta ett nytt kapitel i livet. Ett kapitel som han kommer dela med sig av i form av blogginlägg. Han bloggar om allt som rör tandläkarutbildningen i studentstaden Umeå med fokus på sjunde terminen som han för nuvarande läser.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch