Studentkliniken sporrar

Blogg / Kevin Nguyen 5 mar 2020
Dela artikeln

Skoldagarna går, pluggkvällarna flyger förbi och lyckligtvis går vi mot ljusare tider. Det går rykten om att sjunde terminen på tandläkarprogrammet i Umeå ska vara en av de tuffaste av alla, främst på grund av fullpackat schema, mycket klinik och administrativt arbete, tentor, inlämningar, seminarium, examensarbete, stadie-examination etcetera.

Studentkliniken Umeå

Här på simuleringskliniken övar vi inför patientbehandlingar.

Hursomhelst har vi på studentkliniken i dagsläget fått behandla en hel del patienter, och vi känner oss lite mer varma i kläderna. Vi får möta olika patienter med skilda problem, men den gemensamma nämnaren är att de alla är intresserade av att få gå på undersökningar och behandlingar hos oss studenter. Det kan dels bero på det billiga priset och dels på att de tycker det är kul att få bidra till undervisningen. Det är inte sällan som man får höra från patienterna att de känner sig väl omhändertagna hos studenter. Andra menar att de äntligen får känna sig hörda när de går till oss.

I och med att vi behöver få in fler patienter till Studentkliniken i Umeå har skolan ändrat på enhetstaxan sedan slutet av januari 2020. Patienterna får numera betala 200 kr som besöksavgift per besök oavsett åtgärd. Efter tre besök blir det helt kostnadsfritt i ett helt år. Med andra ord betalar patienterna som mest 600 kr per år vilket är en chockerande nyhet för både patienter och studenter. Det är en win-win situation då patienterna blir glada och vi studenter får fler patienter att jobba med.

I skolan blir vi ständigt påminda om att vi faktiskt utbildar oss till tandläkare och inte ”tandborrare”. Vi ska av den anledningen applicera våra odontologiska kunskaper och försöka se sjukdomar från ett djupare perspektiv. Utbildningen är upplagd så att vi först får lära oss att borra i plasttänder utan förståelsen att först ha förståelse för varför, vilket kan tyckas vara omvänd ordning i utbildningsplanen.

Jag uppskattar att vi nu under utbildningen får möjlighet att verkligen gräva oss djupt in i varje patientens situation så att vi får en så bred uppfattning som möjligt. Det utförs många salivprov, genomgång av Cariogram, kostanamnes, kvalificerade rådgivningar, motiverande samtal och så vidare.

Det är tillfällen där man får vara lite som en detektiv och försöka klura ut de djupa bakomliggande orsakerna till sjukdomsutvecklingen. Sådana tillfällen sporrar mig. Att man får möjlighet att tänka kreativt, i vissa fall även få patienterna att sluta med dåliga vanor. Jag kan redan nu se riktigt duktiga framtida tandläkare i klassen och jag hoppas bli en av dem snart. Fram till dess är det 1 år och 10 månader kvar av tentor, inlämningar, föreläsningar, klinikpass, seminarium, examensarbete och annat.

Jo, vi på sjunde termin har det rätt tufft. Men när man ser en förändring hos patienten, när de visar tacksamhet och uppskattning känner jag att det var mödan värt!

/Kevin Nguyen, tandläkarstudent, termin 7

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln

Tre år har sprungit förbi

Blogg / Kevin Nguyen 16 jan 2020
Dela artikeln

I skrivande stund sitter jag i mitt lilla studentrum på 20 kvm och försöker samla alla mina spridda tankar. Mycket har hänt sedan jag bilade med pappa till Norrlands största stad för att påbörja mina studier. Tre år har redan sprungit förbi och det är bara 40 procent kvar av sträckan.

Man kan dra liknelsen med att springa ett maratonliknande hinderlopp med en del vattenpauser på vägen mot målet. Skillnaden här är att de ”tävlande” faktiskt inte tävlar mot varandra utan verkligen stöttar varandra och lär sig av andra. Vi vill inget annat än att gemensamt komma i mål och lära oss så mycket som möjligt på vägen dit.

På tal om att komma i mål äger examensceremonin rum imorgon för studenterna på termin 10 som inom kort kommer få den efterlängtade legitimationen och gå ut i arbetslivet. Ceremonin kommer äga rum efter lunchtiden i Aula Nordica som ligger mitt på Umeå universitetscampus.

I vår grupp är det ett endodonti-pass inbokat som krockar med examensceremonin men lärarna vill att vi ska delta i firandet med äldreterminarna vilket jag tycker är fint. Man vill gå dit för att påminna sig om att det är möjligt, att det tuffa loppet vi deltar i tillsammans är värt det i slutänden.

”Hej, mitt namn är Kevin och jag ringer från Tandläkarhögskolan i Umeå” kom per automatik när jag ringde mina vänner utanför skolan.

Morgondagen börjar kl 8.00 med parod-pass där vi får undersöka och behandla patienter med parodontit. Efter ceremonin får vi strosa tillbaka till Norrlands universitetssjukhus där Tandläkarhögskolan ligger. Dagen avslutas med ett seminarium i endodonti och i samband med det avslutas termin 6.

Nästa vecka börjar vi på termin 7 vilket känns helt underbart! Den sjätte terminen har varit minst sagt lärorik med en hel del utmaningar på vägen. Plötsligt var det vi som fick behandla patienter i klinisk bettfysiologi, parod, karies samt protetik. Vi har utvecklats tillsammans både professionellt och personligt.

En stor del av dagarna på termin 6 har spenderats i skrivrummet där vi grottade ner oss i otaliga daganteckningar, terapiplaner och epikriser. Föreläsningarna som vi hade parallellt med kliniken fick dessvärre läggas på hög och lämna plats till patienter och det administrativa arbetet efter varje klinikpass.

Jag ringde patienterna så ofta att frasen ”Hej, mitt namn är Kevin och jag ringer från Tandläkarhögskolan i Umeå” kom per automatik när jag ringde mina vänner utanför skolan.

Visst känns det nervöst i början med patientbehandlingarna men man börjar inse hur roligt det faktiskt är när man ser att man gör skillnad i andras liv. En uppskattning från patienterna betyder hela världen, speciellt för en obevandrad tandläkarkandidat som precis öppnat porten till tandläkeri.

Nu sitter jag här i mitt studentrum och blickar framåt mot den kommande terminen. Hur kommer den se ut? Vilka utmaningar står framför mig och hur kommer jag utvecklas på kliniken? Följ gärna denna resa med mig via bloggen!

Text: Kevin Nguyen

Dela artikeln
Kommentera
Kevin Nguyen
Kevin Nguyen
Kevin Nguyen är en 24-årig göteborgare som efter en 15 timmars lång bilresa tog sig till Umeå för att starta ett nytt kapitel i livet. Ett kapitel som han kommer dela med sig av i form av blogginlägg. Han bloggar om allt som rör tandläkarutbildningen i studentstaden Umeå med fokus på sjunde terminen som han för nuvarande läser.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch