Tandläkarens värld

Blogg / Reem Taha 24 mar 2021
Dela artikeln

Efter en avslutad gymnasieutbildning kan man ha för många frågor om de olika utbildningar som finns idag, ifall man tänker läsa vidare på högskolan. I min text får du en kort sammanfattning om “Tandläkarens värld”.
– Vad jobbar tandläkare med?
– Hur blir man en tandläkare?

För att kunna plugga till tandläkare ska man först läsa ”Naturvetenskapsprogrammet” på gymnasiet. Sen ska man ansöka till “Tandläkare programmet” via antagning.se. Man söker in till någon utav fyra lärosätten (Stockholm, Göteborg, Umeå, Malmö).

Om man har gått gymnasiet utomlands så kommer betygen att räknas om så att man får ett svenskt meritvärde. Dessutom krävs det grundläggande behörighet, svenska som andra språk (1, 2, 3) och engelska 6. Intagningspoängen brukar ligga mellan 20 – 22 poäng på Tandläkarprogrammet, däremot det kan variera beroende på var i landet man söker.

Studieperioden är fem år heltidsstudier på universitetsnivå. För att man ska få arbeta som tandläkare behöver man legitimation, som man kan ansöka om hos Socialstyrelsen efter att ha slutfört utbildningen.
Man kan också göra sin utbildning till tandläkare någon annanstans i världen.

Utbildningen är i sin helhet spännande, rolig och väldigt utmanande, och den kan vara svår i många fall.

Våra tänder

Sammanfattning av utbildningen i en bild: våra tänder

Första och andra året på tandläkarprogrammet är grundläggande nivå, där man lär sig mycket om biologiska ämnen som anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi. Så att man får de kunskaper som behövs för att kunna ta hand om sina patienter, samt förstå vad som händer i kroppen när man behandla patienter.

Sen kommer mer odontologiska ämnen och man får möjlighet att arbeta praktiskt med att behandla sina patienter, det kan vara allt ifrån röntgenbildtagning och diagnostik till instruktion i munhygien…

Utbildningen är både praktiska moment men också teoretiska kunskaper. Det teoretiska följs hela tiden upp av det praktiska, det vill säga man läser väldigt mycket först om det, för att sedan se hur det fungerar på en gång.

Det är väldigt självständigt lärande, man får själv ta ansvar för sina studier, vilket är väldigt utvecklande. Det är något nytt varje dag och man får träffa alla härliga patienter som kommer. Den här utbildningen är jätterolig!!

Efter utbildningen finns det många olika vägar man kan gå. Man kan jobba för folktandvården, jobba privat, forska inom något område eller utbilda sig till specialist. För forskningen är det att verkligen få sätta sig i ett ämne, följa med i den snabba utvecklingen inom tandvården och få chansen att veta mer och riktigt gå in i någonting.

För att man ska kunna utbilda sig till specialist krävs det två års kliniskt arbete inom tandvården… Exempel på specialiteter är:

Att vara tandläkare är ett väldigt varierande jobb där social kompetens och empati är grundläggande. Man ska kunna också sitt hantverk, vara noggrann och ta beslut hela tiden.

Tandläkaren gör allt från mindre förebyggande åtgärder till mer avancerade kirurgiska ingrepp. Tandläkaren gör en undersökning, bestämmer vilken sjukdom en patient lider av, opererar, utreder och gör väldigt olika typer av behandlingar i munhålan, som är väldigt känsligt område. Hen gör lagningar och rotfyllningar, samt behandlar tandlossningssjukdom, hål i tänderna och kariessjukdomar med mera. Tandläkare undersöker tänderna och tandköttet, men de letar också efter svullnader, knölar, missfärgningar av tänder och bettavvikelser.

Du bör låta varje ögonblick räknas, alltså lev dem och titta inte tillbaka.

En del av tandvårdpersonalens uppdrag är också att administrera och råda patienter för att förbygga tandproblem och skapa förutsättningar för en god tandvård som påverkar i sin tur både patienter och behandlingsresultat. Det kan vara allt från instruktioner/råd om hälsosamma matvanor, tandborstning till användning av fluor med mera.

Man jobbar i team med andra professioner. Det är guld värt att ha samarbete med tandsköterska och tandhygienist. Yrket utvecklas hela tiden med komplicerade instrument, ny teknik och nya operationsmetoder och så vidare, så man behöver alltid hänga med..

Jag hoppas att denna information varit hjälpsam…

Stort lycka till och tack för att du läser!

 

Text: Reem Taha

Dela artikeln

Från Damaskus till Karolinska Institutet

Blogg / Reem Taha 4 feb 2021
Dela artikeln

Det är mitt första blogginlägg för denna termin och därför ska jag börja med att berätta vem är jag och hur jag kom in på tandläkarprogrammet på Karolinska Institutet.

Jag kommer från Syrien och kom till Sverige i början av januari år 2016. Jag och mina föräldrar flydde från Syrien på grund av krig.

Innan dess hade jag studerat gymnasieutbildning i naturvetenskap, och jag tog examen från gymnasiet i Syrien redan 2013. När jag fortfarande bodde i Syrien studerade jag även ett år på tandläkarprogrammet på Damaskus universitet/ Odontologiska fakulteten i Syrien och avslutade proven föra första året precis innan jag kom hit.

Dessutom medverkade jag som volontärarbete inom första hjälpen på Syriska Röda Halvmånens Sjukhus för att få en fullständig förståelse i akutsjukvården och för att hjälpa människor med bland annat mat, vatten, värme, sjukvård och psykosocialt stöd. Jag fick också kirurgisk erfarenhet under mitt sjukhusarbete, som till exempel att sy ett sår, att sätta i en venkateter och att ge injektioner. Det var verkligen så intressant och givande!

Från och med första dagen i Sverige hade jag ett mål att fortsätta tandläkarutbildningen, och det var INTE lätt eftersom allt är nytt (språk, regler, kultur, behörighet och mycket mer). Då hoppades jag på att jag skulle kunna återuppta mina tandläkarstudier men när jag frågade fick jag nej.

Jag fick vänta på att få uppehållstillstånd i Sverige i nästan ett år och tre månader, och fick inte börja studera under den tiden. Det första året jag bodde i Sverige var den svåraste tiden, eftersom jag inte hade något personnummer och därför inte kunde anmäla mig till SFI eller söka till några skolor. Beskedet gjorde mig verkligen nedslagen men jag gav inte upp min dröm om att bli tandläkare.

I stället för att studera svenska via SFI så tog jag saken i egna händer och lärde mig språket själv genom att läsa böcker, titta på tv och lyssna på radio och så vidare. Jag lärde mig svenska via datorn och nu är jag antagen till min drömskola. Efter femton månader fick jag uppehållstillstånd och kunde börja på SFI, svenska för invandrare, men då jag redan pluggat svenska själv i över ett år så klarade jag alla kurser galant! Jo, på SFI får man grundläggande kunskaper i det svenska språket och kunskaper om det svenska samhället. Man lär sig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardagen och på arbetet.

Jag har läst in svenska som andraspråk 1,2,3 samtidigt. Jag studerade cirka fjorton timmar varje dag för att jag skulle kunna söka in till tandläkarprogrammet på höstterminen 2018. Sen visste jag att om man har en avslutad utländsk gymnasieutbildning och vill söka till tandläkarlinjen i Sverige, då behöver man inte bara goda kunskaper i svenska och engelska, utan man behöver också högsta betyg i fysik, kemi och matematik. Trots att jag hade läst dessa kurser i mitt hemland, behövde jag läsa dem igen i gymnasial vuxenutbildning i Sverige. Yes, här kommer en annan utmaning i mitt nya land.

Jag övertalade min lärare att jag skulle få läsa in en del av kurserna på distans. Jag har kämpat hårt för att nå mitt mål och det var svårt till in början. Jag har studerat på den nivån i Syrien tidigare men på arabiska språket, så nu var jag först tvungen att översätta allt i böckerna för att förstå innehållet. Nu kan jag svenska så pass bra att jag läser på svenska.

Jag älskar att läsa citat, det första citatet jag läste på svenska språket var: “Man måste se sig själv på toppen annars kommer man aldrig upp” och det har jag levt efter. Trots hårt slit har jag alltid trott på mig själv och på min dröm. Jag har sett mig själv komma in på tandläkarprogrammet på KI många gånger och nu har jag redan klarat många kurser på tandläkarprogrammet på min drömskola. Så vill jag bara säga till dig att ge INTE upp om det är svårt, det blir lättare ju mer man lär sig. Men Gud… tiden gick så fort…

Jag minns min första dag i Sverige som vore det i går. Jag var väldigt rädd, faktiskt oerhört rädd för min framtid i det nytt land. Jag var så orolig över hur det skall gå…språket, skola etcetera.

Dream big! Because life is death without change. You have to educate yourself, whatever that subject matter is. I know that you’ll get knocked down many times and you’ll feel like you don’t have the energy to get back up. So keep in mind, if you are gonna decide to get back up. It takes courage, confidence and a strong mindset to get back up when nobody believes in you. So believe in yourself and fight for your dreams!!!

Molar, modelltand i lera som jag har byggt upp när jag läste kursen Oral Biomedecin 2, termin 2.

Att vara tandläkare är både meningsfullt och roligt, tandläkaryrket har alltid intresserat mig och det jag gillar mest är vardagen och möjligheten att kunna hjälpa andra. Det är pilligt. Det finns mycket möjligheter efter examen. Tandläkaren kan jobba allmänt, specialisera sig eller öppna privat.

I framtiden vill jag nischa mig inom estetiska behandlingar eftersom jag tycker det är jättekul att få omvandla patienters bett och ge dem nya leenden, ett nytt leende kan innebära mycket av självförtroendet.

Kom ihåg att man blir ofta intresserad av ett ämne om man studerar det noga (och omvänt: man börjar intressera sig för ett område eller en sak blir det plötsligt enklare att lära sig om det). För att nå toppen måste man kunna se sig själv där först. Så lär dig se hur du når dina mål och vad du känner när du nått dina mål. Ju noggrannare du är desto lättare är det att få motivationen att nå sitt mål!

Min skrivbordslampa.

Till sist vill jag säga till dig som läser att var inte rädd att göra misstag. “Cause the only man who never makes a mistake is the man who never does anything.” (Theodore Roosevelt).

Tack för att du läser…

Text: Reem Taha

Dela artikeln
Kommentera
Reem Taha
Reem Taha
Reem Taha är en 24-årig tjej, född i Syrien, som kom till Sverige år 2016. Hon har alltid velat bli tandläkare och varit fascinerad av tänder och teknologin kring dem. Hon bloggar om vad det innebär att vara tandläkarstudent på KI, vägen dit, svårigheter, utmaningar, studieteknik, språket, vad man läser, och mycket annat intressant.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch