En vecka innan skolstart befann jag mig i Göteborg med familjen och flickvännen. Jag låg nyvaken i sängen när telefonen plingade till, det var ett mail från odontologiska institutionen som uppmanar alla studenter och medarbetare på Umeå Universitet att ta kostnadsfria självprover i uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
Undersökningen heter ”proaktiv testning för covid-19 vid Campus Umeå” och är Sveriges hittills största covid-19-undersökningen. Tanken är att man vill undersöka och följa upp smittspridningen i samhället under en pandemi vid terminsstart när campus öppnar igen. Man kommer även förstå mer om hur vanligt det är att smittan sprids från personer utan symptom.
Försvarsmakten fick koordinera utlämningen och inlämningen av självtesterna för att minimera trängsel.

Försvarsmakten delar ut prover på Umeå Campus.

Så här ser självtestet ut.
Självklart medverkade jag i undersökningen. Jag fick ta prover i svalget och näsan med provpinne vid två tillfällen med en veckas mellanrum. Det var inte så illa som jag trodde faktiskt, men skönt är det ju inte att ha en pinne långt ner i svalget och långt upp i näsan! För mig var det jobbigast när pinnen fördes långt upp i näsan, då sattes det igång en kaskad av reaktioner och jag fick rinnande ögon, nysningar med mera.
Jag har sett framemot att få börja plugga igen då jag har hört mycket gott om utbildningens åttonde termin som har fokus på kirurgi och examensarbete.
På griskursen ska vi få göra gingivectomi, lambåoperation med ”distal wedge”, sutureringsövningar som innefattar allt ifrån enkla suturer till stående madrassuturer med backslynga samt kirurgisk packning. Vi har blandade känslor kring detta, det är både läskigt och spännande att få börja med något helt nytt som vi inte hållit på med tidigare!
Det diskuteras idag om griskäkarna i framtiden kommer ersättas med något annat av djuretiska skäl, men än så länge får vi ha kvar momentet. Griskäkar är kanske det bästa alternativet i dagsläget i övningssyfte.
Sedan är tanken att vi ska få operera på patienter under handledning av parodontologer och käkkirurger. Målsättningen är att alla studenter ska få operera på var sin patient, men i dagsläget vet vi inte riktigt hur det kommer se ut i och med Covid-19.
På schemat har vi tider där det står ”examensarbete”. Tiden är avsatt till allt som rör examensarbetet såsom inläsning, datainsamling, förberedelser, skrivningar, möten och så vidare. Vi har haft ett möte med vår handledare om hur vi ska finslipa protokollet inför datainsamlingen. Godkännande av medicinska chefer vid käkkirurgi och Neuro- huvud- halscentrum på Norrlands universitetssjukhus är avcheckade!
Förutom kirurgi och examensarbete har vi andra pågående kurser som protetik, vetenskaplig metodik, endodonti, allmän vuxentandvård, ortodonti och tandvård för patienter med särskilda behov.
Det sker små ändringar i rutinen på kliniken så det gäller att hänga med uppdateringen. Nuförtiden får vi ha visir på oss så fort vi pratar med patienten (innan behandlingen) samt under hela behandlingsgången. Vi har bytt från att använda skvättis till att använda genomskinliga plastförkläden. Vi får inte gå och hämta material mitt under behandlingen, utan då gäller det att tillkalla sköterskor. Man känner sig så hemsk när man trycker på ringklockan upprepade gånger tycker jag, stackars sköterskorna som får stå ut med oss!
Jag ser verkligen fram emot att få skriva mer om vad vi har fått göra och om våra upplevelser under terminens gång. Termin 8, nu kör vi!