Terminstenta på sal

Blogg / Awa Dehghani 27 jan 2021
Dela artikeln

Första veckan tillbaka på universitet efter lovet. På introduktionsföreläsningarna välkomnas vår kurs till termin 8. Ändå är en del av mig kvar på termin 7. Att det ska vara så svårt att slappna av när man inte fått tentaresultaten än. Post-tentastress fenomenet. Hur handskar ni det? (Tips mottages gärna!)

Andra veckan på det nya året hade vi tentamen. På Tandvårdshögskolan i Malmö skriver vi terminstenta vilket innebär att vi tenterar av alla kursmål för hela termin 7 på en stor innehållsrik tenta under slutet av terminen. Därav ängslan i väntan på resultat. Håller andan tills dess. Trots samma visa varje termin är jag fortfarande lika spänd inför resultaten.

Vi skrev en skriftlig tentamen på sal till skillnad från förra terminen där vi skrev digitalt. Att skriva i sal kändes på ett sätt tryggt, nästan nostalgiskt. Dock omdiskuterat ämne i och med omständigheterna. Oroliga studenter och oroliga lärare. Däremot kanske av något olika anledningar.

Där vägdes risken för smitta mot risken för fusk. “Vi vill inte att ni ska kallas coronatandläkarna när ni går ut” berättade ledningen under Zoommötet för information om examinationen. Nej. det vill man sannerligen inte.

Detta får en att fundera vidare. Kan utbildningen påverkas så pass av pandemin? Och kan det istället lyftas till det bättre? Tankarna går vidare mot porträttet i Tandläkartidningen senaste upplaga om odontologie doktor och St-tandläkare Aleksandar Milosavljevic från Malmö Universitet arbete med virtuell undervisning. Där känns möjligheterna nästan oändliga.

Till nästa gång!

Er Coronatandläkarstudent

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln

Bara 5 månader kvar

Blogg / Awa Dehghani 13 jan 2022
Dela artikeln

Igår skrev jag äntligen tentan för termin 9. Känner mig alltid på ett visst sätt under tentadagen. Vet nästan inte hur jag ska bete mig. Nervositeten tar över. Vågar inte tänka på något annat än tentan. Tror det känns extra mycket eftersom vi på Tandvårdshögskolan i Malmö skriver terminstenta.

Det som har hjälpt mig mest med studierna är att highlighta det viktigaste. Det finns så många böcker, kapitel och sidor att läsa, men det handlar om att förstå vad som är det allra viktigaste och fokusera på just det. Har försökt motivera mig genom tentaperioden genom att upprepa för mig själv att det är sista gången jag behöver plugga under julen. haha. Tentan skrevs på universitetets lokaler och jag kunde se att precis som jag var det flera andra studenter runt omkring som masserade sina krampande händer under skrivningen.

Nu har vi en underbar veckas lov. Jag ska hälsa på mina föräldrar i Stockholm några dagar och sen åka och hälsa på min tvillingsyster som bor i New York! Så skönt att få komma bort några dagar och ta sig ur tentapluggrutinen.

När jag kommer tillbaka till Käftis kommer det vara full rulle igen! Det jag ser absolut mest fram emot under termin 10 är VFU-veckorna! Vi har 4 veckors verksamhetsförlagd utbildning på Folktandvården Skåne. Vi har blivit utplacerade på olika kliniker runt om regionen. Och självklart lyckades jag få kliniken som är längst bort. Det tar över 2 timmar att ta sig dit med kollektivtrafik. Men av någon anledning så stör det mig inte så mycket. Tycker att det kommer bli så spännande! FTV Broby here I come!

Termin 10, redan, bara 5 månader kvar innan tiden på Käftis är över. Helt otroligt hur snabbt tiden har gått. Kommer att sakna kliniken och flera eldsjälar till handledare också. Ambitiösa föreläsare, handledare och tandsköterskor under åren är de som gjort upplevelsen av TVH till vad den är. Vet inte hur det skulle ha gått utan er!

Min klinikgrupp denna termin.

Eftersom detta är mitt sista blogginlägg måste jag passa på att tacka er som motiverat mig och många andra studenter på TVH. Stort tack till Aleksandar, Lotten och Philip på avdelningen för Parodontologi; tack för att ni höjer vårt intresse för parod! Tack till Anders Falk och Jamie, utan er pedagogik skulle jag inte klarat preklinik! Tom och Nabil som alltid hjälper oss i alla våra protetiska situationer, tack! Tack till världens bästa handledare Calle och Patrick på avdelningen för ortodonti, avdelningen skulle inte vara densamma utan er! Och TVH:s stjärna Björn Ekbom som alltid höjer glädjen på klinik! Och många andra som jag inte nämnt! Ni alla är grymma!

Sist vill jag även tacka Tandläkartidningen men främst Anna Norberg som är reporter och webbredaktör! Tack för den här tiden.

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Det kliar i fingrarna

Blogg / Awa Dehghani 10 nov 2021
Dela artikeln

Idag står TRAUMA på schemat. Tisdagar är jag inte schemalagd på universitetet vilket innebär tid för inläsning för våra fall men även för masterarbete. Dessa veckor har vi fått läsa på om trauma i det primära och det permanenta bettet vilket är väldigt kul att få lära sig mer om, men som vanligt är det mycket att läsa. Tur nog finns det många bilder i böckerna iallafall!

Nu när det blir mörkare ute känner jag per automatik nervositeten närma sig, förutom vinterdepressionen, är det även terminstentan som närmar sig. Snart är det dags att lägga upp studieplanen för de mest intensiva veckorna på året.

Jag börjar alltid med att se till att läsa klart alla fallen, sedan sammanfatta fallen var för sig och därefter gå igenom gamla tentor. Sist gör jag en sammanfattning på det jag anser vara viktigast för tentan och skriver ner allt för hand på papper med olika färgpennor och färgmarkörer. Älskar att skriva ner viktiga saker i färg då jag minns väl bilden av orden i färg som jag skrivit ner.

”Blir nästan peppad på att starta igång med tentaplugget direkt nu när jag skriver om det. Nästan.”

När allt är nedskrivet brukar jag träffa andra tandläkarstudenter från min kurs och då brukar vi berätta sammanfattningar muntligt fram och tillbaka och fråga ut varandra tills att vi minns allt utantill.

Efter 4 år som tandläkarstudent så är det denna metod jag förstått passar bäst för mitt lärande. Blir nästan peppad på att starta igång med tentaplugget direkt nu när jag skriver om det. Nästan.

Varje år anordnar Tandläkarförbundets studerandeförening i Malmö en inspirationsföreläsning för tandläkarstudenterna. Detta år fick vi höra min mamma berätta om karriärmöjligheter, hennes karriärval och arbetet som parodontolog. Det är nu när jag kommit längre in på utbildningen som jag förstått hur brett tandläkaryrket faktiskt är och hur olika man jobbar beroende på arbetsplats. Kliar i fingrarna. Ser fram emot mer än någonsin att få legitimationen och starta karriären som tandläkare.

Utöver studierna har jag äntligen tagit mig till Tivoli i Köpenhamn, vilket jag har velat göra sen jag flyttade till Malmö men tyvärr inte hunnit. Så nu efter flera år tog jag mig till ett spökigt Tivoli under halloweenveckan! Supermysigt!

 

Imorgon ska vi ha läst färdigt veckans case, så nu ska jag tillbaka till traumabilderna. Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Masterveckor

Blogg / Awa Dehghani 13 okt 2021
Dela artikeln

Denna och nästa vecka är många på termin 9 på Käftis i Malmö fastklistrade vid sina datorskärmar. Det är nämligen “masterveckor”. Hurra för det! Det har varit tufft att hinna med masterskrivandet samtidigt som vi har klinik, uppgifter och fall att läsa till.

Som jag skrev i mitt förra blogginlägg så är det väldigt lyxigt för oss som tidigare läst problembaserat lärande att nu få tillgång till exakt vilka kapitel och sidor vi ska läsa och vilka studiematerial vi ska använda, men det är inte lite att läsa så att säga. Därav den extra uppskattningen för dessa två masterveckor.

Förutom masterveckor så bjuder kåren på Inspirationsdag, en digital sådan. Lite som en miniriksstämma fast riktat till oss studenter på Käftis i Malmö. Vi som går sista året får även möjlighet till 15 minuters individuella samtal med arbetsgivare från olika regioner. Därmed är jobbsökandet igång. Får lite fjärilar i magen varje gång jag funderar på var jag ska jobba. Både förhoppningsfulla och nervösa fjärilar. Pirrigt. Det där att inte veta var man ska spendera en stor del av sin vardag om mindre än ett år… Mitt schema för eftermiddagen är därför fullspäckat med individuella samtal från 13:20 – 16:20 med sju olika företag. Wish me luck.

”Kanske skulle jag bli för generös som ortodontist. Helt plötsligt skulle hela områdets unga gå runt med tandställning.”

Innan masterveckorna har jag fått auskultera på avdelningen för Oral medicin. Här får vi studenter följa med patientfall med olika slemhinneförändringar och se hur vi ska undersöka slemhinnan, ta biopsier och skriva remisser för patologanatomisk diagnos. Väldigt spännande och lärorikt då vi läser mycket om slemhinneförändringar samtidigt i kursen. Veckan därpå fick jag själv en patient med en slemhinneförändring i gommen, där valde jag att ta kliniska foton och följa upp om två veckor.

Vi får även möjligheten att följa med på ortvisningar ute på Folktandvården Skåne och där var det snabba ryck. Diagnostisera, besluta, nästa. Repetera. Väldigt givande att se hur de jobbar och kunde inte hålla mig från att le varje gång något av barnen som verkligen ville ha en tandställning blev beviljad det. Kanske skulle jag bli för generös som ortodontist. Helt plötsligt skulle hela områdets unga gå runt med tandställning.

Utanför universitetet, för snart 2 veckor sedan, åkte jag tillsammans med resten av styrelsen för Södra studerandeföreningen upp till Göteborg för stormöte med de styrelserna från de andra universiteten. Så kul att få träffa de andra studenterna och vi fick även en intressant föreläsning med Göteborgs prefekt för institutionen för odontologi Peter Lingström som även är professor i cariologi.

Bild från när tandläkarförbundets fyra studerandeföreningar träffades i Göteborg.

Tillbaka till masterarbetet. Snart dags för individuella samtal. Juste, skickar CV vid förfrågan!

Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Från problem till case

Blogg / Awa Dehghani 16 sep 2021
Dela artikeln

Halva min startskärm på datorn består redan av histologiska bilder på benpatologier. Tänk att det redan har hunnit gå en månad sedan mitt senaste blogginlägg. Studierna på Käftis i Malmö är i full gång och än har jag fortfarande inte riktigt hunnit ta mig in i Universitets rutinerna efter sommaren. Det vill säga, huvudet är fortfarande uppe i högvarv.

Första veckan har varit fullspäckad med information, klinik och introduktionsföreläsningar inför terminen samt, nytt för vår kurs, casemetodik. Som många vet är Tandvårdshögskolan i Malmö sen många år tillbaka känd för den pedagogiska modellen problembaserat lärande (PBL). Redan år 1990 slog Käftis upp portarna med PBL och då var min mamma på plats som en av de första tandläkarstudenterna med den nya undervisningsmetodiken. Nu, efter 31 år, blir jag istället en av de sista tandläkarstudenterna med PBL.  Efter att ha läst fyra år med PBL går vi alltså över till casemetodik (CM). Som tur är skiljer det sig i praktiken inte sådär jättemycket. Lite sorgligt att inte fortsätta med en metod som jag lärt mig, dock så ser jag mycket positivt till CM. Exempelvis får vi information om vilken kurslitteratur samt kapitel vi förväntas läsa till varje så kallat “case”. Hur lyxigt? Till Skillnad från PBL där vi fick söka efter informationen själva.

År 1990. När Tandvårdshögskolan öppnade portarna igen för nya tandläkarstudenter. Min mamma är i nedre raden, tredje från vänster.
(Bild från från boken Käftis 50 år – Högre tandvårdsutbildning i Malmö 1946-1996.)

Liksom de senaste terminerna fortsätter även kurs 9 med mycket klinik i schemat. Dock är vi främst på två avdelningar, Avdelningen för allmän vuxentandvård (AVT) samt avdelningen för allmän barn och ungdomstandvård (ABUT). Total har vi fem klinikpass i veckan, förutom enstaka dagar planerade på bland annat avdelningen för Oral Radiologi samt avdelningen för Käkkirurgi och Oral medicin. Under ABUT-passen har vi alltid två patienter inplanerade. Under vår senaste kliniktimme på ABUT frågade vår handledare oss studenter vad våra förväntningar respektive farhågor var inför kliniken. Här kändes det som att många av våra svar kunde sättas in i båda kategorier. Att lära sig planera tiden väl för både patienter och administrativ tid var något flera av oss var överens om.

Förutom studierna så har jag även hunnit träffa resten av styrelsen för Södra Studerandeföreningen. Tillsammans har vi välkomnat nya tandläkarstudenter till Käftis i Malmö och även haft styrelsemöte där vi planerat inför kommande termin.

Södra studerandeföreningen välkomnar de nya studenterna + min hund Max som en liten maskot

Nu ska jag tillbaka till de histologiska bilderna..

Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Härliga sommarlov

Blogg / Awa Dehghani 18 aug 2021
Dela artikeln

Härliga sommarlov varför måste du vara så kort. Tiden går verkligen fort när man har mycket att göra och ännu snabbare när man har roligt samtidigt.

Direkt efter sista dagen på universitetet körde jag upp sex timmar för att jobba heltid på Wasa Tandklinik i Stockholm. Här har jag både fått assistera och jobba en hel del självständigt, vilket jag tycker har varit det absolut mest utvecklande och roligaste på kliniken. Förutom det kliniska har jag även hjälpt till mycket med det administrativa som att beställa varor, kalla patienter, ta betalt, telefonsamtal med mera, vilket jag tycker hjälper att ge en bra översyn på hur en verksamhet faktiskt fungerar.

Dock så går tiden alltid som snabbast när jag får jobba med patienter. Det är även anledningen till att jag valde tandläkaryrket. Patientkontakten. Finns få saker som gör en lika glad som när en patient är riktigt nöjd med sitt besök. En patient som ser fram emot att komma tillbaka.

Förutom att jobba har jag hunnit resa under en liten del av sommarlovet också. Det har varit många resor fram och tillbaka mellan Skåne och Stockholm på grund av min stora kärlek till Skånes vackra naturområden. Jag hann även ta en sista minuten och hälsa på min mor i soliga Frankrike några dagar. Och sist men inte minst tog jag mig till Nederländerna hos min kära moster och lyckades fylla halva min resväska med ost från Nederländernas ostigaste stad Beemster på vägen tillbaka till Sverige. Yum.

Nu närmar sig termin 9 med stormsteg och även om sommaren har flugit förbi så känner jag mig mer redo än någonsin att börja en ny termin och beta av sista året på tandläkarprogrammet. Förhoppningsvis finner jag även tiden att verkligen njuta av mitt sista år som tandläkarstudent på käftis i Malmö.

Hoppas att även ni har haft en fin sommar! Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Frihet och tentarygg

Blogg / Awa Dehghani 9 jun 2021
Dela artikeln

Kör 30 min norr om Lund. Kävlinge visar skylten. Ger nycklarna till bilmekanikern samtidigt som jag hör min mobil vibrera. Väntar en stund men mobilen vibrerar igen. Öppnar upp. “Hur gick det?” Tar några sekunder innan jag hinner koppla. TENTARESULTATEN ÄR UTE. Tror hjärtat ska hoppa ur bröstet snart. Öppnar upp Canvas-appen men lyckas trycka in på fel modul varje gång. Hittar fram till tentaresultaten till slut. GODKÄNT. HALLELUJA! Vilken lycka. Samtidigt ropar bilmekanikern: Jag har hittat felet!

Tar mig vidare in till Malmö. Dags för andra dosen vaccin. Som flera andra av mina kursare får jag en liten vaccincocktail med Astra Zenecas vaccin som min första dos och Moderna som min andra. Blir spännande att se effekten senare.

Vidare mot universitetet för sista passet på avdelningen för allmän vuxentandvård för denna termin. Ingen patient inbokad idag. En annan student behöver assistent vid extraktion av en rotrest. Jag sköter sugen. Sträcker på mig och hör hur ryggen knäpper till. Fått tentarygg. Den där ryggen när man sitter ständigt framför sin dator och pluggar en och en halv vecka i sträck. Börjar alltid att sitta och plugga vid skrivbordet, men rör mig sedan sakta men säkert mot matbordet, sedan soffan och sist sängen. Böjd rygg hela vägen… Fler som utsätts för tentarygg? Händer mig två gånger per år.

Jag kommer hem och börjar på en skånsk kalops. Så härligt med hemlagat efter att ha mestadels beställt utifrån under tentaperioden. Öppnar upp min dator och påbörjar posttenta ritualen. Klickar ner alla öppna webbläsare, alla öppna PowerPoints från föreläsningar, ner med Word dokumenten ena efter den andra. Frihet.

Minns ni mitt senaste inlägg om stressen och hjärtklappningen inför muntan? När jag får frågan idag. Hur gick det med Muntan? Vilken munta? Nä, men en munta är väl ändå helt okej…  Å andra sidan tänker jag tillbaka på muntatillfället och hur jag inte ens kunde dricka vatten utan att handen skakade. Skönt att det är över.

Det är sista veckan på klinik på universitetet innan sommarlovet. Sedan bär det av till Stockholm och sommarjobb hos mamma på Wasa Tandklinik. Sista sommaren som tandläkarstudent. Snabbt går det. Men självklart kommer jag även spendera stor del av sommaren på Skånes många smultronställen.

Tack till alla fina handledare, tandsköterskor och bästa klinikgruppen för denna termin, vad vore den utan er!

Till nästa gång!

Frihet. Finns inget bättre än att ta bilen och köra ut på Skånes landsvägar, förbi rapsfälten, ut till de kilometerlånga ständerna!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Packad kalender

Blogg / Awa Dehghani 28 apr 2021
Dela artikeln

Framför mig har jag min digitala kalender. Vet inte vad jag skulle göra utan den. Här står ALLT som jag behöver göra under dagarna. Finns det inte med så existerar det inte, lite så. Jag lärde mig någon termin in på utbildningen att planering är A och O. Och vände mig snabbt till min kära digitala kalender som jag verkligen använder till fullo.  Här skriver jag allt ifrån mitt schema på universitetet till när jag ska träna, laga mat, olika möten osv.

Terminen börjar närma sitt slut och kalendern packas mer och mer. Nu börjar nerverna krypa inför tentamen i slutet på maj. Termin 8 kommer att tentas av i form av en munta. Hjälp. Och Multiple choice frågor. Det är något med muntliga examinationer som får mitt hjärta att slå extra snabbt och något oregelbundet. Menmen det klarar man väl, nu man kommit så långt på utbildningen osv…

Förutom tentastress så har jag fullt upp med med massor av roligheter på sidan om. Vi har haft möte med Södra Studerandeföreningen för att planera våra kommande aktiviteter. På grund av pandemin har vi tyvärr fått gå ifrån flera traditioner som föreningen tidigare haft, dock så föds nya spännande idéer! Det är många studenter som önskar veta om företagande som tandläkare och även andra möjligheter som kommer när man är klar från studierna och ska ut i arbetslivet. Därför kommer vi snart ha en inspirationsföreläsning med specialisttandläkare Maryam Pourmousa som får berätta mer om just det!

Södra studerandeföreningen

Bild från mötet jag hade med Södra Studerandeföreningen.

Jag har även fått möjligheten att bli en del av gänget på Blodad Tand Podcast! Så himla kul att få vara med ett så inspirerande gäng, speciellt med programledaren Nicole Winitsky! Har ni inte lyssnat på några avsnitt än så in och lyssna nu! Finns något för alla!

På kliniken försöker jag få in och avsluta de behandlingar som är påbörjade. Jag har bettskenor som ska lämnas ut, fortsatt depuration på ett parodskadat bett, utlämning av en krona på stiftpelare, kontroller och terapiplaneringar kvar. Här kommer planeringen in igen. Måste slå ett slag för vår handledare på avdelningen för protetik, St-tandläkare Tom Bergengren, som verkligen hjälpt oss studenter att få in rutinen med att alltid planera och ha en checklista innan påbörjad behandling. Tycker att man kan ta med sig det här till livet utanför kliniken också. Där kommer kalendern än en gång till hands.

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Vår lokala podcast

Blogg / Awa Dehghani 10 mar 2021
Dela artikeln

I början på året omvandlades mitt matrum till en podcast studio. Jag fick två tandläkarstudenter på besök och en lärare från Tandvårdshögskolan på Zoom med greenscreen bakom sig. Det var dags för inspelning av senaste avsnittet för den Malmö lokala podcasten Tandläkarstudenter för Livet tillsammans med Mustafa Aljamal och David Ali som båda går i samma kurs som jag på termin 8. På Skype på andra sidan datorskärmen satt ST-tandläkare Aleksandar Milosavljevic med tandläkare Peter Persson bakom kulisserna från Tandvårdshögskolan i Malmö.

Mustafa och David fick idén att starta sin Podcast under termin 5 på tandläkarutbildningen och har sedan dess haft flera avsnitt med både tandläkarstudenter och tandläkare. Superkul initiativ! Och namnet “Tandläkarstudenter för Livet” känns pricksäkert, för även när vi är klara med tandläkarutbildningen så finns det ett hav av lärdomar och kunskapsluckor som behöver fyllas på väl ute i arbetslivet.

En annan podcast som jag själv brukar följa flitigt är Blodad Tand Podcast tillsammans med Nicole Winitsky. Jag minns att vissa ämnen som diskuterades i avsnitten var svåra att förstå för mig när jag var rätt färsk på tandläkarutbildningen, dock lärde jag mig mycket nytt, men nu när jag kommit upp i kurserna är avsnitten oerhört lärorika och spännande att lyssna på.

Förutom att lyssna på Podcast på fritiden har jag även valts in i lokalstyrelsen för Tandläkarförbundets studerandeförening för oss tandläkarstudenter på Malmö Universitet. Att vara med i olika studiesociala föreningar och styrelser är något som jag varmt rekommenderar.

Jag har tidigare även suttit i kårstyrelsen på Odontologiska Fakulteten i Malmö vilket jag tyckte var väldigt givande, man får en ny inblick på universitetet som verksamhet. Man får möjligheten att påverka bland annat utbildningen och det studiesociala för studenterna, vilket kanske är ännu viktigare nu under dessa tider när vi inte kan träffas och umgås som tidigare.

För övrigt fortsätter studier och klinikpass på universitetet som vanligt. Dagens nyhet var mejl från universitet om tid för vaccination mot Covid-19 nu på fredag. Efterlängtat men inte kul för oss spruträdda.

Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Klinikpass, masterarbete och hundpromenader

Blogg / Awa Dehghani 3 dec 2020
Dela artikeln

Måndag morgon. Mörkt ute. Använder mobilens ficklampa för att lysa upp nyckelhålet på cykellåset. Ut med cykeln. Punka. NEJ. Typiskt när jag ska ha min första patient på avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion. Springer till bussen. Väl på klinik kikar jag på klockan i hallen. En minut i åtta. Lättnad.

En motiverande kopp medan jag studerar till mitt masterarbete

Läser igenom remiss och patientens journal en extra gång innan jag hämtar in. Patienten besväras av smärta, knäppningar och upphakningar. Tankarna går till anteckningarna från våra basgruppsfall. Jag utför en DC/TMD undersökning. Tror patienten börjar bli trött på att min upprepade fråga “kände du igen smärtan?” Patienten får en genomgång av rörelseövningar och uppmaning att ta med sig sin bettskena till nästa pass. Patienten är nöjd, jag är nöjd. Skriver mina daganteckningar och rör mig hemåt.

Väl hemma är det dags att skriva projektplan för masterarbetet. Kaffe på det.

Det är tisdag. Jag har morgonmöte med min handledare för min master som har läst igenom det jag skrivit hittills. Mitt skrivande är bra för en artikel men för sammanfattat för en analys. Får breda ut texterna till nästa möte.

Ut på promenad med vovven. Tar cykeln in till universitet. Upp till plan fem för endo. En av behandlarna är sjuk och jag får ta över patienten. Tand 47. Distala glasjonomerfyllningen har lossnat. Första delen av passet går åt att bygga upp väggen på nytt fast denna gång med komposit. Tanden är redan kavumpreparerad. Avlägsnar täckförband, fastställer arbetslängd, instrumenterar tre kanaler. Då var klockan redan fyra. I med täckförband. Daganteckning. Hem till vovven.

Onsdag morgon börjar på avdelningen för Oral Protetik. Denna onsdag gör jag mycket för första gången på patient. Första puttyavtrycket. Första stiftpelare behandlingen. Första preparationen. Pirrigt genom hela passet. Så. Himla. Kul. Vill göra det igen.

Om två veckor blir det cementering av krona för första gången. Väl hemma är snart dags för seminarium. I början när vi började med zoomföreläsningar och seminarium tyckte jag att det var rätt svårt att hålla sig fokuserad. Nu har jag börjat vänja mig. Extra alert blev jag när föredragshållaren börjar ställa direkta frågor till oss samt delade in oss i grupper om tre för att diskutera. Väldigt bra sätt att få en att vakna till vid köksbordet när man stirrat i en skärm senaste timmarna.

Älskade torsdag. Den börjar tidigt med basgruppsmöte. Löser veckans fall. Kort kaffepaus och börjar nästa veckas fall. Till senaste fallen har vi läst materiallära för olika protetiska konstruktioner, plattprotetik, gerodontologi med mera. Mycket som byggs på kunskap vi fått från fall under tidigare kurser.

Efter basgruppen är det… Ingen schemaläggning på universitetet. Wow. Här tar man igen. Träning, tvätt, städning och sist med inte minst plugg, plugg och mer plugg. Efter torsdagar mår man. Då har jag ofta kommit ikapp med det mesta. Vilket ger mig energi till fredagen..

Promenad med min hund Maxi mellan två klinikpass på universitetet.

Fredag. Helgen är så nära men känns så långt bort. 8:00 är jag på plats på plan fyra. Avdelningen för allmän vuxentandvård. Denna gång är det assistent hela fredagen eller som vissa av våra handledare brukar kalla oss “behandlare 2”. Jag assisterar vid fyllningsterapi på förmiddagen. Cyklar hem till Maxi. Lunch. Promenad. Tillbaka till plan fyra till avd för Oral Protetik. Fyllningsterapi på agendan igen. Vi kör på. Klockan närmar sig fem. Hälsar alla en fin helg.

Och sådär snabbt var veckan måndag till fredag slut. Hann du med? För ibland går det så snabbt att jag själv inte ens hänger med.

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Min allra första extraktion

Blogg / Awa Dehghani 5 nov 2020
Dela artikeln

Finner mig själv skaka stressigt med benet samtidigt som jag tittar på video efter video om extraktion av underkäksmolar på youtube. Imorgon smäller det, min allra första extraktion. Inte nog med det så blir det en operativ extraktion. Något jag längtat efter att få göra. Så himla kul. Men wow så nervöst.

Jag har hunnit läsa igenom alla mina tidigare anteckningar om extraktion. Mobilen börjar vibrera. Mamma som ringer och önskar mig lycka till inför morgondagen samt självklart påminna mig om att äta en ordentlig frukost på morgonen för att hålla mig pigg och fokuserad under kirurgin. Under natten vaknar jag stressad. Precis drömt om att ha tappat alla mina egna tänder. Vilken ironi.

Vaknar extra tidigt på morgonen. Kokar snabbt ihop två ägg och slänger i mig några kalkonpålägg. Ser några stirriga ögon. Slänger några till min vovve Maxi också. Cyklar till Universitetet och hamnar i Malmös cykeltrafik på morgonen. In på Universitetet, hämta nya klinikkläder från linneförrådet, byter om och tar trapporna upp till plan 4, avdelningen för Allmän Vuxentandvård.

Den extraherade rotfyllda tanden

Kirurgen som ska handleda mig kommer och vi går igenom patientens anamnes och status på tanden 46 som ska extraheras. Jag lägger en mandibularblockad. Yes, den tar bra! Med skalpell i handen drar jag mitt första gingivalrandsnitt. Vi sätter ett avlastningssnitt vid 47 och fäller upp lambån. Jag var orolig över att det skulle kännas lite obehagligt när jag fäller lambån men jag var så fokuserad på det jag gjorde att jag inte ens hann tänka på något annat. Tanden är frakturerad sedan innan. Jag hävlar upp 2 rötter.

Handledaren förklarar att jag nu ska använda tången med roterande rörelser för den sista biten av tand som är kvar och går sedan ut från båset. Både jag och min assistent tittar nervöst på varandra. Kort därefter var den ute. Sista biten. Glädje och adrenalinrush. Min första extraherade tand.

Jag tror att de flesta som läser detta inlägg är tandläkarstudenter. Om det finns några klara legitimerade tandläkare därute, kanske ni tycker att mina känslor är lite överdrivna eller kände ni också liknande inför och efter er första extraktion? Vi skrapade bort granulationsvävnad, suturerade gav postoperativ info. Klart. I efterhand tänker jag såklart, varför stressade jag upp mig så mycket?

Jag var sekreterare för vårt digitala basgruppsmöte.

Resten av månaden har vi fortsatt med klinik på universitetet som tidigare och våra digitala basgruppsmöten samt föreläsningar. Vi hade även två veckor för att skriva på våra masterarbeten som vi precis börjat med. Jag fick möjligheten för två somrar sedan att ta mig an ett eget forskningsprojekt med handledning från docent och specialisttandläkare inom parodontologi Daniel Jönsson. Detta projekt har vi valt att använda till min masteruppsats där jag skriver om en genetisk påverkan på våra populära munsjukdomar karies och parodontit.

Jag med ”osynlig tandställning” Kan ni se den?

Då vi inte behöver vara på universitetet varje dag under masterveckorna åkte jag upp till Stockholm och hälsade på familjen under några dagar. Där passade jag även på att hjälpa till på mammas klinik och även få så kallad “osynlig tandställning”. När jag tittar mig själv i spegeln skulle jag kanske inte kalla den osynlig men något genomskinlig är den i alla fall och syns inte alls lika mycket som fast tandställning med metallräls. Det ska bli oerhört intressant att se resultatet.

Även om jag under denna månad hunnit vara i Stockholm, fått tandställning, firat halloween så var ändå månadens highlight att få extrahera en tand.

Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Digitala föreläsningar och bruncher

Blogg / Awa Dehghani 30 sep 2020
Dela artikeln

Då är sjunde termin på tandläkarutbildningen i Malmö igång. Det har redan hunnit gå en månad sedan terminsstart. Huvudet är fullt med ny information. Nya intressanta ämnen på våra basgruppsfall, patienter på nya avdelningar, nya covid-19 rutiner på både praktisk och teoretisk utbildning, ny uppsatsskrivning i form av examensarbete.

Ja, visst är det mycket nytt på sjunde termin men turligt nog är det väldigt spännande och roligt också.

Redan första månaden har jag haft patienter på avdelningen för endodonti, protetik och allmän vuxentandvård.  I veckan har jag även bokat i min allra första operativa extraktion, vilket känns oerhört nervkittlande och kul! På avdelningen för bettfysiologi har vi tagit digitala avtryck på varandra för bettskenor och i veckan hade vi även “smärtlabb”.

Detta innebar att utsättas för olika typer av smärta som patienter med bettfysiologiska besvär kan uppleva. Hur undrar ni då. De olika stationerna inkluderade bland annat att sätta handen i en bunke med is, få elektrisk stöt genom pekfingret och få koksalt injicerat i masseter muskeln.

Nu när jag är tillbaka på klinik känner jag en mycket större uppskattning för att en så stor del av utbildningen är praktisk på käftis i Malmö. Redan från termin 2 får vi träffa patienter. Inställd studentklinik under förra terminen kändes därför mycket trist.

Den här terminen är vi endast på universitetet för klinisk verksamhet. Alla föreläsningar, seminarier och basgruppsmöten hålls digitalt. I dagsläget är jag på universitetet tre halvdagar och en heldag i veckan.

Vi har fortfarande många spår kvar av covid-19 på Tandvårdshögskolan. Tomma, mörka lokaler när jag går in och när jag lämnar universitetet. Nästan spöklikt i flera fall. Inte samma välkomnande, glada och livliga känsla som jag annars kännetecknar käftis med. Tråkigt men nödvändigt. Tillsammans följer vi rutinerna för att ta ansvar över spridningen och i hopp om att få glädjas av Tandvårdshögskolans lokaler snart igen.

Utöver studierna hjälper jag även nya internationella studenter på Malmö Universitet att känna sig hemmastadda i Malmö och på Universitetet. Jag medverkar som fadder via Erasmus Student Network och får genom detta träffa studenter från hela världen, dock blir det oftast digitalt under dessa omständigheter. Inte trodde jag för ett år sedan att det skulle bli poppis med digitala bruncher och fikan.

Strax startar vårt digitala seminarium om dentala implantat. Dags för mig att avsluta bloggandet och logga in på Zoom. Jag ser fram emot att fortsätta skriva om livet som student här på Käftis i Malmö. Till nästa gång!

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera

Flyttkaos och fyra dagar kvar

Blogg / Awa Dehghani 26 aug 2020
Dela artikeln

Min hund Max i flyttkaoset.

Mitt första blogginlägg skriver jag i mitt nya vardagsrum i Malmö i flyttkaos, omgiven av flyttkartonger och uppochnedvända möbler.

Efter tre år i Lund har jag tagit steget och flyttat till Malmö för att vara närmare Käftis och även prova på att bo i en annan stad.

Fyra dagar kvar.. Nedräkningen till terminsstart skapar många känslor. Entusiasm, upprymdhet, spänning. Som många andra tandläkarstudenter på Käftis har jag saknat studentkliniken och våra pre-covid rutiner. Förhoppningsvis får vi ta igen våra missade kliniktillfällen under denna termin.

Ny termin betyder även flera nya kliniska avdelningar vilket känns väldigt spännande och stort då det känns som att vi äntligen börjar knyta ihop säcken.

Tidigare terminer var vi ofta fokuserade på en avdelning till exempel karies eller parodontologi, men ju högre upp i terminerna vi kommer desto mer kan vi koppla ihop och se helheten av patienternas besvär.

När jag drar ut min visdomstand.

Under sommaren har jag även hälsat på min familj i Stockholm och hjälpt till och jobbat på min mammas tandklinik. Jag tycker om att jobba hos olika kliniker under somrarna för att få se den kliniska vardagen utanför skolan också vilket känns väldigt givande.

Min mamma är specialisttandläkare inom parodontologi och driver kliniken Wasa Tandklinik i Stockholm,  så nu när jag var där passade jag även på att få min visdomstand utdragen. Detta är något som jag har försökt att undvika ett tag nu, vilket kanske är ironiskt då jag är tandläkarstudent.

Teamet på Wasa Tandklinik som jag jobbat med.

Under förra terminen läste vi bland annat om just tandextraktioner och allt vad det innebär, vilket gjorde att det kändes lite kul att jag kunde applicera det jag precis läst under terminen på mig själv och få känna hur patienterna kan uppleva en tandextraktion.

Nu ska jag tillbaka till att packa upp mina flyttkartonger. Jag ser fram emot att fortsätta bloggandet när jag är tillbaka på Käftis i Malmö för att påbörja min sjunde termin.

Text: Awa Dehghani

Dela artikeln
Kommentera
Awa Dehghani
Awa Dehghani
Awa Dehghani är 26 år, född i Lund, men uppvuxen i Stockholm. Hon har återvänt till Skåne för att studera till tandläkare på Malmö Universitet, och går nu nionde terminen. Hon tycker att det är jätteroligt att vara tillbaka och upptäcka städerna i Skåne på nytt. I hennes blogg får ni läsa om livet som tandläkarstudent på käftis i Malmö med allt vad det innebär. Kanske även något om hennes hund Max.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch