Tillbaka till verkligheten

Blogg / Raghad Sami 6 feb 2020
Dela artikeln

Tillbaka till verkligheten efter lång julledighet.

Rättsodontologikursen var den sista kursen som jag läste under termin 5. Väldigt intressant kurs med många intressanta ämnen där rättsodontologer föreläste om olika fall inom rättsodontologi.

Ett ämne som togs upp är hur man skiljer traumafall ifrån brottsliga fall. Tandläkare har en viktig roll och ska kunna upptäcka barnvåld eller kvinnovåld.

Kursen handlade också om hur man identifierar avlidna människor, hur man gör vid masskatastrofer som till exempel tsunamin. Ett exempel är om en person har varit med om en olycka, och kroppen är förstörd så att det är svårt att identifiera vem personen är. Rättsodontologer tar reda på det genom att jämföra personens tänder med journal och kan på så sätt komma fram till identitet. Vi kunde även vara med på rättsmedicinsk obduktion.

Rättsodontologi var en valfri kurs, men om ett år kommer den att vara en del av tandläkarprogrammet på KI och alla kommer få läsa den.

“Vi är nu 50 procent tandläkare, och har påbörjat termin 6 med full fart.”

Vi är nu 50 procent tandläkare, och har påbörjat termin 6 med full fart. Preklin, patienter, tentor och examensarbete är vad som väntar oss.

De första dagarna efter jullovet kändes det som att man inte har borrat tidigare, men efter några pass började allt falla på plats igen.

Vi fortsätter att preppa inför kronor och broar, samt lära oss göra temporära ersättningar. Det är inte lätt, men träning ger färdighet.

Vi har även prepprov snart, vilket många är oroliga över. På prepprovstillfället har man en timme på sig att preppa och vara färdig för att lämna in. Under termin 5 och 6 har vi fokuserat på att göra fina preparationer men inte tänkt så mycket på tiden. Därför gäller det nu att hålla koll på tiden på de passen som vi har kvar. Jag tror att många inte kommer att klara första tillfället för att det är ett prov, stressen tar över och fel kan ske.

Digitala avtryckFörutom det har vi lärt oss ta digitalt avtryck och andra typer av avtryck på preklin.

Vi har börjat med kliniska pass om orofacial smärta och käkfunktion, vilket är väldigt roligt men samtidigt är det många faktorer som ingår.

Vi tog alginatavtryck på varandra och fick tillbaka bettskenor. Jag fick inte göra det eftersom jag har tandställning. Men jag kommer säkert också få en bettskena när jag inom snar framtid har tagit bort tandställningen.

Vi lärde oss hur man slipar bettskena och hur man ska tänka kring den. Vi har även påbörjat kursen extraktionslära, och många av mina kursare fick exa sin första tand. Jag får se vad jag kommer att tycka, det är snart min tur.

Vi fortsätter att ta emot patienter, och blir mer och mer bekväma ju fler vi träffar. På KI får vi patienter som vi ska ha tills vi är helt färdiga med alla behandlingar som patienten behöver. Det gör att man lär känna sin patient bättre och kan följa patienten under längre tid, vilket i sin tur gör att man utvecklas jättemycket.

Vi har kurskrav som ska uppfyllas för att kunna ta examen, om det berättar jag mer längre fram.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln

Första rotbehandlingen

Blogg / Raghad Sami 19 okt 2020
Dela artikeln

Dagarna passerar och vintern är på väg. Allt i skolan går bra. För några dagar sedan gjorde jag min första rotbehandling och det är annorlunda mot att göra det på plasttänder. En hel del teoretisk kunskap behövde repeteras då vi läste endodont i termin 5.

Rotbehandlingar kan vara komplext att utföra av den anledningen att man jobbar i ett område som man inte ser med ögat. Däremot finns det ju röntgenbilder att tillgå. Det är brist på patienter som behöver rotbehandling i skolan, så jag hade tur att jag fick en patient som behövde detta.

Här lärde vi oss kefalometri- ortodonti, mätningar för att få detaljerad information.

Vi har haft våra första ortodonti- och pedodontipatienter, vilket har varit väldigt lärorikt. Nu har vi fått mer förståelse för bettets relation, dess funktion och olika behandlingsalternativ.

Mitt tidigare intresse för ortodonti har vuxit sig starkare. I samband med att vi läser ortodonti har min egen tandställning blivit borttagen. Det är en behandling som involverar många aspekter. Bland annat är det bettfysiologiska, men även estetiska och psykiska aspekter som är inblandade och just därför tycker jag att ortodonti är väldigt roligt.

På pedodonti har vi hittills endast haft undersökningar på barn, men det kommer fler behandlingar i november.

Här fick vi se ett exempel på hur en protes kan se ut.

Vi har börjat med avtagbar protetik-kursen, och där har vi lärt oss att rita proteser samt vikten av god kommunikation med en tandtekniker. Här finns det ingen exakt regel på hur en protes ska se ut för att passa alla patienter, utan vi har lärt att proteser kan se väldigt olika ut och allt är individuellt beroende på hur restbettet ser ut, men mycket handlar om krafter och stabilitet vad gäller proteser.

Detta gör en tandtekniker för framställning av en protes.

Kurskravstressen är igång. Man ser och hör hur alla pratar om kurskrav och hur mycket man har hunnit göra, vilket är okej men det är viktigt att inte glömma att stanna upp och reflektera över varför man gör kurskraven.

Det är studentens ansvar att bli klar med kurskraven, men jag tycker att allt hade varit enklare om vi inte tänkte på detta lika mycket som vi gör idag.

Det är lätt att glömma att lära sig på vägen när man endast fokuserar på att bli klar med saker, och i slutändan kommer vi alla bli klara men det viktigaste är att vi har samlat på oss erfarenheter också.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Hur ska man bli en duktig tandläkare?

Blogg / Raghad Sami 3 sep 2020
Dela artikeln

Sommarlovet är slut och vi började skolan igen 31 augusti. Äntligen fick vi några riktigt varma dagar i augusti vilket har spenderats i Varamobadet. Där är det helt underbart eftersom det ger en utomlandskänsla.

Jag är taggad på ett nytt år på tandläkarprogrammet, vilket kommer bli spännande. Jag är tacksam över att man får gå en gratis utbildning i Sverige och framför allt är jag tacksam över att jag har kommit in på min drömutbildning. Man ska inte ta den möjligheten för givet.

En sak som jag ofta på är hur man ska lyckas som tandläkare. Hur ska man bli en duktig tandläkare? Ligger ansvaret på studenten? Spelar val av högskola/universitet någon roll? Eller är det lärarnas uppgift?

Några punkter jag har kommit fram till är följande:

 • Som tandläkare ska man tycka om sitt jobb, det är också då som man jobbar helhjärtat. Man ser inte jobbet längre som ett måste utan mer som något roligt.
 • Som tandläkare ska man vara medveten om sina brister, det är bättre att man vet att man är sämre på ett visst område och faktiskt frågar eller skickar remiss än att tro att man kan allt. Möjligheter till utveckling finns alltid.
 • Man ser patienten som en människa och inte en kund – visst vill man tjäna pengar och få tillbaka för allt hårt arbete man gör, men att endast tänka på detta är ett stort fel som många gör. Man ska ha empati för sin medmänniska och tänka på ekonomin senare. Det är människor med olika sjukdomar som man behandlar och i slutändan är det inte bara en tand som vi skall behandla, utan det är så mycket mer som är inblandat. Varje människa är unik och behandlas individuellt. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad helt enkelt.
 • Även om man är världens bästa på att göra en krona eller en fyllning så kommer man inte komma långt om man inte är en social tandläkare. Man möter patienter, kollegor dagligen och därför spelar kommunikationen stor roll.
 • Man ska vara ärlig mot sig själv och mot sina patienter vad gäller behandling, priser och annat.
 • Inte ge upp – ingen kan bli duktig över en natt. En lärare på KI sa till mig: ”När du får körkortet så är du inte klar där, utan måste öva öva öva för att bli säkrare och säkrare med tiden”. Jag tycker att man även som nyexaminerad tandläkare ska läsa extra kurser för att vara uppdaterad.
 • Visst kan val av universitet också påverka hur duktig man blir, eftersom alla universitet har olika upplägg och olika antal kliniktimmar, men trots detta tror jag inte att val av universitet är en avgörande faktor, utan har man viljan och ansvaret som student så räcker det för att ta sig långt.

Tanduppsättning + protes på preklin

Redan nästa vecka kommer vi ta in våra första protetikpatienter, vilket jag ser framemot. Planen är att göra en krona och eventuellt en pelare.

Vi kommer även läsa om ämnet ortodonti som ligger mig nära hjärtat. Vad jag har hört är att ortodonti är komplicerat men intressant.

Pedodonti är igång, ser framemot att träffa alla barn

Förutom det kommer jag att få exa min allra första tand och så kommer vi börja lära oss om barntandvård. Jag älskar barn vilket kommer bli roligt men som tandläkare måste man vara väldigt tålmodig och förstående för att jobba med dem. Man måste även ha sina egna sätt som gör att barnet kan samarbeta med tandläkaren.

Tiden går snabbt, tre år har passerat och två till väntar. Grattis till alla nya tandläkarstudenter som har kommit in! Mina bästa tips är att inte stressa, läsa i tid och njuta av varje dag. Det är många minnen som man kommer ta med sig för alltid. Allt löser sig bara man vill.

Färdig protes, nu är det bara att göra allt vi har lärt oss på riktiga patienter.

Jag minns att jag grät för att jag inte klarade praktiska röntgenprovet, vilket är förståeligt därför att detta var första omprovet för mig. Idag kan jag skratta åt att jag grät över något sådant, för att man inte kan förvänta sig att det går bra alla gånger och ju mer man tränar desto bättre blir man.

Dessutom ska man inte jämföra sig med sina kamrater. Ibland får man svårare fall vilket gör att man inte klarar på första försöket men det innebär inte att man är sämre för det.

Var redo för mycket skratt, svett och tårar på denna utbildning. En dag kan man känna sig som den bästa tandläkarstudenten i världen och en annan dag står man där, mår dåligt och ser svårigheterna i det här.

 

 

 

 

 

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Sommarskola

Blogg / Raghad Sami 10 jun 2020
Dela artikeln

Sommarskola är igång och kommer att pågå under hela juni månad. Det känns bra att komma tillbaka till skolan efter en lång frånvaro. Man har verkligen saknat alla kurskamrater, lärare och framför allt utbildningen.

helprotes

Från helproteskursen

Vi jobbar för fullt med protetik, där vi har sista delen som är helproteskursen. Vi har gjort hemtentor inom parodontit, att utvecklas till tandläkare kursen, och det har fungerat ändå.

Hemtentorna har varit svårare än vanliga salstentor vilket är förståeligt med tanke på att vi skriver hemifrån. Det är ofattbart att vi snart är klara med preklin och kan utföra alla behandlingar på patienter.

Till hösten kommer jag göra min första krona, vilket jag ser fram emot. Dessutom så har jag gjort en hel del fyllningar på mina patienter och det gör mig riktigt glad för att vi närmar oss våran roll som tandläkare.

Många undrar hur jag kom in på tandläkarprogrammet, så här berättar jag min historia.

Jag är ursprungligen ifrån Irak och kom till Sverige när jag var 10 år gammal. Vi flydde ifrån Irak på grund av krig.

Sedan barndomen har jag tyckt om att gå i skolan, lära mig och studera mycket. Det är alltid svårt att komma till ett nytt land, där allt är nytt.

Jag visste inte att jag ville bli tandläkare utan hade bara som mål att få högsta betyg i skolan för att komma in på läkarutbildningen.

Jag gick på språkskola när jag kom till Sverige för att lära mig språket. Jag läste böcker varje dag för att bli bättre på det.

Därefter kunde jag gå i en vanlig skola (grundskolan). Det har inte alltid varit lätt, men lägger man mycket tid så går det i slutändan.

Jag valde att läsa naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Där kom svårigheten att välja framtida yrke eftersom jag upptäckte att jag var intresserad av alla ämnen på gymnasiet. Jag tänkte inte så mycket mer på det, utan det enda jag fokuserade på är att bli bra på alla ämnen, och få högsta betyg.

Mitt liv bestod av att plugga varje dag efter skolan, inte bara inför tentaperioder. Jag hade inte så mycket tid för annat. Efter mycket kämpande så lyckades jag få ett väldigt högt meritvärde, men inte tillräckligt för att komma in på läkarprogrammet.

Jag funderade då på andra utbildningar, som civilingenjör eller jurist men det kändes inte rätt innerst inne. Jag ville inte heller höja mina betyg för att jag tyckte att jag ändå hade väldigt bra betyg.

Jag väntade sex månader efter studenten och började jobba istället. Därefter började jag läsa lite om tandläkaryrket och fick ett intresse för yrket. Jag hade även några vänner som pluggade till tandläkare och berättade lite om utbildningen.

“Efter endast två veckor så kände jag nej, det är tandläkare jag vill bli och tackade nej till platsen på läkarprogrammet.”

Till vårterminen sökte jag till tandläkarprogrammet i Göteborg och kom in på, så jag flyttade dit. Det kändes bra men det var lite långt till Linköping (där familjen bor), så jag bestämde mig direkt efter 6 månader att söka till Karolinska och jag kom in.

Jag kunde tillgodoräkna mig några kurser vilket var jättebra. Efter att jag hade gått två terminer på tandläkarprogrammet kom jag äntligen på läkarprogrammet i Linköping, och då hade jag beslutsångest.

Jag började trivas som tandläkarstudent och kände att det var rätt. Jag bestämde mig för att läsa läkarprogrammet parallellt med tandläkarprogrammet för att känna och fundera lite. Efter endast två veckor så kände jag nej, det är tandläkare jag vill bli och tackade nej till platsen på läkarprogrammet.

Jag är så tacksam att jag idag valde att fortsätta som tandläkare, för att det är mer jag. Jag älskar att man kombinerar teori med praktik. Även företagande och intresset för ortodonti var avgörande faktorer för mig.

Alla som inte har kommit in på era drömutbildningar än, sluta aldrig försöka och fortsätt kämpa så är du i mål en dag.

Vi har börjat med våra examensarbeten. Det har inte varit lätt att hitta handledare på grund av omständigheterna kring Corona.

Jag ville skriva om ortodonti och hade redan planerat vad jag ville skriva om, men det var svårt att hitta handledare så jag bestämde mig för att skriva om bettfysiologi istället.

Prepp för MK-krona

Prepp för MK-krona

Jag och min klinikpartner kommer att skriva om stress och orofacial smärta hos tandläkarstudenter och eventuellt jämföra med en annan utbildning.

Vi kommer att ta reda på om smärtan/stressen ökar ju längre tid man har gått på tandläkarutbildningen.

Trots att det inte blev ortodonti så tycker jag att bettfysiologi är ett intressant ämne så är väldigt nöjd över vårt val och ser framemot vårt arbete.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Livet på distans

Blogg / Raghad Sami 6 maj 2020
Dela artikeln

Det är fortfarande ingen skola för oss. Vi har haft zoomföreläsningar och några inlämningsuppgifter som vi har fått jobba med hemifrån. Målet är att kunna göra så mycket som möjligt på distans men det är inte alltid lätt.

Saknar <3 Här utförde vi parodontal kirurgi på griskäkar

Just nu jobbar lärarna för fullt för att studenter som går sista terminen ska ta examen, vilket är förståeligt att de prioriteras. Zoomföreläsningar har fungerat bra hittills och det är bra lösning framöver.

Lärare planerar just nu vilka kurser som vi kan läsa under den här perioden och om det går att flytta på teoretiska kurser som vi egentligen läser under senare termin, men det är också en ekonomisk fråga. Det blir lite krångligt med CSN och därför har vi inte fått något tydligt svar ännu.

Planer finns om att förlänga terminen och då får man gå till skolan under sommaren (juni eller augusti), vilket man har delade åsikter om. Många har planerat sommarjobb, resor eller bröllop och då blir det svårt att gå till skolan under sommaren.

“Vi blir ändå oroliga för i slutändan är en stor del av vår utbildning praktisk.”

De flesta i vår klass förstår situationen kring Coronavirus och att vi behöver stanna hemma just nu, men vi blir ändå oroliga för i slutändan är en stor del av vår utbildning praktisk. Det går bara inte att skjuta på det hur länge som helst, eftersom vi måste bli klara med kurskrav och framför allt lära oss praktiska moment för att gå vidare.

Termin 6 på tandläkarprogrammet är sista terminen där man har preklin, det vill säga träna på dockor. Vi är ju klara med karies, endo och delvis protetik (några moment kvar på preklin). Efter det har man bara patienter på sal. Prepprovet och protetiktentan är avklarade, så förhoppningsvis kommer vi kunna börja göra kronor/broar efter sommaren.

Det är såklart ett problem att vi inte kan fortsätta vår utbildning som innan, men samtidigt ska vi inte glömma att det här är ett litet problem just nu. Många förlorar sina nära och kära dessa tider. Då ska man ändå vara tacksam över livet.

Det är den här tiden som man ska tänka vad som egentligen är viktigt i livet, att inte klaga för mycket och uppskatta allt mer, vilket har varit svårt för många i det stressiga livet.

Coronaviruset har fått många att stanna upp, reflektera och ändra på sig själva. Det är en lärdom som vi alla ska ta del av när allt är som vanligt igen.

Ta hand om er!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Alla föreläsningar är inställda

Blogg / Raghad Sami 19 mar 2020
Dela artikeln

På KI ska varje tandläkarstudent klara av kurskrav för att ta examen. Inom parod ska man ha behandlat minst tre patienter med parod sjukdom, varav en med diagnosen grav. Man ska även operera/assistera en parodpatient.

Inom karies ska man ha gjort olika typer av fyllningar, samt excaveringsprov. Vad gäller endodonti ska man ha gjort tre molarer, två incisiver/premolarer samt cavumprep. Just nu är det brist på endodontipatentier så kurskraven sänks för den delen alternativt att man delar tand med sin klinikpartner.

Sist ska man ha gjort två stycken gjutna pelare, fem preparationer, två avtagbara proteser, samt en temporär krona (examineras) inom protetiken.

Vissa studenter har tur och får patienter som behöver ovanstående behandlingar och blir därmed tidigt klara med sina kurskrav medan andra studenter blir klara sent under utbildningen. Det beror också på om patienterna kommer på sina tider (vilket många patienter gör) men ändå långt ifrån alla.

Det är bara att acceptera läget, kämpa och framför allt gäller det att vara tålmodig som student. Jag tycker att det hade varit mer rättvist och lättare om varje student fick lika många patienter med samma behandlingsbehov, så hade alla kanske lärt sig lika mycket. Vissa studenter gör till exempel många fyllningar medan andra inte har gjort en enda fyllning.

färgtagningVi har haft intressanta föreläsningar om färgtagning. För många patienter är det väldigt viktigt med estetik, vilket är förståeligt. Leende och tänder är ändå många som lägger märke till. Vi har lärt oss vilka faktorer som påverkar färgtagningen, och vad man ska tänka på för att välja rätt färg på tänderna.

Bland annat har vi lärt oss att det är viktigt att ta färg när patient står mot neutral bakgrund, mellan klockan 11-14, titta 2-3 sek mitt på tandens buccala yta, sedan gäller det att titta på annat för ögonen blir trötta. Man ska även tänka på att ta bort patientens läppstift (starka färger) eller täcka patienten tröja (om det är en stark färg). Vi har lärt oss mycket mer än det här.

“Vi har avbokat alla våra patienter. Alla föreläsningar är inställda. Även preklin är inställt.”

På grund av coronavirus och allt som sker, så har vi (termin 6) avbokat alla våra patienter. Alla föreläsningar är inställda. Även preklin är inställt. Vi får se hur länge det kommer vara på det här sättet.

Vi har haft tentor, men då har de delat våran klass i flera grupper för att minska smittorisk. Tråkigt att det har blivit så, men det är viktigt för att minska på smittspridning. Hoppas att alla tar sig igenom detta och att allt blir bra igen.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Fokus på protetik

Blogg / Raghad Sami 14 nov 2019
Dela artikeln

Vi fortsätter att utvecklas som tandläkarstudenter, på många plan. Många av oss har gjort sina första lagningar.

När man är klar med preklin så tror man att man kan allt men så är det verkligen inte. På preklin lär vi oss att göra klass II preppar, det ska vara en perfekt låda med exakta mått.

När det kommer till verkligheten ser kariessituationen annorlunda ut och man måste anpassa sig efter det. Ibland räcker det inte att man gör så som vi har lärt oss på preklin.

Raghad preklin

Jag på preklin

Känslan att hjälpa patienter och motivera dem till att borsta bättre och sedan få se resultat är obeskrivlig. Ibland har man patienter som blir glada när man endast tar bort lite tandsten. Att få se patientens leende gör att man glömmer allt slit och all tid man har lagt för att komma dit man är.

Enligt mig är det viktigt att lyssna på patienten och vara social samt prata om annat än bara om patientens tänder. Man får en personlig relation och lär sig mer om patienten vilket i sin tur gör att man exempelvis förstår mer varför patienten har lätt för att få karies eller någon annan sjukdom.

De här dagarna är det mycket fokus på protetik, allt ifrån kronpreparationer till temporära ersättningar.

Parodontal kirurgin har vi börjat med och vi tränade på griskäkar.

Vi är snart klara med endodontikursen. Endodonti kan vara roligt när man lyckas med behandlingen men det jobbiga är att man inte ser utan det gäller att ha känsla för allt man gör.

Chamfer på preklin

Chamfer på preklin

Protetik kan förändra patientens självförtroende och estetiken kan bli riktigt bra men det är svårt att få till bra ergonomi.

Parodkirurgi är lättare än vad jag trodde.

Ortodonti är det mest intressanta tycker jag, för att jag har tandställning och har haft en till när jag var liten. Att få se hur tänderna ändrar läge och hur resultatet blir är bland det bästa som finns.

Jag är säker på att jag kommer vilja specialisera mig i framtiden men vad, det får jag se längre fram! Det är trots allt mycket kvar som vi inte har läst om.

Just nu tycker jag mest om ortodonti, protetik och kirurgi.

Bild från riksstämman

Bild från riksstämman

Årets odontologiska riksstämma är igång. Det är väldigt roligt att man träffar många människor från olika städer och olika universitet. Allt ifrån studenter, lärare till färdiga tandläkare.

Dessutom får man se och höra mycket om det senaste på marknaden. Vi har som tur fått ledigt dessa dagar och har därmed möjlighet att gå till mässan om vi vill.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Snart väntar våra första lagningar

Blogg / Raghad Sami 26 sep 2019
Dela artikeln

Nytt läsår är igång och det har skett flera förändringar. Många har slutat i vår kurs och det beror på flera olika saker. Några har bestämt sig för att sluta på grund av fel val av yrke, andra har blivit spärrade, valt ett annat program eller bara tagit en paus.

Vi har börjat lära oss om T4, ett nytt journalsystem, efter att vi tidigare hade opus. Det görs även förändringar inom hela programmet vad gäller kurser och annat.

Preklin är igång och endodonti är något nytt för oss. Vi har börjat preppa, rensa, och rotfylla plasttänder. Det är roligt och viktigt att vi lär oss att hjälpa patienten att bli infektionsfri och kunna behålla tanden livet ut. Men det kan vara riktigt svårt också och det har vi insett redan nu.

Det är många steg att hålla koll på och det gäller att göra rätt från början, annars blir det ganska svårt att rätta till felet. Vi lär oss att göra maskinell och manuell rensning.
Vid sidan om preklin har vi haft föreläsningar om endodonti, kariologi, parodontit och snart kommer vi ha föreläsningar om protetik.

Vi gör alla steg noga inklusive kofferdam, kontrollera rensdjup och röntgen på dockan. Rotfyllningen på tanden ska vara 0,5-1,5 mm från apex. Guttaperkan ska ner hela vägen till rensdjupet och tät.

Många gånger känns det omöjligt att bli tandläkare. En dag misslyckas man på preklin och det går inte som planerat och en annan dag känns det hur bra som helst.

“Man ska vara läkare när man diagnostiserar sjukdomar, psykolog för att patienten ska må bra, konstnär när man gör fyllningar och hantverkare när man jobbar praktiskt.”

Alla studenter kommer någon gång uppleva liknande känslor men man ska fortsätta kämpa. Det är en lång utbildning som vi läser och det behöver vi, för att i slutändan kommer vi som tandläkare behöva kunna mycket. Man ska vara läkare när man diagnostiserar sjukdomar, psykolog för att patienten ska må bra, konstnär när man gör fyllningar och hantverkare när man jobbar praktiskt.

Sista röntgenbilden på rotfyllningen. Lite sealer överskott men annars bra rotfyllning. Vi lär oss aseptik och hur vi jobbar med endobrickan. Ibland är man stressad och tänker inte på hygien. Vi lär oss att både manuell och maskinell rensning.

Vi kommer att fortsätta med patienter nu under termin 5 men den här gången kommer vi behandla karies, och göra våra första lagningar.

Vi får se hur det går, men jag kan tänka mig att det kommer bli svårare nu än innan då vi preppade och lagade plasttänder. Dockan har inte saliv och vi kan vrida och justera på huvudet hur vi vill.
Förutom studentkliniken och preklin så har vi valbara kurser i slutet av terminen. Det är bra att vi får möjligheten att välja själva vad vi tycker är intressant och lära oss mer om det. Vi kan välja mellan dessa kurser:

1) Rättsodontologi – Hur man identifierar kroppar genom tänder och hur man kan se att patienter blir utsatta för våld.
2) Modern komposit – Man ska prova på olika preparationer och olika material
3) Global hälsa – Studenter åker till utvalda länder till exempel Vietnam och Laos. Förstå hälsotillstånd i olika delar av världen.
4) Ledarskap – Inom klinik/ tandvårdsmottagningar
5) Eget projekt

Jag har valt rättsodontologi som första val och därefter kompositkursen. De flesta väljer kompositkursen, men jag tänker att komposit kommer jag lära mig och bli duktig på ändå. Jag kommer ju jobba hela livet med att göra lagningar.

Rättodontologi är ett ämne som jag tycker är intressant, men det är osäkert om jag får platsen. Det är få platser och utdelning sker genom lottning om det är hög efterfrågan.

Jag ser fram emot fortsättningen av utbildningen och vad som väntar oss.

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera

Preklin – stressigt men roligt

Blogg / Raghad Sami 8 aug 2019
Dela artikeln

Termin 4 är avklarad och det är under denna termin som man börjar känna om man har valt rätt yrke.

Tidigare terminer på tandläkarprogrammet har vi läst mycket om kroppen. Bland annat ämnen som farmakologi, allmän medicin, fysiologi, anatomi och så vidare.

Under termin 4 började preklin, som förbereder oss studenter för att börja kliniskt på patienter. Under preklin är klassen indelad i två grupper och det vi har gjort hittills är att borra och fylla plasttänder på dockor.

Det är obeskrivligt hur mycket vi har lärt oss denna termin, teoretiskt och praktiskt. Vi har lärt oss allt ifrån karies, parod till anestesi och röntgen.

Vi har utvecklats praktiskt från skakande händer till att börja borra utan grandtandsskador, och dessutom göra bra och fina fyllningar.

Preklin har varit väldigt stressigt men väldigt roligt. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om det praktiska arbetet så som jag gör nu.

Positivt med preklin:

 1. Lärorikt – man lär sig mycket och förbereder oss för behandlingar på patienter.
 2. Roligt – man vill bara fortsätta där man har slutat och ser fram emot nästa pass.
 3. Lärarna lär ut olika -man lär sig olika sätt att borra, och fylla. Man hittar det sätt som passar en bäst.
 4. Man kan göra fel – hellre att göra fel och stora misstag här än på riktiga patienter.

 

Negativt med preklin:

1.Stress.

Det är stressigt för att man vill bli bra snabbt, och i skolan lär vi oss att borra perfekt och göra perfekta fyllningar. Att vi är många i klassen/gruppen är också en nackdel för ibland behöver man vänta länge innan man får lärarhjälp.

2. Alla jämför sig med alla.

Det är svårt att undvika att kolla på hur långt andra har kommit speciellt i början då man vill få lärarnas signaturer. Det gäller att förstå att alla är olika bra från början. Vissa har det i sig, att de är duktiga praktiskt medan andra behöver extra träning.

3. Lärarna lär ut olika.

Det här kan vara en nackdel också, för att det kan vara förvirrande för studenten då den inte vet längre vad som egentligen är rätt och fel.

4. Ergonomi.

Som ny är det enda man tänker på är att borra rätt och göra optimala fyllningar. Man har inte tid för att tänka på hur man sitter.

“Det är viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.”

Under denna sommar har jag för andra gången jobbat som tandsköterska på folktandvården Östergötland. Jag kommer ifrån Linköping och brukar åka dit under somrarna.

När jag jobbade första gången var allt nytt för mig, eftersom jag inte hade läst om tänder innan, men jag kom in i det ganska snabbt och började assistera tandläkare helt självständigt.

Andra sommaren blev allt mycket lättare och jag började mer förstå vad tandläkaren gör. Enligt mig är det viktigt att jobba som tandsköterska för att förstå i framtiden hur båda yrkesrollerna fungerar och hur det är att samarbeta.

Den här gången fick jag göra saker som jag har gjort i skolan, som anestesi, tog röntgenbilder, tog bort tandsten och gjorde även en enklare fyllning.

“Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.”

Efter sex veckors sommarjobb är jag äntligen ledig, och jag kommer att resa några dagar till Barcelona med familjen innan skolans start.

Nu ser jag fram emot termin 5 där vi kommer att fortsätta på preklin. Men den här terminen kommer vi att börja med endokursen, alltså börja rotfylla plasttänder. Jag tror att det kommer bli svårt men riktigt spännande.

Jag får se om jag kommer att tycka att endo är roligt. Just nu är det ett annat ämne som jag tycker är extra intressant inom odontologin, men vad får ni veta i nästa inlägg.

Ha det bäst, vi hörs!

Text: Raghad Sami

Dela artikeln
Kommentera
Raghad Sami
Raghad Sami
Raghad Sami går sjunde terminen på tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Hon beskriver sig som en social, positiv och glad person som älskar tandläkaryrket. Hon bloggar om vad det innebär att vara tandläkarstudent, vägen dit, vad man läser, och mycket annat intressant.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch