Vad är erfarenhet?

Blogg / Tareq Alsayed 26 okt 2018
Dela artikeln

Går det att skaffa erfarenhet snabbt?

Först vill jag försöka definiera erfarenhet. Man kan säga att erfarenhet är bredare kunskaper man skaffat med ålder. Men är en 50 årig tandläkare mer erfaren än en 30 årig tandläkare? Erfarenhet får man genom att läsa också. Betyder detta att föreläsare på skolor har större erfarenhet än allmänna praktikanter? Eller tvärtom?

Jag tror att vi alla har egna åsikter angående detta. Några vill läsa vidare för att bli erfarna och lära sig av andras erfarenhet. Andra vill jobba mer kliniskt och skaffa erfarenhet i arbetslivet varje dag.

Vi är alla erfarna på sätt och vis. Alla har sin egen erfarenhet i livet och inom tandvården. Beroende på våra olika omständigheter så har vi fått vår erfarenhet. I skolan har man lärt sig mycket, men när man börjat jobba så kändes det som att man inte alls kunde mycket.

När man har jobbat på ett ställe ett tag så grejar man sitt yrke. Flyttar man till ett annat ställe så stöter man på nya utmaningar och får andra erfarenhet på ett annat sätt. Vissa väljer till och med att byta yrke efter ett tag, för att stöta på nya utmaningar.

Ska man byta arbetsplats då och då för att bli erfaren tandläkare snabbt då? Eller ska man byta yrke? Nej det menar jag inte. Men visst är det ett av många andra sätt att bli erfaren på.

“Förutom odontologin så har jag lärt mig mycket annat från handledare på KI. Bland annat att säga ”Jag vet inte” om jag får en fråga som jag inte har ett svar på.”

Och nu dyker en fråga upp: Varför vill man bli erfaren snabbt? Varför vill man ens bli erfaren? Kommer man att ha svar på alla sina frågor? Eller svar på alla andras frågor? Det tror jag inte.

Man vill ju vara en duktig medarbetare på sin arbetsplats. Man vill kunna bevisa att man kan sitt yrke och att man kan tackla dagliga problem. Man vill bli mindre beroende av andra såklart. Med andra ord vill man kunna bli mer självständig.

Samtidigt så är det aldrig fel att fråga. Även det är ju ett sätt att lära sig på. Och ju mer påläst man blir, desto fler frågor dyker upp. Förutom odontologin så har jag lärt mig mycket annat från handledare på KI. Bland annat att säga ”Jag vet inte” om jag får en fråga som jag inte har ett svar på.

Man behöver inte vara kunnig i allt, inte heller allt inom sitt yrke, till exempel tandvården. Tycker man om protetik så behöver man inte kunna svara på allt inom ortodonti. Man behöver inte heller kunna allt inom protetik naturligtvis. Därför finns det alltid specialister man kan få råd av.

Till slut så tänkte jag berätta att även lilla Ziad (min son) håller på att lära sig och skaffa erfarenhet i livet. Han har fyllt ett år nyligen, börjat gå, har lärt sig vissa ljud till och med.

Det finns mycket att lära sig, inte bara för Ziad, utan även för oss också. Man lär sig så länge man lever.

Text: Tareq Alsayed

Dela artikeln

Jag saknar jobbet

Blogg / Tareq Alsayed 20 dec 2018
Dela artikeln

Jag har varit borta från kliniken i drygt 3 veckor och kommer att vara borta i ungefär 3 veckor till. Denna gång skriver jag detta blogginlägg från Kuala Lumpur under min semester och har hundra tankar i huvudet.

Syftet med resan

 Det var egentligen inte en ren semester för mig. Det var en återförening med min mamma och syster, som jag inte träffat på drygt 5 år. Stunden när vi träffades igen på flygplatsen var verkligen härlig och obeskrivlig. Det var fint att få krama min mamma och syster igen.

De bor inte i Malaysia. De fick också åka långt. De fick åka från Syrien för att kunna träffa oss.

Min fru, svärmor och mina bröder fick också följa med mig till Malaysia. Ziad vår lilla son fick självklart också följa med.

“Det är inte som i Sverige där. Där måste man kriga.”

Min familj från Syrien fick träffa min familj från Sverige för första gången. Det känns jätteskönt att leva här som en enda stor familj. Alla är glada i det varma och fina Malaysia.

Man kan fråga sig varför vi åkte till Malaysia? Som syrisk medborgare så måste allt vara svårt och krångligt. Jag har själv nyligen ansökt om det svenska medborgarskapet men väntar fortfarande på beslutet.

Jag vill inte åka till Syrien för att jag inte vill vara tvungen att gå värnplikten/militärtjänsten där. Det är inte som i Sverige där. Där måste man kriga.

Min familj i Syrien får inte åka till Europa och inte heller till många andra länder för de har syriska pass. Tack vare Malaysia, som är ett av de väldigt få länder som fortfarande har dörrarna öppna för syrier, utan visum. Därför blev Kuala Lumpur vår mötesplats för återförening.

Malajernas tänder

Tack vare arbetsskada så tittar vi som tandläkare först på människors tänder.  Det som är märkligt här i Malaysia är att människor saknar mycket tänder. Flera av dem som jag har pratat med saknar en eller flera tänder. Jag har inte gjort undersökning på dem, men en eller flertandsluckor låg i fronten. Det är verkligen svårt att missa.

Trots det så är alla glada, pratar, ler och skrattar helt utan bekymmer. Man skäms inte alls för att man har mindre eller saknade tänder. Det är kanske för att det är vanligt här. Den ekonomiska statusen spelar självklart stor roll. Det kostar att ersätta saknade tänder. Av detta så märker man en brist på förebyggande tandvård.

Jag saknar jobbet

Visst är det jätteskönt att semestra i varma länder. Särskilt efter en lång termin. Men denna semester är min första semester som är längre än två veckor. Jag njuter ju här med familjen.

Samtidigt så saknar jag min andra familj på jobbet. Vi har ett härlig gäng med bra samarbete mellan oss.

Förutom detta så känns det dessutom lika intressant idag att behandla folk som det kändes första dagarna på jobbet. Det är alltid nya utmaningar. Svårare under tiden men matchar oftast ens erfarenhet som också blir större under tiden.

Text: Tareq Alsayed

Dela artikeln
Kommentera
Tareq Alsayed
Tareq Alsayed
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch