Osäker munhälsa med sällsynta diagnoser

debatt 10 sep 2014
Dela artikeln
De grupper i samhället som har stora bekymmer med sin tandhälsa på grund av genetiska förändringar i sina kroppsvävnader utesluts i den nya tandvårdslagen. Mer utbildning behövs för att tandläkare och läkare ska kunna mer om de sällsynta diagnoserna, skriver representanter för Ehlers-Danlos syndrom (EDS) Riksförbund.

Vi från Ehlers-Danlos syndrom (EDS) Riksförbund, applåderar den nya tandvårdslagen. Men vi vill uppmärksamma att de grupper i samhället som har stora bekymmer med sin tandhälsa på grund av medfödda, genetiska förändringar i sina kroppsvävnader – alltså personer med sällsynta diagnoser – utesluts i den nya lagen. Det kan gälla olika bindvävstillstånd, kognitiva tillstånd som ger problem med tandvård och annat som berör bindväven. Tandanlag kan saknas, slemhinnor är sköra och spontana frakturer kan uppstå utan våld. Tandvården blir då både komplicerad och kostsam för den enskilde.

Några generösa högkostnadsskydd existerar inte i dag för flera av dessa grupper. De som har behov av tandvård på grund av sina problem med munhälsan utesluts från behandling eftersom de inte anses vara berättigade till nedsatt kostnad. Trots att detta är en bra idé, fungerar detta inte för alla grupper. De som har förändrad bindväv i stora delar av kroppen, som till exempel de med Ehlers-Danlos syndrom (EDS), kan inte välja. Även tänderna är påverkade av det genetiska problemet med bindväven hos en del, dock inte alla. Trots noggrann skötsel kan tandfickor, blödande tandkött och spontana frakturer uppstå redan från unga år.

Ett exempel som gäller många med EDS: En kvinna med vaskulär Ehlers-Danlos syndrom anses inte behöva hjälp trots att hennes tandhygienist menar att hon sköter sina tänder. Hon får lätt tandfickor och tänderna spricker lätt. Hon har även två systrar som har samma problem och diagnos.

Kvinnan har tagit upp detta med tandvårdsbidrag med sin läkare eftersom tandhygienisten anser att hon har rätt till det blå kortet. Men hon får inget positivt gensvar från läkaren. Han anser att det krävs en funktionsnedsättning som gör att man inte har förmågan att sköta sin egen tandvård. Och tandvårdsdirektören anser att en patient med EDS och fullgod muskelfunktion inte kan få tandvårdsbidrag.

Frågan är vad han stödjer denna kunskap på? Det finns ny forskning som kan belysa problematiken med munhälsan i EDS-gruppen (Berglund B, Björck E. Women with Ehlers-Danlos syndrome (EDS) experience low oral health-related quality of life. Journal of Orofacial Pain, 2012;26(4):307-314).

Personer med större tandvårds­behov än andra söker inte tandvård för att utnyttja samhällets resurser, det är en nödvändig del av livet att kunna äta. Kritiken borde i stället handla om den ojämlika vården, och är behoven större än normalt så ska det inte ifrågasättas. Så är det ju för andra tillstånd, till exempel stroke, blodtryck, blodfetter med mera där ingen behandling ifrågasätts.

Regelbunden tandvård är utmärkt bra men mer utbildning behövs för att tandläkare och läkare ska kunna mer om de sällsynta diagnoserna, varav bara en, EDS, nämns här som exempel.

För att öka kunskapen: Samarbeta med de patientföreningar som finns.

Bjud in patienter till seminarier på högskolorna så att studenterna tidigt får höra talas om de diagnoser som många inte har en aning om.

Debatt i Tandläkartidningen

Debattinlägget publicerades även i Tandläkartidningen nummer 10 2014.

Vill du debattera? Skriv till: redaktionen@tandlakarforbundet.se.

Text: Klas Lange, styrelseledamot i EDS Riksförbund, Britta Berglund, leg.sjuksköterska, med dr.

Dela artikeln
  1. Kommentar från Emma Sjögren 2 december 2014:

    Jag har EDS, min tänder spricker hela tiden och när tänder tas bort så ökar trycket på de kvarvarande så att de spricker fortare. Får jag något stöd för detta eller får jag bekosta allt själv? Allt själv och stöd från tandvården och de som beslutar vilka som ska får stöd och mindre kostnader = kalla handen. I år har jag lagt ut 20.000 på tandvård, inte för att jag slarvat med att sköta mina tänder utan enbart för att mina tänder inte håller. Jag måste dessutom få in implantat för att stoppa att de tänder som är kvar flyttar på sej, bett förändras och för att inte fler tänder ska gå sönder pga. ökad belastning. Jag vill dessutom slippa ifrån en kronisk huvudvärk som uppstår pga. bettet, jag har nog med värk från mina leder, det räcker, jag vägrar ha värk pga. mina tänder också eller rättare sagt, avsaknaden av tänder.
    Jag anser det vara fruktansvärt att de i gruppen EDS som har denna svaghet i tänderna och som oftast är sjukpensionärer pga. alla problem som EDS tvingas leva sitt liv på uppblött bröd och finfördelad mat pga. att kostnaden i Sverige för tandvård är skyhög när tänderna inte håller.
    Jag har som sagt lagt ut 20.000 i år och det är bara början på allt som måste göras så notan kommer bli mycket högre, allt för att jag haft oturen att födas med EDS. De som inte har denna möjlighet att betala för sej, de får lida i tysthet och detta i ett land som stoltserar med att vi har skyddsnät och tar hand om de som behöver vård… och att alla får vård…
    De beslutande som satt oss i denna båt, jag hoppas att de en dag sitter utan tuggtänder med kronisk huvudvärk, värkande käkmuskulatur, sönder skuren gom och tandkött efter en måltid, ont i både tarmar och mage pga. all den mat de försökt svälja utan att tugga för att slippa smärtor i munnen… för det är vad som serveras oss som livskvalitet, de borde få prova prova på det.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch