Arbetslöshet en riskfaktor för dålig tandhälsa
Tandläkare bör se långtidsarbetslösa som en riskgrupp för dålig tandhälsa, anser forskarna. Foto: Arbetsförmedlingen/Studio CA

Arbetslöshet en riskfaktor för dålig tandhälsa

Forskning 13 apr 2015
Dela artikeln
Arbetslöshet innebär en tydlig riskfaktor för dålig tandhälsa. Det kan finska forskare visa i en nationell hälsostudie.

Forskarna har gått igenom uppgifter för drygt 4 700 personer i den stora finska undersökningen Health 2000. Nästan oavsett vilka parametrar som forskarna tittade på, var arbetslöshet en signifikant faktor för dålig tandhälsa.

De arbetslösa hade färre lagade tänder men fler saknade tänder, fler tänder angripna av karies och fler tänder med fördjupade tandfickor.

De arbetslösa gick också i lägre grad till tandläkaren regelbundet. De borstade inte tänderna lika regelbundet och rökte mer, något som forskarna håller fram som tänkbara orsaker till den sämre tandhälsan.

Även längden på arbetslösheten kunde spåras i tandhälsan, där de som hade varit arbetslösa i mer än fem år hade en sämre tandhälsa på flera punkter jämfört med dem som varit arbetslösa mellan två och fem år, vilka i sin tur hade en sämre tandhälsa än de som varit utan jobb i mindre än två år. Tydligast var effekten hos kvinnor.

Eftersom det handlar om en punktmätning kan forskarna inte bevisa att arbetslösheten i sig orsakar den sämre tandhälsan, men de menar ändå att tandläkare bör se arbetslösa som en särskild riskgrupp, speciellt långtidsarbetslösa kvinnor.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch