Forskarna har gått igenom uppgifter för drygt 4 700 personer i den stora finska undersökningen Health 2000. Nästan oavsett vilka parametrar som forskarna tittade på, var arbetslöshet en signifikant faktor för dålig tandhälsa.
De arbetslösa hade färre lagade tänder men fler saknade tänder, fler tänder angripna av karies och fler tänder med fördjupade tandfickor.
De arbetslösa gick också i lägre grad till tandläkaren regelbundet. De borstade inte tänderna lika regelbundet och rökte mer, något som forskarna håller fram som tänkbara orsaker till den sämre tandhälsan.
Även längden på arbetslösheten kunde spåras i tandhälsan, där de som hade varit arbetslösa i mer än fem år hade en sämre tandhälsa på flera punkter jämfört med dem som varit arbetslösa mellan två och fem år, vilka i sin tur hade en sämre tandhälsa än de som varit utan jobb i mindre än två år. Tydligast var effekten hos kvinnor.
Eftersom det handlar om en punktmätning kan forskarna inte bevisa att arbetslösheten i sig orsakar den sämre tandhälsan, men de menar ändå att tandläkare bör se arbetslösa som en särskild riskgrupp, speciellt långtidsarbetslösa kvinnor.